Akciğer Kanseri Hasta Işın Tedavisi Sayesinde Ameliyat Olmaktan Kurtuldu
81 yaşında İsmet Karaman isimli hasta son 2-3 aydır ağızdan kan gelme şikâyeti ile KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’ne başvurdu. Hastanın çekilen toraks tomografisinde sağ akciğerinde 5 cm büyüklüğünde kitle izlendi. Yapılan bronkoskopi ile sağ akciğerde ana bronşa yakın kitleden biyopsi alındı ve metastaz araştırması için çekilen PET BT’de sağ akciğerdeki kitle haricinde olumsuz bir bulguya rastlanmadı. Hastanın ileri yaşı ve eşlik eden ek hastalıkları nedeni ile ameliyat edilemeyen hasta KTÜ Farabi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’ne gönderildi. KTÜ Farabi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Canyılmaz tarafından muayene edilen ve tetkikleri değerlendirilen hastanın Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) tedavisi için uygun olduğuna karar verildi. Hastaya yapılan 4-Boyutlu Bilgisayarlı Tomografi simülasyonu sonrası medikal fizik uzmanı tarafından SBRT tedavi planı yapıldı. SBRT tedavisi 8 günde tamamlandı. Tedavi sonrası 6. Ayında hastanın çekilen kontrol PET BT’sinde tümörden eser kalmadığı görüldü.
Tedavisi hakkında konuşan İsmet Karaman “Hastalığımı öğrendiğimde moralimi hep yüksek tuttum. Nefes almakta zorlanıyor, yokuş yukarı çıkamıyordum. Şu anda hiçbir şikayetim kalmadı. Tempolu yürüyüşler yapıyorum, köyde, yaylada hiçbir sorun olmadan hayatıma devam ediyorum. Ameliyatsız bu kadar iyi bir tedavinin Trabzon’da olması çok mutluluk verici. Başta Prof. Dr. Emine Canyılmaz olmak üzere tedavimde emeği geçen tüm KTÜ Farabi Hastanesi çalışanlarına çok teşekkür ederim. Allah onlardan razı olsun” dedi.
Prof. Dr. Canyılmaz tedavi hakkında şu bilgileri verdi:
2021 yılında KTÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi kliniğimizin fiziksel ve cihaz alt yapısını yeniledik. En ileri teknolojiye sahip bu yeni cihazlarımız sayesinde en modern radyoterapi tekniklerini günlük uygulamalarımızda kullanmaya başladık. Görüntü Klavuzluğunda Radyoterapi (IGRT), Volümetrik Ark Terapi (VMAT), Stereotaktik Radyocerrahi (SRS), Stereotaktik Radyoterapi (SRT) ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) gibi tedavileri milimetrenin altında mekanik hassasiyetle uygulayabiliyoruz. Bu tedavi tekniklerimizden biri olan SBRT ile, normal dokuları koruyarak tümöre çok yüksek radyorerapi tedavi dozunu kısa sürede uygulayabiliyoruz. 1 ila 8 gün arasında uyguladığımız bu tedavi ile hastalarımızın hem toplam tedavi süreleri kısalıyor hem de tedavinin yan etkileri çok düşük düzeyde oluyor. Bu hastamızda da SBRT tedavisini 8 günde tamamladık ve tam cevap almanın mutluluğunu yaşadık” dedi.
18 Eylül 2023