haberler

Üniversitemizde TÜBİTAK 2237-A Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Patent Araştırma Yetkinliğinin Arttırılması Eğitimi Etkinliği Düzenlendi

TÜBİTAK 2237-A Programı kapsamında, Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU koordinatörlüğünde düzenlenen “Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Patent Araştırma Yetkinliğinin Arttırılması Eğitimi” etkinliği, 7 farklı kurumdan toplamda 24 araştırmacının katılımıyla Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

3 gün süren etkinlik kapsamında; katılımcılara öncelikle sınai ve mülkiyet alanındaki temel kavramlar hakkında bilgilendirme yapıldı. Etkinliğin devamında, farklı oturumlarda; patent veri tabanları ve patent araştırma, TÜBİTAK 1702 Patent Ticarileşme Programı ve patent teşvikleri, teknoloji hazırlık seviyesi, ulusal ve uluslararası patent başvuru süreçleri, buluşlar için yeni pazar fırsatları ve rakip analizi, TRIZ eğitimi, patent araştırma stratejileri, uygulamalı patent araştırma ve 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu konusunda, teorik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.

Patent araştırma stratejileri eğitimlerinden sonra “Patent Araştırma Grup Atölyesi” ile katılımcılar gruplara bölünerek istenen bilgilere göre, uygulamalı patent araştırması gerçekleştirildi. Eğitimin sonunda daha önce ulusal ve uluslararası patent başvuru ve tescil süreçlerinde deneyim sahibi araştırmacıların katılım sağladığı “Tecrübe Paylaşım Paneli” düzenlendi ve bu panel esnasında, araştırmacıların başvuru ve yürütme aşamasında dikkat etmesi gereken hususlar ve bu süreçte karşılaşabilecekleri süreçler hakkında katılımcılar ile deneyimler paylaşıldı.

Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi personelinin eğitmen olarak yer aldığı etkinlikte ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanı Cengiz ADANUR, Pasifik Patent Kurucusu Patent Vekili Edip Deha BİLİR eğitmen olarak katkı sağladı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ’un katılımcılara Katılım Belgesi vermesi ile tamamlanan eğitime katılan araştırmacılara ve eğitmenlere teşekkür eder; etkinliğin, başarılı proje başvurularına aracı olmasını dileriz.


06 Eylül 2024