mimarlık ve şehir planlama bölümü

Harita ve Kadastro Programı

1.Kısa Tarihçesi

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümüne bağlı Harita ve Kadastro Programı, yüksekokulunun kurulduğu tarih olan 1986 yılında ilk açılan programları arasındadır. 1988-1989 eğitim öğretim döneminde öğrenci kaydı yapılmıştır. İlk açıldığında Teknik Programlar Bölümüne bağlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren bu program, 2009 yılında Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü bünyesine alınmıştır. 50 adet öğrenci bulunmaktadır. Bölüm, kendi alanında ülkemizde ilk kurulan akademik birimler arasındadır. Öğretim elemanı olarak bir öğretim üyesi olmak üzere toplam dört adet akademik personelle eğitim öğretim yapılmaktadır. Arazi ölçmelerinde kapsamında, öğrenci uygulamalarını gerçekleştirecek sayıda yeterli kadar laboratuar malzemesi, biri teknoloji özellikli 64 kişilik iki adet derslikte eğitim yapılmaktadır.

2.Kuruluş Amacı

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümüne bağlı Harita ve Kadastro Programının kuruluş amacı, kendi alanında orta öğretim mesleki yeterliklerine dayalı olarak Harita ve Kadastro mesleğinde beşinci seviye (tekniker) özellikli nitelikli insan gücü yetiştirmektir.

Ülkemizde haritacılığın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Her türlü planlamanın, projelendirmenin ilk aşaması harita üretilmesi ile başlamaktadır. Yol, demir yolu, içme ve sulama suyu, kentsel alt yapı, baraj, kentsel gelişim, toplu konut, hava alanları, spor tesisleri, arsa oluşturma, tapulama, arazi toplulaştırması gibi tüm projelerin çiziminde ve uygulanıp hayata geçirilmesinin her aşamasında harita teknikerleri görev almaktadırlar. Dolayısı ile mezun olan harita ve kadastro teknikerlerinin yurt içi ve yurt dışı iş olanakları oldukça fazladır.

3.Programda Okutulan Ana Dersler

Bölümün ders planı ve ders içerikleri İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi - İKMEP kapsamında yeniden düzenlenmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Harita ve Kadastro Programında daha çok matematik ve hukuk altyapısı içeren dersler yer almaktadır. Mesleğin alt yapısını oluşturan; mesleki matematik, mesleki trigonometri, mesleki hesaplamalar, temel hukuk, taşınmaz hukuku ile temel bilgi teknolojileri, algoritma ve programlamaya giriş dersleri bulunmaktadır. Mesleki dersler olarak; arazi ölçmeleri, harita çizimi, kadastro, fotogrametri, aplikasyon, arazi yönetimi, haritacılık faaliyetleri, harita yapımı, coğrafi bilgi sistemleri adlı dersler yer almaktadır.

4.Mezunların Kazandığı Nitelikler ve Çalışma Alanları

Programını bitirenler; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama, Toprak ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, GAP, Devlet Levazim Hizmetleri, Devlet Demir Yolları, Devlet Havameydanları vb. kamu kurumları ile özel sektör kuruluşları (Harita Şirketleri, İnşaat Şirketleri, Maden Şirketleri vb.) 'nda çalışabilirler.

5. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Başvurulacak Bölümler

Programını bitiren öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı sonucu ile harita mühendisliği ile geomatik mühendisliği bölümlerine, çevre mühendisliği, orman mühendisliği, şehir ve bölge planlama  bölümlerine geçiş yapabilirler. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi iktisat ve işletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.