Farabi'de Yapılan Operasyonla Tekrar Yürümeye Başladı
Fousseını DIAKITE isimli 52 yaşında erkek hasta Batı Afrika ülkesi Mali’den KTÜ Farabi Hastanesi’ne, yürüyememe ve sol bacakta şiddetli ağrı şikâyetleri ile başvurdu. Hasta, daha önce ülkesinde birçok geleneksel yöntem denendiğini ancak şikâyetlerinin giderek daha da kötüleştiğini ve muayenesinde bel bölgesinde görülen izlerin, daha önce yaptırmış olduğu enjeksiyonlara ait olduğunu ifade etti.
Hastanın omurilik hastalıklarına yönelik Manyetik Rezonans görüntülemeleri değerlendirildiğinde, boyun omurilik kanalında dejeneratif ciddi darlıklar, bel bölgesinde ise yapılan enjeksiyonlar nedeni ile oluştuğu düşünülen omurgaları ve omurgalar arası eklemleri tutmuş enfeksiyon görüldü.
Hasta, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nden Prof. Dr. Ertuğrul ÇAKIR ve ekibi tarafından eş zamanlı olarak boyun ve bel omurga operasyonlarına alındı. Ameliyat sonrasında hastanın sol bacağındaki ağrının azaldığı ve erken dönemde desteksiz yürüyebilmeye başladığı görüldü. Bel omurgasındaki enfeksiyon açısından antibiyoterapiye başlandı. Hastanın enfeksiyonu kontrol altına alınmakla birlikte tedavisi halen devam etmektedir.
Prof. Dr. Ertuğrul ÇAKIR, operasyon hakkında şu bilgileri verdi:
“Hastamız, kliniğimize başvurduğunda ciddi ağrısı vardı ve 1 yıldır yürüyemediğini öğrendim. Ellerindeki dosyada eski tarz çekilmiş MR (EMAR) filmlerini inceledim fakat açıklayıcı görüntü mevcut değildi. Mevcut kliniği açıklayabileceğini düşündüğüm için omuriliğe yönelik ilaçlı MR (EMAR) çekilmesini önerdim. Hasta, tetkik sonuçları ile geldiğinde boyun omurilik kanalında dejenerasyona bağlı ve farklı seviyelerde ciddi darlıklar ve daha önce fark ettiğim bel bölgesindeki izden kaynaklandığını düşündüğüm bel omurgaları arasında enfeksiyonun onun lehine bulgular olduğunu gördüm. Bu iki hastalık da operasyon gerektirdiğinden ekibimle birlikte hastaya, boyun ve bel bölgelerinden dekompresyon ve posterior enstürmentayon ameliyatlarını uyguladık.”
Prof. Ertuğrul ÇAKIR, yapılan operasyon ve hastalıklarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Boyun omurilik kanalındaki daralmanın temel 3 sebebi vardır. Bunlar yapısal darlıklar, diskteki yaşlanma ve yıpranmaya bağlı darlıklar, omurga eklemlerinde yaşlanma ve yıpranmaya bağlı oluşan darlıklar şeklinde sıralanabilir. Genel anlamda servikal myelopati bulguları (kol ve bacaklarda uzuv işlev kaybı, yürüme bozuklukları, mesane ve bağırsak işlev kaybı vb.) ve servikal radikülopati (kol ve bacaklarda ağrı, uyuşma, işlev kaybı vb.) şeklinde görülür. İlaç tedavisi ile kısmi fayda sağlanabilse de ileri ve ciddi vakalarda cerrahi önemli bir yer tutar.”
“Lomber Spondilodiskit ve omurga enfeksiyonları ise genel anlamda ciddi ağrı ve uzuv işlev kaybı ile karşımıza çıkmakta ve tek başına ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi uygulanmaktadır. Omurilik ve sinir hasarının ciddiyetine bağlı olarak ameliyat sonrası her zaman yüz güldürücü sonuç elde edilemiyor olsa da bu hasta örneğinde olduğu gibi birçok hastamızın ameliyattan fayda görüp tekrar yürümeye başlamış olması bizi oldukça mutlu etmektedir.”
04 Mart 2022