haberler

KTÜ Öncülüğünde Türk Araştırmacılar Arktik'te İklim Krizine Çözüm Arıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan BAŞAR’ın liderliğinde, Türk üniversitesinden bilim insanları, dünyanın iklim krizini çözmek için yürütülen 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi kapsamında kutuplarda araştırma yapıyor.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda; Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK ile Bulgaristan, İtalya ve Şili’den araştırmacılar, sefer kapsamında 16 proje yürütüyor. Seferin koordinatörlüğünü TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu ÖZSOY, liderliğini ise KTÜ’den Prof. Dr. Ersan BAŞAR yürütüyor. Bu araştırma, küresel iklim değişikliğinin hızlı sonuçlarına dair net veriler sunmayı amaçlıyor.

Arktik Bölge, küresel iklim değişikliğinin sonuçlarının dünya üzerinde en net okunduğu alanlardan biri. Azalan deniz buzları deniz ekosistemini değiştirerek deniz yaşamını etkiliyor. Arktik Bölge yeni deniz yollarının açılmasıyla birlikte deniz ticareti için de büyük önem taşıyor. Araştırma yapan ülkeler, Arktik Bölge’de yer alan Norveç’e bağlı Svalbard Takımadaları’nda yer alan bilim istasyonlarında çalışmalarını gerçekleştirdiği gibi bu bölgeye deniz seferleri de düzenleyerek bölgenin değişimini bilimsel çalışmaları ile takip ediyor.

Türkiye; her iki kutup bölgesinde destek olduğu bilimsel çalışmalar, katılım sağladığı uluslararası toplantılar ve oluşumlar, düzenlediği eğitim ve farkındalık çalışmaları, hayata geçirdiği ulusal ve uluslararası iş birlikleri ve gerçekleştirdiği Ulusal Kutup Bilim Seferleri ile birlikte Arktik’te ve Antarktika’da varlığını güçlendirmeye ve dünya literatürüne bilimsel katkı sunmaya devam ediyor.

Elde edilen numuneler içerisinde depolanan sanal veriler haricinde, çalışılacağı alana göre dondurulmuş, filtreden geçirilmiş veya ham olarak saklanan örnekler Türkiye’ye döndükten sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, , Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında incelenecek.


19 Temmuz 2024