KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemiz NFT Dünyasında Yerini Aldı
Son yıllarda dünya genelinde, blockchain teknolojileri ve bu teknolojilerin ürünleri oldukça fazla ilgi görmektedir. Üniversitemiz, blockchain ve dijital varlıklar ile birlikte hayatımıza giren NFT (Non-Fungible Token) dünyasında yerini aldı. Bu kapsamda üniversitemiz, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesinde yer alan kültürel miraslarımızdan olan İstikbal gazetesini NFT’ye dönüştürme çalışmalarını tamamlayarak dijital ortamdaki koleksiyonu yayına aldı.
Blockchain teknolojisinin bir ürünü olarak kabul edilen NFT dünyasına ilk adımını atan üniversitemiz, bir NFT pazaryeri üzerinde kurumsal hesap oluşturarak kültürel miraslarımızdan nadir eser olarak kabul edilen İstikbal gazetesinin nüshalarını bir NFT platformunda Ethereum (ETH) ağı üzerinden NFT’ye dönüştürdü.
Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü son sınıf öğrencisi Meltem TURAN, bitirme projesi kapsamında, ulusal ve uluslararası mecralarda kültürel miraslarımızın tanıtılması ve nadir eserlerin korunmasına yönelik olarak söz konusu çalışmayı yürüttü. Üniversitemiz böylece kurumsal olarak blok zinciri üzerinden nadir eserlerini NFT’ye dönüştürme çalışması yürüten ve dijital ortamda ürünlerini sunan sayılı üniversitelerden birisi oldu.
NFT Nedir?
Non-Fungible Token’ın kısaltması olan NFT, “Nitelikli Fikri Tapu” veya “Değiştirilemez Token” anlamlarına gelmektedir. Eşi benzeri bulunmayan varlıklara verilen bir isimdir. NFT’leri kıymetli kılan eşi benzeri bulunmaz oluşlarıdır. Blockchain yani blok zinciri teknolojisi kullanılarak üretilen NFT varlıklar, büyük çoğunlukla Ethereum standartları ile üretilmektedirler.
Ortaya çıkışlarında ilk önce Ethereum blok zincirinin bir parçası olarak başlayan NFT’ler, dijital eserlere sahip olmak için verilen sertifika ya da tescil belgesi olarak da tanımlanabilmektedir. Akıllı sözleşmeler sayesinde işlem gören NFT varlıklar, dijital eserleri blok zincirinde doğrulanabilir ve eşleştirilemez varlıklara dönüştürülmesini sağlamaktadır. Tek başına benzersiz bir varlığı temsil eden bu varlıklar, kayıt altına alınarak kripto varlıklara da dönüştürülebilmektedir. Özellikle sanat ve spor alanlarında sıklıkla kullanılan NFT’ler bugün milyarlarca dolarlık bir pazar hacmine sahip olmuştur.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kurumsal NFT Hesabını İncelemek İçin tıklayınız…
27 Ocak 2023
Üniversitemde, Türk Tarih Kurumu tarafından "Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı" düzenlenen törenle hizmete açıldı.
07 Mayıs 2025
"İleri Yaşta Kanıta Dayalı Fiziksel Aktivite İle İlgili Boşlukları Kapatıyor muyuz?" temalı "PhysAgeNet&EGRAPA Konferansı 2025" bu yıl Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor.
07 Mayıs 2025
Üniversitemiz; iki yeni Araştırma ve Uygulama Merkezi kurarak Yapay Zekâ, Veri Bilimi ile Sensör ve Dedektör Teknolojileri alanında öncü bir adım attı.
04 Mayıs 2025
"Rotamız Gemi-2" Kariyer Günleri etkinliği, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
26 Nisan 2025
Mart 2025 - Sayı 93
25 Nisan 2025
26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR'26) İİBF koordinesinde ve ev sahipliğimizde 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlendi.
24 Nisan 2025
Üniversitemiz, iş dünyası ve akademiyi buluşturan örnek bir etkinliğe daha imza attı. 'Karadeniz Teknoloji ve İnovasyon Günü: Yatırımcı Buluşmaları' başarıyla tamamlandı.
22 Nisan 2025
Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından ev sahipliğimizde gerçekleştirilen "I. Ulusal Nörobilim ve Yapay Zekâ Tıp Öğrenci Kongresi"nin açılışı, yoğun katılımla gerçekleşti.
19 Nisan 2025
"Bilimle Şekillenen, Sanayi ile Güçlenen Bir Gelecek!"
16 Nisan 2025
Avrupa Birliği'nin en büyük sivil Ar-Ge ve inovasyon programı olan Ufuk Avrupa hakkında bilgilendirme ve proje yazım eğitimlerini içeren üç günlük program başladı.
15 Nisan 2025
Üniversitemiz Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümü anısına 'Şanlı Direniş: Son Kale Çanakkale' paneli düzenlendi.
18 Mart 2025
"Onbinler" olarak adlandırılan on bin paralı askerin MÖ. 400-401 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in ise 1461'de, Bayburt'tan Trabzon'a kuzeye doğru yürürken takip ettiği rota belirlenecek.
14 Mart 2025
Şubat 2025 - Sayı 92
13 Mart 2025
Panelde, alanında uzman konuşmacılar tarafından kadına yönelik şiddet ile nasıl mücadele edilebileceği; psikolojik, hukuki ve dini boyutuyla aktarıldı.
07 Mart 2025