SORU 1) Wiley fonlanan AE dergi listesine nasıl ulaşabilirim? Eklenen ya da çıkarılan dergi listesine nasıl ulaşabilirim?
CEVAP 1) Bildiğiniz gibi TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL kendi belirledikleri kriterler dahilinde bir dergi listesi oluşturmaktadır. En güncel dergi listesine her zaman
https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/
adresinden erişebilirsiniz. Bu adrese tıklayarak sayfa altında yer alan “Fonlanan AE Dergi Listesi (Temm2024_Ara2025)” Excel listesini indirerek inceleyebilirsiniz. Fonlanacak dergi listesinde derginin altın açık erişim ya da hibrit (karma) içerikli bir dergi olup olmadığı belirtilmiştir. Süreçler yazar tarafından buna göre takip edilmelidir.
SORU 2) Yazar iş akışları ya da TÜBİTAK ULAKBİM kriterlerine nasıl ulaşabilirim?
CEVAP 2)
https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/
adresine tıklayarak tüm yazar iş akışları ve TÜBİTAK ULAKBİM kriterlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca KTÜ Kütüphane Web Sayfası Duyurular Sekmesini takip edebilirsiniz.
https://www.ktu.edu.tr/library/duyurular
SORU 3) Firma tarafından verilen webinar eğitimlerine nasıl katılabilirim?
CEVAP 3) TÜBİTAK ULAKBİM ya da Wiley firması tarafından bize iletilen yüz yüze, çevrimiçi eğitim bilgileri ve bilgilendirme notları ktu uzantılı e-postalara iletilmekte, KTÜ Kütüphane Web Sayfası Duyurular/Etkinlikler Sekmesine de eklenmektedir.
https://www.ktu.edu.tr/library/duyurular
https://www.ktu.edu.tr/library/etkinlikler
SORU 4) TÜBİTAK ULAKBİM Makale Seçme Kriterleri nelerdir?
CEVAP 4) TÜBİTAK ULAKBİM Makale Seçme Kriterleri:
*Yazarın EKUAL kapsamındaki üniversitelerden birine bağlı olması,
*Gönderilen makalenin WOS’ta indekslenen Q1 ve Q2 Wiley hibrit ve altın açık erişim dergileri tarafından kabul edilmesi (Hindawi dergileri hariç), Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI)
SORU 5) Hangi makale türleri anlaşma dahilinde desteklenmektedir?
CEVAP 5) Desteklenen Makale Türleri:
*Research Article
*Review Article
*Data Article
*Rapid Publication
SORU 6) Bu hizmetten kimler yararlanabilir?
CEVAP 6) Anlaşmadan yararlanabilmek için makaleyi yazanlardan en az birinin Türkiye’deki Üniversitelerden birinde ve öğretim kadrosunda aktif çalışıyor olması gerekmektedir. Bu yazar kesinlikle “Co-Author (Corresponding Author)” olmalıdır. Öğrenciler maalesef bu haktan yararlanamaz!
SORU 7) Bu hizmetten geriye dönük yararlanılabilir mi? Kota bittikten sonra yapılan yıl sonu başvuruları bir sonraki yıl kotasından değerlendirilebilir mi?
CEVAP 7) Makalelerin TÜBİTAK ULAKBİM açık erişim anlaşması kapsamında açık erişim yayımlanabilmesi için hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 2025 ve sonrası kabul edilmiş olması gerekmektedir. Altın açık erişim dergilerde ise makalenin 01 Ocak 2025 ve sonrasında gönderilmiş ve 2025 yılında kabul almış olması gerekmektedir. Geriye dönük başvurular (2024 yılında kota bittikten sonra yapılan) 2025 yılı kotası için değerlendirilmemektedir.
SORU 8) “Altın açık erişim dergiye” makale gönderirken “TUB1” kodu ya da herhangi bir kod girilmesine gerek var mıdır?
CEVAP 8) Yazar iş akışlarında belirtilmiştir fakat çok sorulan sorulardan biri olduğu için tekrar hatırlatmak isteriz ki artık “altın açık erişim dergiye” makale gönderirken “TUB1” kodu ya da herhangi bir kod girilmesine gerek yoktur. Mayıs 2024’ten beri uygulama bu şekildedir.
Başvuru sırasında yazarların sadece bağlı bulundukları kurumu belirtmeleri yeterlidir. Bölüm, Fakülte bilgilerini belirtmelerine gerek yoktur.
Örnek:
Karadeniz Teknik Üniversitesi
şeklinde girmeleri yeterlidir. Bu alan girildiğinde yazar doğrudan bu anlaşmayla ilişkilendirilir. Talep TÜBİTAK’a ulaşır ulaşmaz TÜBİTAK kısa süre içinde değerlendirme yaparak makale kabul edildiği takdirde “APC TÜBİTAK tarafından ödenecektir” şeklinde benzer bir e-posta gönderir.
Bu tür bir uyarı mesajı alınmadığı takdirde yazarlarımız KTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığıyla iletişime geçebilir. KTÜ Kütüphane, ULAKBİM’le iletişime geçip teyitleşebilir, aksi takdirde yazar yanlış bir adım gerçekleştirmiş ve “Yazar Öder” seçeneği seçilerek ilerlenmiş olur. Bu durumda çıkan faturadan TÜBİTAK sorumlu tutulamaz.
SORU 9) Kota bittiği takdirde ya da açık erişim anlaşması dışında Wiley’de kapalı dergilerde ücretsiz olarak yayın yapabilir miyim?
CEVAP 9) Evet yapılabilir. Bu anlaşma bir açık erişim anlaşmasıdır. Bu anlaşma dışında Wiley’de kapalı dergilerde ücretsiz olarak yayın yapmaya devam edilmektedir. Hibrit/abonelik gerektiren/kapalı (bunların hepsi aynı türü ifade eder) dergilerde makale yayımlatmak her zaman olduğu gibi ücretsizdir. Okumak için abonelik gerektiren makaleler için yazardan yayımlatma ücreti alınmaz!
SORU 10) Ülke kotası ne kadardır? Kalan kota bilgisini öğrenebilir miyim? Kota nasıl kullanılmaktadır?
CEVAP 10) 2025 ülke kotası toplam 1561 olup kalan kota bilgisi kurumlarla paylaşılmamaktadır. Kurumlar için ayrı bir kota tahsisi yapılmayacak olup makalesi kabul edilen yazarın yayını "İlk Gelen Sıraya Girer" kuralına uygun olarak sıraya girecek ve ülke kotası dahilinde TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından onay verilecektir.