KTÜ Farabi Hastanesinden Cilt Kanseri Erken Tanısında Önemli Adım
Farabi hastanesi bünyesindeki Deri ve Zührevi hastalıklar bölümünde digital dermatoskop ve tüm vücut haritalama cihazı ile deri kanseri taramaları ve deri kanserli hastaların takibi yapılmaya başlandı. Bu taramalara yoğun hasta başvurusu sadece Trabzon’dan değil çevre illerden ve ülkelarden de olmaya başladı.
KTÜ Farabi Hastanesi deri ve zührevi hastalıkları bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Deniz AKSU ARICA ve Doç. Dr. Leyla BAYKAL SELÇUK tüm kanserler içinde en yaygın görülen kanserlerin deri kanserleri olduğunu belirterek şu bilgileri verdi.
“Deri (cilt) kanseri teşhisi konulan kişi sayısı tüm dünyada hızla artmaktadır. Güneş ışınları deri kanserlerinde ana risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ultraviyole ışınlar deri hücrelerinin DNA'sına zarar vererek deri kanserini tetiklemektedir. Güneş ışığı ultraviyole ışınlarının başlıca kaynağıdır. Bölgemizde yaygın olan açık deri tipi durumlarında çay, balık ve fındık uğraşları gibi nedenlerle daha yoğun güneş maruziyetinin olması bu riski daha da artırmaktadır. KTÜ Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniklerinde her yıl yaklaşık 300 yeni deri kanseri tanısı konuluyor. Deri kanserinin erken teşhisi önem arz etmektedir. Deri kanseri erken dönemde yakalanırsa tedavi edilebilecek bir kanser türüdür. Deri kanserlerinin teşhisinde; klasik gözle muayene bazen deri kanserini yakalamada gecikmelere neden olabilmektedir. El dermoskopu (büyüteç) ile muayene deri kanserinin erken dönemde teşhis edilmesine yardımcı olur. Günümüzde kanser taraması yapılan bütün hastalarda tanıda kullanılmaktadır. Digital dermoskop ve tüm vücut haritalama cihazları ise bilgisayar desteği ile görüntülerin değerlendirilmesine imkan sağlamaktadır. Bu sayede var olan ben veya yara (lezyon)daki değişim eski görüntüler ile karşılaştırmak suretiyle, erken tanı imkanını artırmaktadır. Gereksiz ameliyatların önüne geçilir. Ayrıca yeni veya değişim gösteren her lezyon (ben, yara vs.) otomatik olarak tespit edilmiş olur.”
Doç. Dr. AKSU ARICA ve Doç. Dr. BAYKAL SELÇUK “Erken tanı konulması ile kanserlerin deri harici lenf bezleri ve organlara yayılımı önlenmiş olur ve hastaların tedavi edilebilirliği ve yaşam süresi artar.” diye ifade ettiler.
19 Kasım 2021