Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR) kamu yönetimi akademisyenlerini ve uygulayıcılarını bir araya getirerek birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulmalarına olanak sağlayan, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı kamu yönetimi alanında düzenlenen ilk bilimsel etkinliklerden biridir.
KAYFOR, 2003 yılında Mersin Üniversitesi tarafından başlatılmıştır. Tüm üniversitelerin Kamu Yönetimi Bölüm Başkanları ve temsilcilerinin katıldığı çalıştay şeklinde düzenlenen bu ilk etkinliğin, belirlenen ana temalar çerçevesinde her yıl geleneksel olarak farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde düzenlenmesine karar verilmiştir.
2004 yılında ikinci kez Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen KAYFOR’da akademik bildiriler sunulmaya başlanmış ve KAYFOR bilimsel bir toplantı niteliğini kazanmıştır. Devam eden yıllarda sırasıyla; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, TODAİE, Gazi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve Munzur üniversitesinde düzenlenen KAYFOR üç kez de Kırgızistan, Özbekistan ve Makedonya olmak üzere yurt dışında düzenlenmiştir. KAYFOR, 2025 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde 26. Kez (KAYFOR26) “Karmaşık Sorunlar Karşısında Kamu Yönetimi: Yaklaşımlar, Politikalar ve Uygulamalar” ana teması ile düzenlenecektir.
Günümüzde karar alıcılar ve uygulayıcılar karmaşık (wicked, complex) olarak adlandırılan iklim değişikliği, demografik dönüşümler (nüfus yaşlanması, nüfus artışı gibi), terör, göç, yoksulluk, şiddet suçları, pandemiler, doğal afetler, çevresel problemler gibi belirsizliklerle dolu, çözüme karşı dirençli, sınırları aşan ve sorunun tarafları arasında ciddi uyuşmazlıklar barındıran sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlarla mücadele yalnızca karar alıcılar ya da uygulayıcıların sorumluluğunda değildir. Özellikle kamu yönetimi, siyaset bilimi, kentleşme ve çevre sorunları, uluslararası ilişkiler ve ekonomi başta olmak üzere farklı disiplinlerdeki araştırmacılara bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu tür sorunları ele alan ve muhtemel çözüm yollarını gösteren teorik ve pratik düzeydeki araştırmalar, karar alıcı, uygulayıcı ve çeşitli paydaşlara karmaşık sorunları anlayabilme, analiz edebilme ve onlara daha etkin bir yanıt verebilme bakımından yol gösterici niteliktedir. Bu kapsamda KAYFOR26’ın temel amacı, karar alıcılar, uygulayıcılar ve sorunlarla mücadele eden diğer tüm paydaşlar için yol gösterici olacak şekilde uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerde karmaşık sorunlar karşısında farklı yaklaşımları, politikaları ve uygulamaları incelemek, tartışmak, paylaşmak, yeni açılımları keşfetmek ve bu konularda literatüre önemli katkılar sunmaktır. KAYFOR26 ayrıca karmaşık sorunlar haricinde kamu yönetimindeki diğer güncel sorunlar ve tartışmalara ilişkin bildirilere de açıktır.
Alt temalar
ve söz konusu sorunlarla mücadelede yasal düzenlemeler, kurumsal yapılar, kamusal politikalar, yaklaşım ve modeller….