aday öğrenci

Genel Bilgiler

Tarihçe

Üniversitemizin Kanuni Kampüsü dahilindeki fakültelerde ve bölümlerde bulunan bölüm kütüphaneleri, Mayıs 1986'da Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı'nda birleştirilerek Merkez Kütüphanesi haline getirilmiştir.  

Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu'nun 05.02.1988 gün ve 74/1 sayılı kararı ile Merkez Kütüphanesine "Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi" adı verilmiştir.

Koleksiyon

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi, çağdaş iç ve dış görünümü, sahip olduğu materyal çeşidi, nitelikli personeli ve hizmet anlayışı ile Karadeniz Bölgesi'nin olduğu kadar Türkiye'nin de örnek teknik Kütüphanelerinden biridir.

Kütüphane, her akademik dönem başında yeni başlayan öğrencilerimize bilgi hizmetleri kapsamında Kütüphaneyi tanıtıcı oryantasyon programları düzenlemekte ve talepler doğrultusunda elektronik bilgi kaynakları kullanıcı eğitim programları hazırlamaktadır.

Kütüphane; Teknik Hizmetler (Sağlama Birimi, Kataloglama Birimi, Taşınır Kayıt Kontrol Birimi) ve Okuyucu Hizmetleri (Referans Birimi, Ödünç Verme Birimi, Süreli Yayınlar Birimi, Osman Turan Tarih Araştırmaları Kitaplığı, Tezler Odası, Kütüphanelerarası İşbirliği)'nden oluşmaktadır.

Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmakta ve tüm yayınlar ABD Kongre Sınıflama Sistemi (Library of Congress)'ne göre kataloglanır ve raflara yerleştirilir. Koleksiyonda bulunan tüm materyaller otomasyon programına aktarılmış olup; katalog arama, sorgulama ve kitap ayırtma gibi işlemler çevrimiçi ve çevrimdışı yapılabildiği gibi abone olduğumuz elektronik bilgi kaynakları (e-kitap, e-makale, e-tez) kampüs dışı erişim aracılığıyla kullanılabilmektedir.

 

Kütüphane Hizmet Alanları ve Çalışma Salonları

Kütüphane ana binada yer alan okuyucu hizmetleri ve birimlerinin yanı sıra öğrencilerimizin ders çalışabileceği çalışma salonları da kullanıcılarımıza hizmet vermektedir. Kütüphane Ana Binada yer alan 25 oturma kapasiteli Sesli/Grup Çalışma Salonu, 17 oturma kapasiteli Erişilebilir Engelli Çalışma Salonu ve öğrencilerimizin elektronik kaynaklarımızdan yararlanabilmeleri için oluşturulan 23 oturma kapasiteli Bilgi Tarama Odası yer almaktadır.

Öğrencilerimizin ders çalışmaları için ayrılmış 385 oturma kapasiteli Bağımsız Çalışma Salonu (-1), 315 oturma kapasiteli Bağımsız Çalışma Salonu (-2), özellikle mimarlık öğrencilerimizin maket çalışmaları için tercih ettiği 38 oturma kapasiteli Çok Amaçlı Çalışma Salonu 7/24 hizmet vermektedir.

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri

Eğitim-Öğretim Dönemi

Hafta içi: 08.00 - 21.00

Hafta sonu: 09.00 - 17.00

Yarıyıl ve Yaz Dönemi:

Hafta içi: 08.00-17.00

Hafta sonu: Kapalı

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA SALONLARI:  HER GÜN 7/24 AÇIKTIR.

Vize ve final haftası bağımsız çalışma salonları fuaye alanında öğrencilerimiz için çay ve çorba ikramı yapılmaktadır.

Ödünç Verme Hizmetleri

Öğretim Üyeleri

3 ay süre ile en çok 5 kitap

Diğer Akademik Personel

3 ay süre ile en çok 5 kitap

Lisansüstü Öğrenciler

2 ay süre ile en çok 3 kitap

Lisans ve Ön Lisans Öğrencileri

1 ay süre ile en çok 3 kitap

İdari Personel ve Sürekli İşçiler

3 ay süre ile en çok 2 kitap

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ

Oryantasyon Hizmetleri

Her akademik dönemin başında yeni öğrencilere ve akademisyenlere kütüphane bilgi hizmetleri tanıtım programları düzenlenmektedir. Fakülte ve bölümlerden gelen talepler doğrultusunda hazırlanan bu program; kütüphane turu şeklinde gerçekleştirilmekte ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Fakülte ve bölümler için oryantasyon programı randevu taleplerinizi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına iletebilirsiniz.

Kütüphane oryantasyon programı dahilinde şehir içinden ya da şehir dışından gelen okulların randevu talepleri akademik takvime göre değerlendirilmektedir. Okul gezileri için akademik takvimde belirtilen vize ve final haftaları dışında kalan tarihler arasında Kütüphane oryantasyon program randevuları düzenlenmektedir.

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ

Veri Tabanı Kullanıcı Eğitimleri

Fakülte ve bölümlerin bilgi ihtiyaçları doğrultusunda, öğrencilere ve akademik personele yönelik elektronik bilgi kaynakları tanıtımı ve uygulamalı veri tabanı kullanıcı eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Eğitimler, fakülte ve bölüm talepleri doğrultusunda, uzman kütüphaneciler ya da davetli veri tabanı temsilcileriyle iş birliği içinde genel eğitimler ya da fakültelere yönelik olarak hazırlanmaktadır. Eğitim randevu taleplerinizi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına iletebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ

Kampüs Dışı Erişim

Kütüphanemizde bulunan elektronik bilgi kaynaklarına (veri tabanları, e-dergiler, e-kitap, e-tez) kampüs dışından erişim, Proxy server üzerinden sağlanmaktadır. Kampüs dışından elektronik kaynaklarımızı kullanabilmek için Kütüphane Web Sayfasında belirtilen erişim ayarlarının yapılması gerekmektedir. Bu hizmetten sadece Karadeniz Teknik Üniversitesi mensupları yararlanabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ

Materyal Sayıları

125330

Kitap

2986

Periyodik Yayın

638264

E- Kitap

88550

E-Dergi

2039

Diğerleri

9932

Tezler