aday öğrenciler

Sevgili Gemiadamı adayları merhaba,

Üniversiteye adım atacağınız bu günlerde geleceğiniz bir bakıma belirleyecek olan meslek seçimi aşamasına gelmiş bulunuyorsunuz. Bu aşamada doğru karar vermek gerçekten sizler açısından önemlidir. Denizcilik mesleği ile ilgili size bazı bilgiler vermek istiyorum.

Denizcilik; tarihin derinliklerinden gelen araştırmacı, yönetici ve liderlik vasıfsaları öne çıkan bir o kadar da zorluklar karşısında karar verebilme özelliklerine sahip olmayı gerektiren bir meslektir. Bu mesleği seçen kişilerin seyahat etmeyi sevmeleri, farklı kültürlere uyum sağlayabilmeleri gerekmektedir. Başlıca çalışma alanı olan gemilerde çalışma şartları ağır ve yorucu olabilmektedir. Seçkin ve saygın bir meslek olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (Uzakyol Vardiya Mühendisliği) gelir bakımından yüksek maaş sağlayabilmektedir ve ayrıca iş bulma konusunda herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Mezun olan öğrenciler okulu bitirdikleri dönemde Türk ve yabancı bayraklı gemilerde çalışmaya başlamaktadırlar.

Bölümümüzü bitiren öğrenciler gemilerde çalışmakla birlikte denizciliğin kara sektöründe de çalışabilmektedirler. Halihazırda mezunlarımızdan Limanlarda, Acentalarda, Denizcilik Şirketlerinde ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Gemi Sörvey Kurulu Uzmanı, Liman Devlet Kontrolörü olarak çalışmaktadırlar.

Bölümümüzü hem erkek hem de kız öğrenciler tercih edebilmektedir. Üniversite giriş sınavında bölümümüzü kazanan öğrenciler kayıt yaptırabilmek için "Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesini" almaları gereklidir. Renk körü vb. nedenler ile Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesini alamayan öğrenciler ÖSYM tarafından aynı dönem içerisinde tercih formundaki bir alt tercihine yerleştirilir. Kayıt yaptıran öğrenciler ise KTÜ Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılan Yabancı Dil Muafiyet sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler direkt olarak 1. sınıfa kayıt yaptırır. Sınava girmeyen, sınava girip Başarısız olan veya girip başarılı olduğu halde hazırlık sınıfı okumak isteyen öğrenciler ise 1 yıl süre ile İngilizce Hazırlık sınıfı okurlar.

Dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrenciler üniformalı okumak zorundadırlar. KTÜ Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümü'nde yatılılık zorunlu değildir. Ancak isteyen öğrenciler Üniversiteye bağlı Modern yurtlarda kalabilir. Barınma sorunu bulunmamaktadır.

Bölüm ve meslekle ilgili soruları iletişim sekmesi altındaki e-posta ile veya telefonla sorabilirsiniz. Eğer imkanınız olursa randevu alarak karşılıklı görüşme ile bilgilendirmekten mutluluk duyarız.