lisans başvuruları

Başvuru Şartları

 

Kimler başvurabilir?

  • Türk olmayan yabancı uyruklu öğrenciler
  • Ailesi öncesinde Türk vatandaşı olan öğrenciler
  • Sonradan Türk vatandaşlığı kazanan çifte vatandaş öğrenciler

Başvuru Şartları

Türk liselerine denk bir okuldan mezun olan veya lise son sınıfında bulunmaları koşuluyla aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler Üniversitemiz programlarında öğrenim görmek için başvuruda bulunabilirler.

  1. Yabancı uyruklu olanlar,
  2. Doğumla Türk vatandaşlığı olup da İçişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca Tanınan Hakların Kullanılmasına ilişkin belge sahibi olduklarını belgeleyenler,
  3. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C vatandaşlığına geçenler/bu durumda çift uyruklu olanlar,
  4. a) 01.02.2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden T.C uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin(lise) son Üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil),
    b) 01.02.2013 tarihinden sonra yurtdışında ortaöğretime başlayan adaylardan yurtdışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin(lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin(lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil),
  5. KKTC uyruklu olup; KKTC'de ikamet eden ve KKTC'de ortaöğretimini(lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasındaki diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCEAL sınav sonuçlarına sahip olan ve olacak olanlar başvurabilirler.

Kimler başvuramaz?

  1. Türkiye'de bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlar,
  2. T.C uyruklu olup ortaöğretiminin(lise) tamamını Türkiye'de veya KKTC'de tamamlayanlar,
  3. KKTC uyruklu olanlar (ortaöğretiminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCEAL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCEAL sınav sonucuna sahip olanlar veya sahip olacaklar hariç),,
  4. *a maddesinin iki numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyruklular (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç),
  5. Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyruklular (ortaöğretiminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCAL sonucuna sahip olanla ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar veya sahip olacak olanlar),
  6. Türkiye'de büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye'de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya *a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyruklular  başvuru yapamaz.

Başvuru nasıl yapılır?

Lisans programlarına başvurular Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında duyurulan tarihlerde online başvuru sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Adaylar başvuru yapmadan önce; yerleştirme takvimi, kontenjanlara başvuracak ve başvuramayacak adaylar, geçen yıl adayların hangi programa kaç puanla yerleştikleri vb. bilgilerin yer aldığı uluslararası öğrenci bilgi sayfasını dikkatle incelemeleri başvuru ve kayıt sürecinde kendileri için yararlı olacaktır.

Gerekli Başvuru Belgeleri

Online Başvuruda Sisteme Yüklenecek Belgeler

1. Sınav Sonuç Belgesi, 

2. Lise Diplomasının Onaylı Sureti, (lise müdürlüğünce onaylanmış, Türkçe veya İngilizce olmalıdır.)

3. Mezun durumda olan adaylar için öğrenci belgesi ve not ortalamasını gösterir belge, (lise müdürlüğünce onaylanmış, Türkçe veya İngilizce olmalıdır.)

4. Pasaport veya kimlik fotokopisi,

5. Liseyi yurtdışında örgün eğitim veren bir kurumda tamamlayan T.C. vatandaşı adaylar ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adaylar için; lise eğitimi süresince diplomanın alındığı ülkede bulunduklarını veya bu ülkeye giriş ve çıkışlarını gösteren belge, (mühürlü ve onaylı pasaport veya emniyet kayıtları)

6. Mavi kartlı veya T.C. vatandaşlığından çıkan adaylar için nüfus kayıt örneği,

* Adaylardan tercih başvurusu sırasında denklik belgesi istenmeyecek ancak kayıt hakkı kazanan adaylar denklik belgelerini kayıt olduktan en geç 3 ay içerisinde sunacaklardır.

* Adayların sisteme yükleyecekleri fotoğraf daha sonraki öğrenci kartı vb. tüm resmi işlemlerde kullanılacağından, fotoğrafın 4,5x6 ebadında, son altı ay içinde, biyometrik olarak çekilmiş olması gerekmektedir. 

Başvuru için kabul edilen puan limitleri

GRUP

SINAV VEYA DİPLOMA TÜRÜ

BAŞARI ŞARTI

A

TRYÖS

En az 220 puan almak.

 

 

 

 

 

B

SAT(Scholastic Assessment Test)

 

 

 

 


 

ACT (American College Test)

En az 1000 toplam puan ve en az 500 matematik puanı almak(SAT).

 


Fen,matematik ve toplam puan olarak en az 21 puan almak(ACT).

 

 

C

ORTAÖĞRETİM PUANI

-Ulusal/Uluslararası Lise Bitirme Sınavları (Bakalorya)

-Ulusal/Uluslararası Ortaöğretim Genel Not Ortalaması (OGNO)

 

En az 60 puan almak.

 

Başvuru Tarihleri

2024-2025 Akademik Yılı lisans programlarına başvuru tarihleri için tıklayınız

2024-2025 Uluslararası Öğrenci Kontenjanları için tıklayınız

Kontenjanlar ve Yerleştirme Kriterleri

2024-2025 Uluslararası Öğrenci Kontenjanları için tıklayınız

 

 

 

Başvuru Sonuçları ve Kesin Kayıt

- Üniversitemize yerleşen adaylar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında ilan edilir.

- Adaylar detaylı yerleştirme sıralamasını Öğrenci Başvuru Sisteminden takip edebilecektir.

- Kayıt hakkı kazanan adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

 

Türkçe Yeterlilik Şartları

Öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programlarına kabul edilen adayların öğrenimlerine başlayabilmeleri için Türkçe yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir. Üniversitemizce kabul edilen Türkçe yeterlilik düzeyleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Türkçe Dil Yeterlilik Düzey Puan Aralıkları Açıklama
C2 90-100 Öğrencinin önlisans/ lisans öğrenimine başlayabileceğini ifade eder.
C1 80-89 Öğrencinin önlisans/ lisans öğrenimine başlayabileceğini ifade eder.
B2 65-79 Öğrencinin önlisans/ lisans öğrenimine başlayabileceğini ifade eder.
B1 50-64 Türkçe düzeyi yeterli değildir. Türkçe seviyesi yeterli düzeye geldikten sonra önlisans/ lisans öğrenimine başlanabileceğini ifade eder.
A2 30-49 Türkçe düzeyi yeterli değildir. Türkçe seviyesi yeterli düzeye geldikten sonra önlisans/ lisans öğrenimine başlanabileceğini ifade eder.
A1 0-29 Türkçe düzeyi yeterli değildir. Türkçe seviyesi yeterli düzeye geldikten sonra önlisans/ lisans öğrenimine başlanabileceğini ifade eder.

- Öğrencilerin ibraz edeceği belgeler: Karadeniz Teknik Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin (KTÜ TÖMER) verdiği Türkçe Yeterlilik Belgesi; üniversitelerin Türkçe Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin verdiği Türkçe Dil Yeterlilik Belgeleri ya da Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) sonuç belgeleri olabilir. Öğrencilerden B2, C1 ve C2 düzeyine sahip olanlar adaylar öğrenime başlar.

 -B2 Türkçe düzeyi ile üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler, en geç üçüncü eğitim ve öğretim yılının başına kadar Türkçe düzeyini C1 ya da C2 seviyesine yükselttiğini belgelemelidir. En geç üçüncü eğitim ve öğretim yılının başına kadar Türkçe düzeyini C1 ya da C2 seviyesine yükseltemeyenler, dil seviyesini C1 ya da C2 seviyesine çıkarıncaya kadar eğitim ve öğretimlerine devam edemezler.

-Türkçe Dil Yeterlik belgesi olmayan ya da Türkçe seviyesi A1, A2 ve B1 olan öğrenciler öğrenime başlayamazlar. Bu öğrenciler, Türkçe hazırlık eğitimi alabilmeleri için bir yıl izinli sayılırlar. Bu süre boyunca öğrenciler Türkçe öğrenmekle yükümlü tutulurlar. Türkçe düzeyini, bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkrasına göre yeterli durumda olan öğrenciler yerleştikleri programda öğrenime başlayabilirler.

-Eğitim dili Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verilen yükseköğretim programlarına kayıt hakkı kazanan öğrencilere, yabancı dil hazırlık eğitiminden sonra Türkçe eğitimi alması için bir yıl ek süre verilir. Yabancı dil hazırlık eğitimi ve Türkçe eğitimi toplam iki yılı geçen öğrencilerin Üniversiteyle ilişkileri kesilir.

-Öğrenciler, Türkçe dil yeterlilik belgelerini akademik takvimde belirtilen ders kayıt tarihlerinden önce Üniversite Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına sunmakla yükümlüdür.

-Lise eğitimini Türkiyedeki bir okulda tamamlayarak mezun olan veya yurtdışındaki bir Türk lisesinde öğrenimini tamamlayan öğrencilerden Türkçe Yeterlik Belgesi aranmaz.

KTÜ TÖMER web sayfasına ulaşmak için tıklayınız. 

İngilizce Yeterlilik Şartları

- Üniversitemiz %30 veya %100 İngilizce eğitim veren bölümlere yerleşen öğrenciler bir yıl İngilizce Hazırlık Sınıfı kapsamında dil eğitimi alırlar.

- İngilizce Hazırlık Sınıfından muaf olmak isteyen öğrenciler ulusal veya uluslararası geçerliliği olan bir İngilizce dil yeterliliği sınav sonucunu bariz etmelidir veya Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce Düzey Belirleme ve Muafiyet Sınavına girmelidir.

- Düzey Belirleme Sınavından A1 ve A2 alan öğrenciler hazırlık programında düzeylerine göre sınıflara yerleştirilir. B1 ve üstü alan öğrenciler ise Muafiyet Sınavına katılır.

-Muafiyet sınavı öğrenci el kitabına ulaşmak için tıklayınız 

-Yabancı Diller Yüksekokulu web sayfası için tıklayınız. 

İngilizce Hazırlık Sınıfından Muaf Olma Sınav Şartları

Fakülte Sınav

Minimum

Puan

%30 İngilizce KTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Muafiyet Sınavı 60
YDS, YÖKDİL ve eşdeğer kabul edilen sınavlar 60
TOEFL 72
PTE 55
CAE C Level
%100 İngilizce KTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Muafiyet Sınavı 70
YDS, YÖKDİL ve eşdeğer kabul edilen sınavlar 70
TOEFL 84
PTE 71
CAE B Level

 

Yabancı dil sınav eşdeğerliğiyle ilgili ÖSYM Klavuzu için tıklayınız.

 

Öğrenim Ücretleri

2023-2024 Akademik Yılı Uluslararası Öğrenci Öğrenim Harçları için tıklayınız

Kardeş İndirimi Talep Formu için tıklayınız

2024-2025 Akademik Yılı Uluslararası Öğrenci Öğrenim Harçları yakında duyurulacaktır.