haberler

Ülkemiz İlaç Endüstrisinin Güçlenmesinde Görüş, Öneri ve Beklentiler Toplantısına ev sahipliği yaptık

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ile birlikte organize etmiş olduğumuz Ülkemiz İlaç Endüstrisinin Güçlenmesinde Görüş, Öneri ve Beklentiler Toplantısı, Merkezimiz ev sahipliğinde 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Çetin Ali DÖNMEZ'in de katıldığı toplantıda Ülkemiz ilaç endüstrisinin değerli temsilcileri tarafından görüş ve öneriler sunuldu.

İEİS Başkan Yardımcısı Sayın Ali ARPACIOĞLU yaptığı konuşmada; "500 tane ilaç sanayisinde çalışan firmamız var, istihdama 40 bin kişi ile katkıda bulunuyoruz. Büyüklük açısından 2020 senesinde pandemiye rağmen yüzde 8,3'lük küçülme gösterse de 2,2 milyar kutuluk tüketim, bunun karşılığında da SGK'ya 48 milyar liralık bütçeye mal olmuş bir sektörüz. İlaç endüstrisinin hedefi öncelikle bölgesel, sonra da küresel bir üs olmak. Bunun bir yolu var, AR-GE, biyoteknoloji, yurt içi üretim yani yerelleşmenin sürdürülmesi ve ihracat ayağı. Bu dört ayağını yerine getirdiğimiz zaman Türkiye'deki ilaç endüstrisini önce bölgesel, daha sonra küresel duruma geçirecek altyapıya fazlasıyla sahibiz" dedi.

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ise konuşmasında; "KTÜ, 65 yıllık geçmişe sahip. Tıp, Eczacılık, Fen, Mühendislik, Diş Hekimliği, Deniz Bilimleri, Orman gibi farklı disiplinleri bünyesinde barındırıyor. KTÜ'nün araştırma üniversitesi statüsü alabilmesi için yoğun mesai harcıyoruz. Yapacağımız çalışmalarda toplumsal faydayı ön plana koyarak  ilin, bölgenin, ülkemizin problemlerine uzak kalmayalım istiyoruz. İşte İLAFAR bunlardan biri. Ar-Ge kültürünü daha da geliştirmek istiyoruz. KTÜ, 2016-2020 yılları arasında TÜBİTAK ARDEB desteklerinden alınan proje sayısı bakımından tüm üniversiteler arasında 10. sırada yer aldı. KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi aracılığı ile sanayicileri ve üniversite hocalarını bir araya getiriyoruz. BAP Birimimizle proje desteği sağlıyoruz. Böylelikle hocalarımız sanayicilerle ilaç endüstrisi ile bir araya geliyor" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Çetin Ali DÖNMEZ ise konuşmasında önce KTÜ İLAFAR hakkında bir değerlendirme yaptı ve ardından ilaç endüstrisinin üniversitelerle yapacağı iş birliğinin önemini vurguladı. Dr. DÖNMEZ, "İLAFAR, Bakanlığımızın da desteğini almış ve Bakanlık olarak çalışmalarından memnun olduğumuz bir yapı. KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen'in şahsında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizim Bakanlık olarak tam da kurmaya çalıştığımız ekosistem bu. Kişilerden, kimin olduğundan bağımsız, iyi bir sistem kurmamız lazım. Bu sistemin temelinde de sektörle iş birliği yapan yapıların olması lazım. Sena hocamızın gayretiyle epey bir yol aldı İLAFAR, daha da alacak inşallah. İLAFAR'a olumlu yönde önyargılıyım. Seminerler dışında makale toplantıları da yapılıyor, bunlar çok önemli. İLAFAR gibi araştırma merkezleri öğrenciler, araştırmacılar için bir umut. Sektör temsilcilerimizin İLAFAR'da Ar-Ge ve Ür-Ge yapan öğrencilere, hocalara daha çok destek olmaları gerek. Akademisyenlerin sektörle çalışmaları, ilaç sektörünün de üniversitelerdeki araştırma merkezlerine, altyapılara fon sağlamaları gerekiyor. Eğer bu iş birliğini başarırsak Türkiye'nin önünde hiçbir engel kalmayacak. Toplantı organizasyonu için Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğümüze ve katıldıkları için sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Merkez Müdürümüz Prof. Dr. F. Sena SEZEN moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının son bölümünde ise ilaç endüstrisi temsilcileri tarafından görüş ve öneriler bildirilerek sorular cevaplandırıldı. 

 

 

 


27 Mart 2021