sıkça sorulan sorular / staj hareketliliğiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Erasmus+ Staj Hareketliliği’ne öğrenci olarak nasıl başvuru yapabilirim?

Öğrenci Staj Hareketliliği için her akademik yılda ilk olarak Kasım ayında başvuru alınır. Öğrenci feragatleri sebebiyle hibe artması veya üniversitemize ek hibe gelmesi durumunda aynı akademik yıl içinde tekrar başvuruya çıkılır. İkinci başvuru dönemi Mart ayında başlar. Başvurular online olarak alınır. Tüm başvuru dönemleri internet aracılığıyla üniversitenin ana sayfasından ve Erasmus+ Ofisi sayfasından duyurulur. Başvuru dönemleri ve takvimi için tıklayınız.


Erasmus+ Programı’na öğrenci olarak katılmak için başvuru şartları nelerdir?

Lisans düzeyi için en az 2,20, yüksek lisans ve doktora düzeyleri için en az 2,50 akademik ortalama gerekmektedir. Düzenlenecek olan İngilizce dil sınavından her başvuru dönemi için belirlenen taban puanın üstünde not almak gerekir. Standart bir taban puan yoktur, düzenlenen sınav dikkate alınarak öğrencilerin başarı durumuna göre taban puan belirlenir. Gerekmesi durumunda farklı bölümler için farklı taban puanlar belirlenebilir. Her başvuru döneminde bir önceki başvuru döneminden farklı taban puanlar oluşabilir. Başvuru şartları her başvuru döneminde değişebilir. 


Erasmus+ Programı kapsamında hangi ülkelere gidebilirim?

Program kapsamında Avrupa’da yer alan ülkelere gidilebilir. Avrupa Komisyonu tarafından değişim programlarına katılma hakkı tanınan ülkelere ulaşmak için tıklayınız.


Staj hareketliliği için başvuru formunda seçtiğim ülke seçilme şansımı arttırır ya da azaltır mı?

Erasmus+ Staj Hareketliliği’ne başvuranlar arasından asil ve yedek adayların belirlenmesi aşamasında başvuru formunda seçilen ülke dikkate alınmamaktadır. Kontenjanlar belirlenirken öğrencinin nihai Erasmus+ puanı dikkate alınmaktadır. Nihai Erasmus+ puanı ise genel akademik ortalamanın %50’si ile dil sınavından alınan notun %50’sinin toplanmasıyla elde edilir.


Erasmus+ Programı kapsamında Staj Hareketliliği için staj yapılacak kurumlar nasıl bulunur?

Staj Hareketliliği kapsamında ikili anlaşma yoktur. Değişim Programları Koordinatörlüğü öğrencilere staj yeri bulmaz. Öğrenci staj yerini kendisi bulur ve tanınan süre zarfında staj yapacağı kurumdan aldığı kabul mektubunu ofise teslim etmekle yükümlüdür. Bununla birlikte öğrencilere belli bir ücret karşılığında staj yeri bulan aracı firmalar bulunmaktadır. Dileyen öğrenciler ilgili firmalarla irtibata geçerek kendilerine staj yeri bulabilirler. Bu firmaların ofisimizle herhangi bir anlaşması söz konusu değildir, dolayısıyla bu firmaların sağlayacağı hizmetle ilgili ofisimizin garanti vermesi mümkün değildir.


Erasmus+ Staj Hareketliliği için kabul mektubu aramaya ne zaman başlamalıyım?

Erasmus+ Dil Sınavı’na katılan öğrenciler faaliyet başvurusunda bulunduktan sonra ön değerlendirme sonuçları ofisimizin web sayfasından ilan edilir. Ön değerlendirme sonuçları kapsamında asil ve yedek listelerin açıklanmasını takiben öğrencilere kabul mektubu alabilmeleri için yaklaşık 2 ila 3 aylık bir süre tanınmaktadır. Öğrencilerin kendilerine tanınan bu süre zarfında kabul mektubu aramaları gerekmektedir.

Faaliyete başvuru yapmadan ve asil ya da yedek listede yer almadan kabul mektubu aranması mümkün değildir, çünkü yurt dışındaki kurumlar Erasmus+ kapsamında öğrencinin asil veya yedek olarak seçildiğine ilişkin belge talep etmektedirler.


Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında staj yapılabilecek uygun kurumlar neler olabilir?

Avrupa Komisyonu Erasmus+ kapsamında staj yapılabilecek kurumları iki gruba ayırır.

1) Eğitim Merkezi Tanımına Uyan Kurumlar:  Üniversite, araştırma merkezi, enstitü, dil okulu, laboratuvar ve kurs gibi kurumlar.

2) İşletme Tanımına Uyan Kurumlar: Fabrika, firma, şirket ve ofis gibi kurumlar.


Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışına çıktığımda nerede kalabilirim?

Staj yapılacak kurum bir üniversiteyse, üniversiteler genellikle kendi yurtlarında Erasmus+ öğrencilerine konaklama imkanı sunmaktadırlar. Konaklama imkanı sunmayan üniversiteler ise öğrencileri yönlendirmektedirler. Staj yapılacak şirket veya işletmeler ise, konaklama olanaklarına dair öğrencileri yönlendirebilmektedir. Konaklamayla ilgili bir imkan sunulmuyorsa öğrenciler ev kiralayarak konaklamalarını kendileri ayarlamaktadırlar.


Erasmus+ Programı kapsamında ne kadar maddi destek sağlanır?

Ülkelere göre aylık burs miktarlarına Erasmus+ Ofisi internet sayfasında Erasmus+ menüsü altındaki Maddi Katkı linkinden ulaşılabilir.


Erasmus+ Programı kapsamında öğrenci olarak yurt dışında ne kadar süreyle kalabilirim?

Program kapsamında minimum süre Staj Hareketliliği için 2 aydır. Maksimum süre ise 12 aydır.


Son sınıftayım, staj hareketliliğine hak kazanmam durumunda stajımı mezuniyet sonrası yapmam mümkün mü?

Evet, aktif öğrenciliğiniz devam ederken dil sınavına katılıp staj faaliyetine hak kazanmanız durumunda, proje bitiş tarihinden önce olmak şartıyla stajınızı mezuniyet sonrasında gerçekleştirebilirsiniz.