KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Organik Gübre Elde Edilecek
Üniversitemiz kampüsündeki üç yemekhaneden toplanan atıklar, geri dönüşüm projeleri kapsamında, Kompost Ünitesi’nde organik gübreye dönüştürülüyor.
Hayrat Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında bir süre önce Üniversitemize devredilen Kompost Ünitesi, kurulum ve tadilatın ardından faaliyete alındı. Kanuni Kampüsü'ndeki üç yemekhaneden çıkan organik atıklar, personel tarafından günlük olarak toplanıp işleme konulurken yapılan çalışmaya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, Üniversitemizin yeşil alanlarını gübrelemenin önemli bir maliyet doğurduğunu aktardı. Yapılan çalışma ile gübre ihtiyacının karşılandığını ve fazlasının üretilmeye başladığını belirten Prof. Dr. BEYAZLI açıklamasında "Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Üniversitemiz bunu genelde dışarıdan satın alarak karşılıyor." sözlerine yer verdi.
“Atık Miktarı Giderek Artıyor”
Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, yaptıkları çalışmayla yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak "Dolayısıyla bu, bizim ihtiyacımız olanın 2 katından fazlası demek. Bu fazla miktar, kentimizdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabilir ve bu miktarın satışı yapılabilir. Bu çalışma ile birlikte atık miktarını azaltırken bir yandan da onun daha verimli kullanımını sağladığımızı belirmek isterim. Böylece hem kente hem doğaya hem de topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm süreci yürütüyoruz. Ayrıca her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve onların makineyle buluşmasını sağlıyoruz. Haftalık olarak Üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Yüzde 10 kadar talaş ile makine sayesinde bir kompostlama süreci başlıyor. Buradaki kompost süreci yaklaşık 14 gün kadar sürüyor. Çalışmalarımız; Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörlüğü yönetiminin yanı sıra 1 çevre mühendisi, 1 sağlık teknikeri ve 2 destek personeli ile yürütülmektedir." ifadelerini kullandı. Ünitenin teknik detaylarına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. BEYAZLI, toplumda günlük atık miktarının giderek arttığını, kompost işleminin evde, mahallede, bahçede, basit sistemlerle yapılabileceğinin altını çizdi.
“Satın Almanın Önüne Geçilecek”
Üniversitemiz Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra PULATKAN ise bitkilerde beslenme ihtiyacının organik gübreyle karşılanmasının, bitkinin kökleri ve diğer bölümleri için çok faydalı olduğunu aktardı. Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliği için organik gübrenin önemine işaret eden Doç. Dr. PULATKAN açıklamasında "Üniversitemiz bünyesinde kompost makinesinin de bulunduğu fidanlık alanı, bir de daha çok bilimsel çalışmalar için kullanılan Orman Fakültesi’nde sera alanı var. Üretilen gübre, bu iki alanda kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak. Böylece satın almanın da önüne geçmiş olacağız. Hem seraya ve fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız." sözlerine yer verdi.
08 Ağustos 2024
7 farklı kurumdan toplamda 24 araştırmacının katılımıyla KTÜ TTM ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
06 Eylül 2024
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2023-2024 Dünya Alan Sıralaması açıklandı.
23 Ağustos 2024
Üniversitemizin Creatiny Hyperloop Takımı, TEKNOFEST Hyperloop Yarışması'nda şampiyonluk elde ederken Enerji Teknolojileri Topluluğu, Elektrikli Araç Yarışması'nda 2'nci oldu.
18 Ağustos 2024
Üniversitemiz; ÖSYM tarafından açıklanan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Genel Yerleştirme sonuçları ile ön lisans ve lisans programlarında, yüz güldüren bir başarıya imza attı.
14 Ağustos 2024
Üniversitemiz Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM) TS EN ISO 13485:2016 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandı.
01 Ağustos 2024
Üniversitemizde son 4 yıl içerisinde yapılan çalışmaların özet olarak anlatıldığı "4 Yılda Neler Oldu?" kitapçığı yayınlandı.
31 Temmuz 2024
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan BAŞAR?ın liderliğinde Türk bilim insanları, iklim krizine çözüm için kutuplarda araştırma yapıyor.
19 Temmuz 2024
"Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversitelerarası Ar-Ge Yarışması"nda, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Uğurcan DEMİRCİ, İkincilik Ödülü'ne layık görüldü.
19 Temmuz 2024
Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi, Mezun Başarı Atlası Sistemi Değerlendirmelerine Göre, 62 Üniversite Arasında 5. Sırada Yer Aldı.
18 Temmuz 2024
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Tarafından Görevlendirilen Heyet Üniversitemize, Kurumsal Akreditasyon Programı Ara Değerlendirme Ziyareti Gerçekleştirdi.
18 Temmuz 2024
Üniversitemiz, QS Avrupa 2025 sıralamasında hem Avrupa hem de Batı Asya Ülkeleri arasında bulunduğu seviyeyi yukarılara taşıdı.
16 Temmuz 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Kahramanlık Destanı Yazan Milletin Zaferi" konulu anma programı Trabzon Milletvekili Mustafa ŞEN'in konuşmacı olarak teşrifleriyle gerçekleştirildi.
12 Temmuz 2024
Mayıs 2024 - Sayı: 86
01 Temmuz 2024
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Koru Otel, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 4 Yıldızlı Otel Belgesi aldı.
01 Temmuz 2024