risk analiz ve değerlendirme

İş Akışı

Risk Faaliyet Klavuzu

Birim Risk Ekipleri

Üniversitemiz kapsamında Resmi Gazete' de yayınlanan 28512 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğince bütün birimlerde risk değerlendirme çalışmalarının daha verimli, etkili ve daha güvenli risk analizleri yapabilmek adına risk değerlendirme ekipleri kurulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hem İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Koordinatörlüğünün belirlemiş olduğu Koordinatörlük Risk Tespit ve Değerlendirme Ekibi hem birimlerin kendi personellerinden seçeceği Birim Risk Tespit ve Değerlendirme Ekibi çalışmaları birlikte yürütmektedir.

Birim Risk Tespit ve Değerlendirmesi Ekip Üyesi En fazla üye sayısı Açıklama
Birim İşveren veya Birim İşveren vekili
1 İlgili birim için dekan veya dekan yardımcısı, bölüm başkanı veya bölüm başkan yardımcısı, daire başkanı, enstitü müdürü vb.
Çalışan temsilcisi 1 Birimde seçilmiş olan çalışan temsilcisi
Teknik Sorumlu 3 İşyerinde teknik işlerle ilgilenen personel (teknik personel olduğunu içeren görev tanımı veya görevlendirme yazısı olan)
Destek Elemanı (En az 1 çalışan ve 1 ilkyardımcı) 3 Asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişi
İdari Sorumlu 1 Personel, idari ve mali işleri yürütmekle görevli personel
İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek personel 1 Tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi personel

 

Risk Süreci

Risk Yönetim Süreci

Risk süreci; risklerin tespit edilmesi, risklerin değerlendirilmesi, risklere cevap verilmesi, alınan önlemlerin izlenmesi, sürekli gözden geçirilmesi, varsa ek önlemlerin devreye sokulması ve raporlanması aşamalarından oluşmaktadır.


Risk Değerlendirme Karar Matrisi, Risk Tablosu

Çalışmalarımızda, kantitatif risk değerlendirme yöntemlerinden birisi olan 5x5 L Tipi Matris yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem kullanılırken ilk önce tehlikeler tanımlanarak zarar veya kayba neden olan olayın gerçekleşme olasılığı ile riskin oluşması halinde şiddetinin, etkisinin çarpılması sonucu risk skoru elde edilmektedir. Risk skorunu oluşturan olasılık ve şiddet değerleri için 5 farklı derecelendirme kullanılır.


Risk Skoru, Olasılık ve Etki Değerleri

Risk, olasılık ve etki gibi iki bileşenden oluşur. Olasılık, zarar ve kayba neden olan olayın belli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşme durumunu, ihtimalini, etki ise, riskin oluşması halinde vereceği zarar, olayın şiddeti, hedef ve faaliyetler üzerindeki etkisini gösterir.

 

Risk skoru 1 ile 25 arasında derecelendirme yapılarak, hesaplanan olasılık ve şiddet verilerinden önemsiz, kabul edilebilir, orta, ciddi, çok ciddi ve kabul edilemez olarak kategorize edilmiştir. Risk skor tablosundan yola çıkarak bir riskin olasılık değeri 5 şiddet değeri 3 iken risk, ciddi olarak yorumlanmaktadır. Yine aynı tablodan yola çıkarak risk için olasılık değerinin 1 ve şiddet değerinin 5 olduğu durumda ise risk orta risk grubunda yer almaktadır.

Yapılan çalışmalardaki risk skorları, 4 risk değerlendirme uzmanın verdiği olasılık ve etki puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hazırlanmaktadır.


Risklere Cevap Vermek

Risklere cevap vermede kabul etmek, kontrol etmek, devretmek ve kaçınmak gibi 4 yöntem kullanılır. Riskler belirlenmeden önce mutlaka fayda-maliyet analizi yapılmalıdır.

Kabul etmek: Risklere karşı herhangi bir eylem uygulamamaya karar verilmesi. Sağlanacak faydanın, alınacak önlemlerin maliyetinden daha düşük olması durumunda risk kabul edilir. Yönetimin kontrolü dışındaki riskler de kabul edilebilir.

Kontrol etmek: Risklerin kabul edilebilir bir seviyede tutulması için önleyici, yönlendirici, düzeltici ve kontrol edici yöntemlerle mücadele edilmesi sürecidir.

Devretmek: İdarenin doğrudan asli görev alanına girmeyen veya fayda-maliyet açısından idare tarafından yapılması uygun görülmeyen yüksek riskli faaliyetlerin başka firma veya kuruluşa devredilmesi yöntemidir.

Kaçınmak: Yönetilmeyecek kadar büyük risk içeren bir faaliyete son verilmesi, iptal edilmesi, daha düşük riskli alternatif bir faaliyetle değiştirilmesi veya ertelenmesi.

Örnek Uygulamalar