Göç Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı göç olgusuna dair disiplinler arası ileri düzey bilimsel araştırma ve faaliyetler yapmak, ilgili toplumsal sorunlara çözüm önerileri geliştirmek ve bu faaliyetleri gerçekleştirmede yer alacak araştırmacılar yetiştirmek için öğretim faaliyeti yapmak amacıyla 2023 yılında kurulmuştur. Programın kuruluşu 2023 yılında YÖK tarafından onaylanması sonrasında 2023-2024 Güz Yarıyılı itibarıyla ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu gereğince Yüksek Lisans eğitimine başlamıştır. Program; göç olgusunu disiplinler arası bir yaklaşımla ele aldığı için sosyoloji, tarih, iktisat, hukuk, siyaset ve işletme gibi disiplinlerin yaklaşımları doğrultusunda öğretim faaliyet yapmaktadır.
Anabilim Dalı ders havuzu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde bulunan derslerden en az 24 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı ve seçilmiş bir jüri tarafından başarılı sayılan bir tezi başarıyla savunan öğrencilere Göç Çalışmaları alanında yüksek lisans diploması verilir.
Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 2. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 7.Düzey
Tam Zamanlı I. Öğretim
- KTÜ Senatosu’nun 15.06.2021 tarih ve 320/12 sayılı Kararı (Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları Senato Esasları) - KTÜ - Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru Kılavuzu - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve mezuniyet durumlarına göre belirlenen derslerden başarılı olmaları zorunludur.
Bölümün temel amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ihtiyaç duyduğu göç alanında uzman nitelikli personelin yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda disiplinler arası bir yaklaşım ve donanımla bireylerin yetiştirilmesine yönelik program tasarlanmıştır. Bu bağlamda program; göç olgusunu disiplinler arası bir yaklaşımla ele aldığı için sosyoloji, tarih, iktisat, hukuk, siyaset ve işletme gibi disiplinlerin yaklaşımları doğrultusunda öğretim faaliyet yapmaktadır. Programın lisans üstü düzeyde yaptığı öğretim faaliyet bilimsel, argümantatif ve analitik düşünme becerileri kazandırmayı amaçlamakta ve bu donanım doğrultusunda sosyal problemlere çözüm önerileri getirecek bireylerin yetişmesine yönelik faaliyetler yapmaktadır. Göç, tarih boyunca insanlar arasında önemli bir olgu olmuş ve günümüzde de etkisini sürdüren bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Savaşlar, ekonomik eşitsizlikler, siyasi krizler, kuraklık ve insanların daha iyi yaşam koşulları arayışı göçlerin sürekli olarak gündemde kalmasına neden olmaktadır. Küreselleşen dünyada, sadece doğal nüfus artışıyla oluşan yerleşim yerleri bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiş, göçler demografik yapıların belirlenmesinde anahtar rol oynamıştır. Göç nüfusu sadece demografi alanında değil ekonomi, sağlık, sosyal politikalar ve eğitim gibi alanlarda belirleyici bir rol üstlenmektedir.Göç hareketleri dünyada genel olarak güneyden kuzeye, doğudan batıya doğru gerçekleşmektedir. Türkiye, tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle çeşitli göç hareketlerinin merkezinde yer almakta ve hem kaynak hem transit hem de hedef ülke olarak göçlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Türkiye, göç hareketlerinin odak noktası olarak, farklı göç akımlarının derinlemesine ve çok boyutlu incelenmesine olanak sağlamaktadır. Göçün nedenleri, göçmenlerin entegrasyonu, uluslararası göç hukuku, emek piyasasında göçmenlerin durumu ve devletlerin geliştirdiği göç politikaları gibi konular interdisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu nedenle yerel yönetimler ve sosyal politikalarda en çok tartışılan konularda biri de göçtür.Karadeniz Teknik Üniversitesi Göç Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, bu alanda bilimsel araştırmalar yapacak akademisyenler, uzmanlar ve araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, göç alanında uzmanlaşmak isteyen çeşitli disiplinlerden mezun öğrencilere hitap edecek ve diğer araştırma kurumları için göç alanında nitelikli insan gücü yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır. Göç çalışmaları, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi ve sosyoloji gibi disiplinleri kapsayan çok yönlü bir alan olarak değerlendirilmekte ve kişiler bu programdan mezun olduğunda göç alanına interdisipliner olarak bakabilmeyi edinmiş olacaklardır. Bu program sayesinde mezunlar, yerel ve küresel göç hareketleri hakkında akademik ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunacaklardır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Yönerge; (a) Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması, (b) İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,(c) Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
Programın öğrenim süresi dört yarıyıl olup en fazla altı yarıyıla uzatılabilir. En geç dördüncü yarıyılın sonunda, toplam 24 krediden (120 AKTS) az olmamak koşuluyla öğretim planında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden biri İngilizce olmak üzere en az sekiz dersin, seminer dersinin ve Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği dersinin (kredisiz) alınarak başarılması ve en geç altıncı yarıyılın sonunda ise tez çalışmasının gerçekleştirilerek tez savunma sınavında yeterli bulunulması gerekmektedir (Bkz. KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği).
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev ya da ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Dersin başarı notuna ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %50'dir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl sonu başarı notu olarak en az "CC" harf notu almış olması gerekir.
Yüksek lisans programından mezun olmak için; - Toplam 24 krediden (120 AKTS) az olmamak koşuluyla programın zorunlu dersleri dahil biri İngilizce olmak üzere en az sekiz dersin, “Seminer” dersinin ve “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği” dersinin (kredisiz) en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar, - Tez çalışmasının en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.
Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi - Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 8.Düzey
Adresi : Telefonu : +90 462 377 37 97 Belge Geçer : +90 462 325 32 10 E-Posta : sosbilens@ktu.edu.tr Web Adresi : https://www.ktu.edu.tr/sbegoccalismalari
Anabilim Dalında 6 profesör, 4 Doçent ve 4 Dr. Öğr. Üyesi görev yapmaktadır. Programın interdisipliner niteliği, Enstitü bünyesinde programa katkı sunacak potansiyel akademisyen sayısını yükselten bir faktördür. Göç Çalışmaları Anabilim Dalı, Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunun diğer imkanların yanı sıra tam donanımlı bilgisayar laboratuarları ve teknoloji sınıfları, çalışma salonu ve e-kaynak imkanları ile öğrencilere donanımlı bir öğrenim ve çalışma ortamı sunmaktadır.