tarihçe

Karadeniz Teknik Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 1995 yılında kurulmuştur. Kurulduğunda Lineer Hızlandırıcı, Kobalt-60 cihazı, Konvansiyonel Simülatör ve 2-Boyutlu Tedavi Planlama sistemine sahip olan merkezimiz, cihaz kapasitesi olarak Karadeniz Bölgesinin en donanımlı merkezi olarak kurulmuştur. 1998 yılında asistan eğitimi programına başlanmıştır. 2011 yılında 3-Boyutlu Konformal Radyoterapi (3DCRT), Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) uygulamalarını yapabilen Lineer Hızlandırıcı ve CT-Simülatör kliniğimize kazandırılmış ve 9 yıl boyunca bölge hastalarımızın kanser tedavisinde kullanılmıştır. Kliniğimizin Mayıs 2021 tarihi itibariyle hem fiziki şartları hem de cihaz kapasitesi yenilenmiştir.  Lineer Hızlandırıcı olarak, radyoterapi tedavilerinde kullanılan en ileri teknolojiye sahip donanımı bir arada bulunduran 2 adet Elekta marka Versa HD  ve 1 adet Siemens marka Somatom Confidence, 4-Boyutlu BT (4DBT) Simülatör cihazı ile , 3DCRT ve IMRT tedavilerine ek olarak, Görüntü Klavuzluğunda Radyoterapi (IGRT), Volümetrik Ark Terapi (VMAT), Stereotaktik Radyocerrahi (SRS), Stereotaktik Radyoterapi (SRT) ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) gibi tedaviler milimetrenin altında mekanik hassasiyetle uygulanmaya başlanmıştır. Her iki  Elekta marka Versa HD cihazında 2 farklı foton enerjisi ve 4 farklı elektron demetleri ile tedaviler uygulanabilmektedir. Ayrıca, Lineer Hızlandırıcı cihazlarımızda üretilen Flattening Filter Free (FFF) foton enerjileri sayesinde, klasik uygulamalara göre çok daha yüksek doz hızlarına ulaşılarak, hastaların tedavi süreleri kısalmaktadır.

Türkiye‘de henüz çok az sayıda radyoterapi merkezinde bulunan, Karadeniz bölgesinde ise  ilk defa kliniğimizde  kullanılmaya başlanan Optik Yüzey Takip Sistemi (Surface Guided Radiation Therapy -SGRT) ile hastalarımızın 3-Boyutlu yüzey görüntülemesi yapılabilmektedir. Bu sayede, hasta vücudunda solunum ile hareket eden tümörlerin takip edilmesi mümkün hale gelmiş ve tümör hareketinin getirdiği belirsizlikler ortadan kaldırılmıştır. Bu da tedavilerimizi daha doğru uygulamamıza imkan vermiştir.

Kliniğimizde, en son radyoterapi tedavi teknolojilerinden biri olan, Hexapod (6 yönlü hareket edebilen) masa teknolojisi ile, tedavi öncesi rotasyonel düzeltmeler dahil, tüm hasta pozisyon düzeltmeleri kolaylıkla yapılabilmekte ve bu sayede IMRT, IGRT, SRS/SRT/SBRT gibi çeşitli radyoterapi teknikleri yüksek hassasiyetle uygulanmaktadır .

Bölümümüzde tedavi planlama sistemi olarak, 4 planlama ve 4 konturlama istasyonundan oluşan Monaco (version 5.51, Elekta) sistemi kullanılmaktadır. Monaco tedavi planlama sistemi sayesinde kliniğimizde, hem her türlü modern radyoterapi uygulamasına ait tedavi planlaması (3DCRT, IMRT, VMAT, SRS, SRT ve SBRT) yapılabilmekte hem de kullanılan Monte Carlo Algoritması ile yüksek hassasiyet ve doğrulukla doz hesabı sağlanabilmektedir. Bölümümüzde ayrıca, tedavi cihazları ve 4DBT cihazı için her türlü mekanik ve dozimetrik kalite kontrolün sağlanmasına elverişli geniş bir dozimetrik ekipman paketi ve hastaya özel tedavi planlarının 2-Boyutlu ve 3-Boyutlu kalite kontolünde kullanılan özel ekipmanlar bulunmaktadır. Yüksek kalitede bir tedavi için gerekli olan kapsamlı teknik alt yapı ve network ağ sistemi Anabilim Dalımızın donanımını tamamlamaktadır.

İlk kuruluşundan itibaren sırasıyla Dr.Murat Baş,  Dr.Ali Aydın Yavuz, Dr Melek Nur Yavuz, Dr. Zümrüt Bahat, Dr.Adnan Yöney ‘in Anabilim Dalı başkanlığı yaptığı anabilim dalımızda 2019 yılı itibari ile Dr. Emine Canyılmaz  Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir. Kuruluşumuzdan bugüne kadar; 11 Radyasyon Onkoloji uzmanı mezun edilmiştir. Anabilim dalımız halen 3 Doçent, 2 Dr Öğretim Üyesi, 3 Medikal Fizik Uzmanı, 15 Radyoterapi Teknikeri, 2 Hemşire, 3 Sekreter ve 1 Yardımcı personelden oluşan geniş ve nitelikli kadrosuyla eğitim, araştırma ve tedavi hizmetlerini yürütmektedir. Yedi yüzü yeni tedavi edilen hasta olmak üzere yıllık total hasta sayımız 1000’e ulaşmaktadır.