haberler

Kolundaki Yumrulardan, KTÜ Farabi Hastanesi’nde Kurtuldu

Peride KUTCHAVA isimli 46 yaşındaki Gürcistan vatandaşı olan hasta, kolundaki yumru şeklindeki şişlikler nedeniyle KTÜ Farabi Hastanesi’ne başvurdu. Hasta, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet URALOĞLU tarafından muayene edildi. Yapılan tetkikler neticesinde, kolda çoklu kitle tanısıyla hastanın ameliyat edilmesine karar verildi. Ameliyat hazırlıklarından sonra Prof. Dr. Muhammet URALOĞLU ve ekibi tarafından ameliyat edilen hastadan, 30-35 adet 1x1 ile 3x3 cm arasında kitleler çıkarıldı.
 
İki günlük hastane yatışı ardından taburcu olan Peride KUTCHAVA “Çok memnunum. Bu kitleler, kozmetik görüntü olarak beni çok rahatsız ediyordu. Kollarımı, kimse görsün istemiyordum. Hastanedeki tedavim sürecinde hem doktorumdan hem de KTÜ Farabi Hastanesi’nde hizmet veren herkesten, büyük misafirperverlik ve sıcaklık gördüm. Bu kadar çabuk şifaya kavuşacağımı düşünmüyordum. Çok teşekkür ederim buradaki herkese…” dedi.
 
Prof. Dr. URALOĞLU “Son zamanlarda, komşu Gürcistan’dan pek çok hasta bize başvurmakta. Bu tarz vakalarda; hastalarımızın kolunda ağrı, görüntü bozukluğu, sinirlere baskı gibi şikâyetleri oluyor genelde. Peride Hanım bize başvurduğunda, kolunda çok sayıda kitlenin bulunduğunu tespit ettik. Başarılı bir ameliyat ile hastamız şifa buldu. Fazla sayıda kitlenin bulunması, onların kansere dönüşme riski açısından tehlikeliydi. Böyle durumlarda, fazla bekletilmeden bu kitlelerin çıkarılmasını öneriyoruz.” dedi.
 
Cilt altına yerleşen, elle hissedilen şişliklerin, halk arasında beze, büyük olanların ise yumru olarak adlandırıldığını belirten Prof. Dr. URALOĞLU “En sık rastlanan şişlikler; lenf bezleri şişlikleri, lipomlar (yağ bezesi) ve sebase (yağ) kistleridir. Bunlardan başka iyi huylu birçok tümörden nadir kanser çeşitlerine kadar pek çok hastalık, cilt altı şişlik oluşturabilir. Tehlikeli olarak nitelendirdiğimiz liposarkom, malign mezenkimal tümör gibi hastalıklar da deri altında şişlikle başlar. Genelde ağrısız seyreden bu şişliklerin hızlı büyümeleri, kıvamlarının değişip yumuşaklığının kaybolması, deri altındaki hareketliliğinin kaybolup sabitlenmesi, üzerinin kızarıklaşması, kanser dönüşüm işaretleridir. Son söz olarak cilt altı şişlikleri vücudumuzda oluştuğunda, hastaneye başvurma konusunda tereddüt etmemeliyiz. Erken tanı, kanser gibi birçok tehlikeli hastalığın kesin tedavisini mümkün kılar.” dedi.

26 Ekim 2022