hakkımızda

Radyasyon Onkolojisi

Radyasyon onkolojisi, yüksek enerjili iyonizan radyasyon kullanılarak radyoterapi işlemlerinin yapıldığı, radyasyonun kansere etkilerinin araştırıldığı, tümörlerin davranışlarının incelendiği, araştırmaların yapıldığı ve bu konularda yetkin uzman yetiştirilmesini amaç edinen bir bilim dalıdır.

Radyoterapinin amacı, uygulandığı bölgedeki kanserli hücreleri öldürmek veya bölünerek çoğalmasını engellemektir. Baş-boyun, akciğer, mesane, rahim ağzı, lenfoma, prostat, cilt, meme, sindirim sistemi ve çocukluk çağı tümörlerinde tek başına, cerrahi ve/veya sistemik tedavilerle birlikte kullanılan bir tedavi modalitesidir. Bunların yanı sıra hangi tür tümör olursa olsun, bu hastalıkların yol açtığı ağrı, kanama, nefes darlığı gibi yaşam kalitesini bozan yakınmaların giderilmesinde de son derece etkili olmaktadır. Ayrıca iyi huylu tümörlerin, arteriovenoz malformasyonların ve topuk dikeni gibi hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinde Kimler Görev Yapar

Radyasyon Onkoloğu: 6 yıllık tıp eğitimi sonrası 5 yıl radyasyon onkolojisi eğitimini tamamlayan hekimler, uzmanlık unvanlarını almadan önce radyoterapi uygulamalarına ilişkin tüm fiziksel ve radyobiyolojik süreçlerin yanı sıra tedavi sırasında ve sonrasında gelişen her türlü yan etki hakkında bilgi sahibi olur.

Medikal Fizik uzmanı: Radyasyon kaynaklarının tıpta uygulanmasında hastanın radyasyon güvenliğini sağlayarak tanısal alanda en az doz ile en iyi sonucun elde edilmesi, tedavide sağlam doku ve organları koruyarak hastanın en doğru ve güvenilir şekilde tedavi edilmesi için gerekli hasta tedavi ve planlamaları, doz ölçüm ve hesaplamalarının yapılması, uygulanması, çalışanların, halkın, çevrenin radyasyon güvenliğinin sağlanması, yeni sistemlerin uygulanmaya konulması, yeni yöntemlerin geliştirilmesi için Fizik, Fizik Mühendisliği ve Nükleer Enerji Mühendisliği alanında lisans eğitimi ardından medikal fizik alanında yüksek lisans eğitimi görmüş kişidir.

Radyoterapi teknikeri: Radyoterapi cihazlarını kullanmak üzere eğitim almış kişilerdir. Hastanın doğru pozisyonunun sağlanması, kumanda odasından cihazların yönetimi, tedavi sırasında gerekli görüntülerin alınması ve hastanın genel durumunun gözetilmesi gibi sorumlulukları vardır.

Onkoloji hemşiresi: Hastanın tedavisi ve takibi süresince radyasyon onkoloğu ile birlikte hastanın en yakınında bulunan ekip üyesidir. Radyoterapiye ilişkin esaslar, yan etkilerin azaltılmasına yönelik hastanın yapması ve yapmaması gereken uygulamalar, tedavi gereklilikleri gibi pek çok konuda hekim ile hasta arasında köprü görevi görür.

Sekreterya: Hastaların doğru yönlendirilmesi, randevuların düzenlenmesi, dosyaların oluşturulması ve bu konularda hastaların bilgilendirmesinden sorumludur.