Haziran

Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Yazma Eğitimi

Proje Etkinlikleri

TÜBİTAK BİDEB 2237-A 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Program kapsamında "Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Yazma Eğitimi " 04-06 Ekim 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlenecektir.

AMAÇ

Tezsiz yüksek lisans yapan öğrencilerin araştırma projesi yazma konusunda sahip oldukları bilgi ve becerileri geliştirmek amaçlanmaktadır.

KAPSAM

Katılımcılara proje hazırlarken yararlanılacakları sunum şablonu tanıtılacak ve bu şablona uygun projelerini hazırlamaları istenecektir. Projede bulgu, tartışma, sonuç ve öneriler başlığı uygulama yapma imkânı olmadığından yer almayacaktır. Üç günlük bir eğitimin proje hazırlamak için kısa bir zaman olduğu göz önünde bulundurularak önerilen projeler taslak proje olarak sunulacaktır. Katılımcılar proje yazım sürecinde her bir başlık altında yazım sürecinde dikkat edilecek hususlarda bilgi ve becerilerini geliştireceklerdir. Etkinlik 20 katılımcı lisansüstü öğrenci ile yapılması planlanmaktadır.

KAZANIMLAR

• Düzenlenen kursla birlikte tezsiz yüksek lisans öğrencileri bilimsel bir araştırmanın ne şekilde yürütülmesi gerektiği ile ilgili temel düzeyde bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
  • Katılımcılar bir projenin hangi bölümlerden oluştuğu konusunda bilgi sahibi olacaklar, proje yazılmasında gerekli alt bileşenleri fark edecekler ve analitik düşünme becerilerini geliştireceklerdir.
  • Tezsiz yüksek lisans öğrencileri projelerin belirli yazım ve formata uygun hazırlanması sürecinde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi ve beceri geliştireceklerdir.
  • Katılımcılar proje yazım sürecinde yararlanmış oldukları kaynakların kaynak gösterme kurallarına uygun olarak ne şekilde sunulması gerektiği ile ilgili bilgi ve beceri geliştireceklerdir.
  • Katılımcılar proje konuları özelinde seçecekleri yöntem, veri toplama araçları ve analiz teknikleri ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
  • Katılımcılar proje yazma sürecinde atölyelerin yer aldığı derslerde gruplar halinde çalışıp projelerini tasarlayacaklardır. Bu süreç katılımcıların iletişim becerilerinin gelişmesinde katkı sağlayacaktır.
  • Katılımcılar proje yazmada yazma becerilerini geliştirebildikleri gibi projelerin sunumunda sözlü sunum becerilerini de geliştirebileceklerdir.
  • Lisansüstü öğrenciler projelerini hazırlarken uymaları gereken etik kurallarla ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
  • Katılımcılar proje fikirlerini yazılı hale getirme becerisi kazanacaklardır.

ETKİNLİK EKİBİ

• Prof. Dr. Yakup Emre ÇORUHLU (Koordinatör ve Eğitmen)
  • Prof. Dr. Barış SEVİM (Eğitmen)
  • Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU (Eğitmen)
  • Doç. Dr. Halilİbrahim İNAN (Eğitmen)

KATILIMCILARDA ARANAN ŞARTLAR

• TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olma,
  • Katılımcıların fen ve mühendislik  alanlarından birinde tezsiz yüksek lisans öğrencisi olması,
  • Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması,
  • Katılımcıların etkinliğe bir proje fikri ile katılıyor olması,
  • Lisans genel not ortalaması 2,00’nin üzerinde olması (diğer şartların sağlanması durumunda genel not ortalaması en yüksek olanlara öncelik tanınacaktır),
  • 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır,
  • Başvuru oranlarına göre kadın erkek sayılarının orantılı olmasına özen gözetilecektir,
  • Fen ve mühendislik alanlarının her birinden yeterli başvurunun olmaması durumunda, eksiklikler diğer alanlardan karşılanacaktır,

ETKİNLİK YERİ

Etkinlik çevrim içi olarak Zoom Programı üzerinden düzenlenecektir.

KATILIM

• 20 katılımcı asil 20 katılımcı ise yedek katılımcı olarak seçilecektir.
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • Katılımcılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.

Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.