haberler

KTÜ Farabi Hastanesi ECMO Tedavisinde Avrupa'da Seçilmiş İki Merkezden Biri

KTÜ Farabi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Pehlivanlar KÜÇÜK, COVID-19 pandemisi döneminde, kritik birçok hastada hayat kurtarıcı olan yaşam desteği  “Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu  (ECMO)” tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi:
ECMO’yu ileri düzeyde solunum yetmezliği ile yoğun bakım ihtiyacı gelişmiş olan akciğer hastalıklarında, altta yatan hastalık düzelene kadar uyguluyoruz. Bu uygulama, mekanik ventilasyon (yapay solunum cihazı) ihtiyacı olan ancak buna rağmen yeterli oksijenin vücuda sağlanamadığı veya karbondioksitin vücuttan uzaklaştırılamadığı durumlarda, özelleşmiş merkezlerde uygulanabilen yaşam destek sistemidir. 
COVID-19 hastalığı, ağır kalp ve akciğer yetmezliklerine neden olmakla birlikte 2019 koronavirüs (COVID-19) pandemisinde, ECMO desteğinin rolü daha iyi anlaşıldı. ECMO, sınırlı ve oldukça maliyetli bir sistemdir. Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) yatakları ve personeli gibi sınırlı kaynakların kullanılması gerektirir. Hasta seçimi, adil ve makul bir şekilde yapılmalıdır. COVID-19 pandemisi gibi yoğun bir gereklilik açığa çıktığında, ECMO kullanımına daha katı sınırlamalar gerekebilmektedir.
KTÜ Farabi Hastanesi 3. basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde, Kalp Damar Cerrahisi ve Yoğun Bakım Uzmanı bulunduran deneyimli ekibimiz ile ihtiyacı olan hastalarımıza, ECMO tedavisini uyguluyoruz. Hastanemiz COVID-19 pandemisi sürecinde, il içi ve çevre illerden çok sayıda ECMO ihtiyacı olan hastaya, bu özelliklere sahip olan tedaviyi sundu ve sunmaya da devam ediyor. Böylece KTÜ Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu  (ECMO) Merkezi, Türkiye’de Ekstrakorpereal Yaşam Destek Organizasyonu (ELSO)’ya kayıtlı 2 merkezden biri oldu. 
Hizmet sürecinde edindiğimiz başarılı hasta deneyimlerimizi, tedavi yaklaşımlarımızı, ulusal ve uluslararası toplantılarda ve kongrelerde sunuyoruz. COVID-19 pandemisinde, ağır solunum yetersizliği nedeni ile kabul ettiğimiz 2 gebe hastamız bebeklerine, ECMO sayesinde sağlıklı bir şekilde kavuşabildi. Benzer şekilde klinik durumu çok ağır olan birçok hastamız, ECMO uygulanmasa hayata veda etme riski taşırken şu anda aktif hayatlarına devam edebiliyor.
ECMO’daki hastayı takip etmek ve hastanın eski yaşamsal fonksiyonlarına kavuşmasını sağlamak oldukça zor ve meşakkatli bir süreç. Hastanın kesintisiz izlemi, sağlık profesyonellerinin aralıksız bir şekilde yanı başında bulunması hem psikolojik hem tıbbi açıdan desteklenmesi gerekmektedir. 
ELSO verilerine göre, dünya genelinde ECMO’ya alınan hastaların bile ölüm oranları ortalama %45-50’ler civarındadır. Ancak bu kritik hastalara, bu tedavi seçeneğinin sağlanamaması durumunda ölüm kaçınılmaz olabilir. Hastaya ECMO uygulanması kararı almışsak bu uygulamayı tüm ekip koordineli olarak dakikalar içerisinde başlatıyoruz.
ECMO; her hastanede, her ünitede, her hekim tarafından uygulanamayacak kadar karmaşık ve maliyetli bir destek yöntemidir. Fakat hayat kurtarıcı olması nedeniyle bu konuda lojistik ve tıbbı desteğin sağlanabileceği bizim gibi büyük merkezleri oldukça önemli hale getiriyor. KTÜ Farabi Hastanesi bu yönüyle her türlü desteği sağlayarak ekibimizin donanımına katkı sağlıyor. Kalp Damar Cerrahisi ve Yoğun Bakım Ünitesi ekiplerinin koordinasyonu ile bu ileri düzey uygulamayı hastalarımıza başarılı bir şekilde sunabiliyoruz.


22 Mart 2023