haberler

Kadınlarda Akciğer Kanseri Vakalarında Artış Yaşanıyor

Kadınlarda son dönemde akciğer kanseri vakalarında ciddi artış yaşandığı ve bunun da en büyük nedeninin kadınlarda artan sigara alışkanlığı olduğu belirtildi.

Kadınlarda sigara kullanma alışkanlığının arttığına dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, Karadeniz Bölgesinde de akciğer kanseri vakaların daha çok görüldüğünü söyledi. Tekinbaş, “Dünyada kanserden ölümlerin en büyük nedeni, akciğer kanserlerinden kaynaklanıyor. Belli bölgelerde akciğer kanseri daha fazla görülüyor. Bizim bölge de bu bölgelerden bir tanesi. Kanserin en önemli nedeni sigara. Sigara alışkanlığının artmasıyla beraber kadınlarda da artık daha fazla kanser vakalarını görüyoruz. Kanser sayısı oranlarının artmasında artık kanserlerin daha erken teşhis edilmesinin de rolü var. Daha önceden kanser olduğunu bilmediği halde ölen insanlarımız vardı ama artık hastalığının ne olduğunu insanlarımız bilebiliyor. Hastanelerin yaygınlaşması tomografi gibi pet gibi biyopsi işlemleri gibi gelişmiş tanı yöntemleri ile insanlarımız hastalıklarının ne olduğunu öğrenebiliyorlar. Akciğer kanserleri de tanısı artık konulan bir hastalık grubu içerisinde önemli bir yer tutuyor.  Biz artık daha fazla ameliyat edebildiğimiz hastayla karşılaşıyoruz. Çünkü erken tanı sayesinde kanser yayılmamış oluyor ve hastalarımız ameliyat imkanını buluyor. Gecikmiş tanı alan hastalarınız maalesef genelde ameliyat imkânı bulamıyorlar çünkü kanser yayılmış oluyor” dedi.

"Elektronik sigara içmek bizi kanserden korumuyor"

Elektronik sigaranın daha az kanser oluşturduğu söylemlerine katılmadığını kaydeden Tekinbaş, “Akciğer sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklardan uzak durulmalı. Bunun başında sigara geliyor. Elektronik sigaranın daha az kanser oluşturduğu söylentisi bu sigaraların daha fazla kullanımını teşvik etti. Fakat tespit edildiği şekliyle elektronik sigara akciğer kanserine neden olan en büyük faktörlerden biri. Yani elektronik sigara içmek bizi kanserden korumuyor. Akciğer sağlığını korumak için, soluduğumuz havayı kirletecek şeylerden ve radyoaktif maddelerden uzak durmak gerekir. Eğer herhangi bir şekilde çalışma alanımızda akciğer sağlığımızı olumsuz etkileyecek tozlara maruz kalıyorsak uygun maske takarak çalışmalıyız. Akciğerimizin, kalbimizin kapasitesini artırmak için her türlü sporu yapmalıyız. Özellikle yürüyüşler çok önemli. Her yaş grubunda yapılabiliyor olması da önemli. Her türlü Spor akciğer sağlığımızın korunması için önemli faktörlerden biri” diye konuştu.

"Tek akciğerle yaşamını sürdürebilir"

 Kanser ya da faklı hastalıktan dolayı ameliyatla alınan bir akciğerle, hasta yaşantısını tek akciğerle sürdürebileceğini de belirten Tekinbaş, “Bir akciğeri çok rahatlıkla alabiliyoruz, yeter ki diğer akciğer sağlıklı olsun. Sol akciğerin tümünü sağ akciğerin de bir parçasını önceden testlerini yapmak kaydıyla alabiliyoruz. Testleri kalan akciğerin hastaya ne kadar yeteceğini tespit etmek için yapıyoruz. Elle tutulur gözle görülür kanıt düzeyinde elimizdeki verilerle bunu yapıyoruz. KTÜ Farabi Hastanesi akciğer kanseri ve akciğer ameliyatları konusunda Türkiye’de önemli bir yere sahip. Zaman zaman haftada birkaç hastanın bir akciğerini ameliyat ederek alıyoruz. Solunum fonksiyonları açısından iki akciğer sahibi ile tek akciğer sahibi arasında fark oluyor. Biz zaten tek akciğeri alındığında normal   yaşantısını idame ettirebilecek olan hastalarımızı ameliyat ediyoruz. Bu hastalarda normal yaşamlarını idame ettirmede, yaşamlarını sürdürmede herhangi bir sorun yaşamıyor” diye konuştu.


18 Mart 2024