KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Öneriler Paneli KTÜ'de Gerçekleşti
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem Haftası kapsamında Deprem riskinin farkındalığını artırmak, toplumu bilinçlendirmek ve alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla “Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve İleriye Yönelik Öneriler" konulu bir panel düzenledi.
KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen panel programı, birçok uzmanı bir araya getirdi.
Panel programının açılışında konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’nin deprem konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve üniversite olarak bu çalışmalara destek verdiklerini belirtti. Akademisyenlerin bu alanda bilgi ve fikir üretmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Üniversitede yetkin hocalar ve araştırma grupları bulunduğunu ifade ederek, AFET Yönetim Enstitüsü için yapılan çalışmaların büyük oranda tamamlandığını ve YÖK’e başvuru yapıldığı bilgisini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında Ülkemizde deprem üzerine mevzuatların kâğıt üzerinde iyi olmasına rağmen uygulamalarda sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. ÇUVALCI ülkemizde kuralların uygulanışında ve izleme mekanizmalarında yetersizlikler olduğunu ifade etti. Eğitimin depremle başa çıkmanın en etkili yolu olduğuna dikkati çeken Rektör ÇUVALCI konuşmasını şu ifadelerle bitirdi: “Bilinçli bir toplum, deprem riskine karşı daha dirençli olabilir ve felaket durumlarında daha hızlı tepki verebilir. Bu toplantıda sunulan bilgilerin ve önerilerin, toplumun deprem gerçeği konusunda farkındalığını artırarak daha etkin önlemler alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum".
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY’un yaptığı Panelin ilk sunumunu, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK yaptı. Kahramanmaraş Depremleri Sonrasında “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Yeni Yapım Teknolojileri” üzerine bilgiler paylaşan Prof. Dr. ALTUNIŞIK: Artık yaşanan hasarları konuşmanın ötesine geçerek, depremler sonrası neler yapabileceklerine odaklanmak istediklerini belirtti. Özellikle Türkiye'nin yeni yapı teknolojileri ve dayanıklı yapı tasarımı konusunda önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, ülkemizin deprem riski altında olan bölgeleri için doğru bilgi ve eğitimin önemine vurgu yaptı. Depremlerin enerjisinin ve mekanizmalarının anlatılmasıyla birlikte, Türkiye'nin depremle mücadelede yeni teknolojiler ve stratejiler geliştirmesi gerektiğine işaret etti. Panel programında Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan ERSOY, Kahramanmaraş Depremleri Özelinde Deprem Tetikli Afetler konusunda bilgi verdi. Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün SAYIL, Kahramanmaraş Depremlerinin Sismoloji Verileriyle Yorumlanması ve Bölgemizin Deprem Tehlikesi konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM ise Coğrafi Bilgi Teknolojileri Rehberliğinde Akıllı Şehirlere Geçiş Gereksinimi: Büyük Türkiye Depreminden Çıkarılacak Dersler hakkında bilgi verdi.
08 Mart 2024
7 farklı kurumdan toplamda 24 araştırmacının katılımıyla KTÜ TTM ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
06 Eylül 2024
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2023-2024 Dünya Alan Sıralaması açıklandı.
23 Ağustos 2024
Üniversitemizin Creatiny Hyperloop Takımı, TEKNOFEST Hyperloop Yarışması'nda şampiyonluk elde ederken Enerji Teknolojileri Topluluğu, Elektrikli Araç Yarışması'nda 2'nci oldu.
18 Ağustos 2024
Üniversitemiz; ÖSYM tarafından açıklanan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Genel Yerleştirme sonuçları ile ön lisans ve lisans programlarında, yüz güldüren bir başarıya imza attı.
14 Ağustos 2024
Üniversitemiz Kampüsündeki Üç Yemekhaneden Toplanan Atıklar, Geri Dönüşüm Projeleri Kapsamında, Kompost Ünitesi'nde Organik Gübreye Dönüştürülüyor.
08 Ağustos 2024
Üniversitemiz Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM) TS EN ISO 13485:2016 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandı.
01 Ağustos 2024
Üniversitemizde son 4 yıl içerisinde yapılan çalışmaların özet olarak anlatıldığı "4 Yılda Neler Oldu?" kitapçığı yayınlandı.
31 Temmuz 2024
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan BAŞAR?ın liderliğinde Türk bilim insanları, iklim krizine çözüm için kutuplarda araştırma yapıyor.
19 Temmuz 2024
"Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversitelerarası Ar-Ge Yarışması"nda, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Uğurcan DEMİRCİ, İkincilik Ödülü'ne layık görüldü.
19 Temmuz 2024
Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi, Mezun Başarı Atlası Sistemi Değerlendirmelerine Göre, 62 Üniversite Arasında 5. Sırada Yer Aldı.
18 Temmuz 2024
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Tarafından Görevlendirilen Heyet Üniversitemize, Kurumsal Akreditasyon Programı Ara Değerlendirme Ziyareti Gerçekleştirdi.
18 Temmuz 2024
Üniversitemiz, QS Avrupa 2025 sıralamasında hem Avrupa hem de Batı Asya Ülkeleri arasında bulunduğu seviyeyi yukarılara taşıdı.
16 Temmuz 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Kahramanlık Destanı Yazan Milletin Zaferi" konulu anma programı Trabzon Milletvekili Mustafa ŞEN'in konuşmacı olarak teşrifleriyle gerçekleştirildi.
12 Temmuz 2024
Mayıs 2024 - Sayı: 86
01 Temmuz 2024