Ekim

Proje Etkinlikleri

Katılım

TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Patent Araştırma Yetkinliklerinin Arttırılması Eğitimi" Eğitimi  09-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.

• Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • Katılımcılara, program sonunda katılım belgesi verilecektir.
  • Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaşe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaşe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği "Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
  • Katılımcıların toplantıya kişisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.

Amaç

Önerilen proje ile katılımcıların, erken farkındalıkla lisansüstü öğrenci statüsündeki araştırmacıların sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeyinin arttırılması, ulusal ve uluslararası veri tabanlarında patent araştırma yöntemlerini öğrenmeleri, kendi buluşları hakkında araştırma yapabilme becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

Kapsam

Önerilen proje kapsamında farklı akademik disiplinlere sahip yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşacak 20 katılımcının patent farkındalığının arttırılmasına, araştırma alanlarına göre patent araştırma kabiliyetlerinin geliştirilmesine ve buluşun korunma süreçlerine destek sağlayacak ulusal ve uluslararası patent/ faydalı model/ tasarım başvuru kapasitesinin nitelik ve nicelik bakımından arttırılmasına yönelik eğitim etkinliği düzenlenecektir.

Patent eğitim etkinliği; temelden yetişen akademisyen potansiyeli olan yeni nesil lisansüstü öğrenciler için doğru bir patent araştırması yapılması, patent araması sonucu elde edilen dokümanları tarama ve okuma kabiliyeti, rakipler ve pazar analizlerinin yapılması, temel sınai mülkiyet kavramları, bir buluş koruma yöntemlerinin tespiti, patent başvurusu süreçleri, başvuru sürecinde dikkat edilecek unsurlar, istem okuma becerilerinin arttırılmasına yönelik patent atölyeleri, yenilikçi iş fikirlerini belirleme ve prototipleme odağında tasarım odaklı düşünme, potansiyel rakiplerin analizini içeren ticari harita okuma kabiliyetinin geliştirilmesi  konularında bilgilendirme ve uygulamalı etkinliklerini içerecektir.

Etkinlik Ekibi

• Dr. Öğretim Üyesi Raşit SEZER (Yürütücü & Eğitmen)

• Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Eğitmen)

• Prof. Dr. Mustafa ASLAN (Eğitmen)

• Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK (Eğitmen)

• Öğr. Gör. Hülya SABIR (Eğitmen)

• Öğr. Gör. Kerim SÖNMEZ (Eğitmen)

• Öğr. Gör. Sedanur KALYONCU (Eğitmen)

• Öğr. Gör. Emrah AYVAZ (Eğitmen)

• Öğr. Gör. Beril DEĞERMENCİ (Eğitmen)

• Proje Uzmanı Eren YILMAZ (Eğitmen)

• Patent Vekili Ahmet Buğra BAŞER (Eğitmen)

• Abdurrahman Kaan ÖZTÜRK (Eğitmen)

Düzenleme Kurulu

1. Dr. Öğr. Üyesi Raşit SEZER (KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği)
  2. Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
  3. Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK (KTÜ, İnşaat Mühendisliği)
  4. Öğr. Gör. Dr. Uğur Volkan ARI  (Gümüşhane Üniversitesi TTO Uygulama ve Araştırma Merkezi )
  5. Öğr. Gör. Dr. Tayfun ÖZTÜRK (AÇÜ Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi)
  6. Öğr. Gör. Hülya SABIR (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
  7. Öğr. Gör. Kerim SÖNMEZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Katılımcılarda Aranan Şartlar

1. Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması gerekmektedir.
  2. Katılımcıların mühendislik, fen, sağlık ve sosyal bilimleri alanlarında yurt içinde lisansüstü programlardan birine kayıtlı olması gerekmektedir.
  3. Katılımcıların daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde resmi bir patent/ faydalı model/ tasarım başvuru yapmamış olması gerekmektedir.
  4. Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 3 kere katılmış olması gerekmektedir. (Daha önce 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır.)
  5. Başvuru oranlarına göre kadın - erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir.
  6. Katılımcıların öğrenim gördükleri alanlara ilişkin bir buluş fikrine sahip olması gerekmektedir.
  7. Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması şartı aranacaktır.

Etkinlik Yeri

Etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM)'nde gerçekleştirilecektir.

Başvuru

Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.