STAJ SÜREÇLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER
1. Meslek Yüksekokulu öğrencileri en az 40 iş günü staj yapmak zorundadır. Staj çalışmaları Eğitim-Öğretim dönemleri dışında yapılır ve mezuniyet durumları hariç 10 iş gününden az olamaz. Özel durumlarda stajın yapılacağı devreler Yüksekokul Yönetim Kurulu veya Staj Komisyonu tarafından belirlenir.
2. Yaz Stajları ilgili öğrenciye ait Eğitim-Öğretim faaliyetleri (Dönem Sonu Sınavı, Bütünleme Sınavı veya Mezuniyet Sınavı gibi) bittiği andan itibaren başlar. Tüm derslerini tamamlayan öğrenciler, en geç bir yıl içinde stajlarını yapmakla yükümlüdürler.
3. Staj boyunca öğrencinin sigortası üniversitemiz tarafından yapılacaktır. Sigorta işlmlerinin başlatılabilmesi için staj evraklarının staj başlama tarihinden 20 gün önce elektronik sisteme (KTÜ BYS) yüklenmesi gerekmektedir.
4. Staj yapacak öğrenciler staj süreçlerini (staj başvurusu, dosya teslimi, gerekli evraklar vb.) online olarak KTÜ BYS Staj Yönetim Sistemi üzerinden takip ederek yapacaktır. BYS Staj Yönetim Sistemi Kullanım Klavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
5. Staj Başvurusu yapıldıktan sonra evraklarda güncelleme, düzeltme istenmesi durumunda yeniden staj başvurusu yapılmayacak mevcut başvuru güncellenecektir.
6. Staj yapacak öğrenciler staj yapacakları kurum veya kuruluşu kendileri belirleyecektir. Belirlemiş oldukları staj yerlerini Staj Başvuru Formu aracılığıyla Yüksekokul Staj Komisyonuna onaylatmak zorundadırlar.
7. Meslek Yüksekokulu öğrencileri stajlarını yurtdışında da yapabilirler. Öğrenci yurtdışı kabul belgesini Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu’na verir ve uygun bulunması halinde öğrenci normal staj dönemleri içinde stajını yapabilir.
8. Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. İzinsiz, mazeretsiz 3 (üç) iş günü üst üste veya staj dönemi boyunca toplam 5 (beş) iş günü devamsızlık yapan öğrencinin stajı kabul edilmez. Ayrıca, stajyer öğrenciler, staj yaptıkları iş yerinin çalışma, iş koşulları ile disiplin ve iş emniyetine ilişkin kurallara uymak zorundadırlar
9. Öğrenciler, staj süresince yaptıkları çalışmaları düzenli olarak staj defterine kaydeder. Gerekli resim ve şekiller, teknik resim kurallarına uygun olarak hazırlanır ve staj defterine eklenir. Staj defterinin ilk sayfasında, çalışılan günler ve yapılan işler detaylı şekilde belirtilmelidir. Staj defteri ve ekleri, staj yapılan kurumun ilgili sorumlu elemanı tarafından onaylanmalıdır. Onaylayan sorumlu elemanın yükseköğrenim görmüş olması gerekmektedir. Staj süreçleri artık elektronik ortamda onaylandığından, imza ve onay işlemleri ilgili sistem üzerinden tamamlanmalıdır.
10. Stajlarını tamamlayan öğrenciler (tamamını veya herhangi bir kısmını), staj dosyalarını en geç bölüm sayfalarında duyurulmuş olan teslim tarihlerine kadar Staj Komisyonuna bir dilekçe ekinde teslim eder. (Ders kayıt dönemi başlamadan dosyanın teslim edilmesi mezun olacak durumdaki öğrencilerin lehinedir.) Süresi içinde staj dosyasını teslim etmeyen öğrenci stajını yapmamış sayılır. Staj dosyaları ve iş yerinden gelen sicil fişleri Staj Komisyonu tarafından incelenir. Gerekli görüldüğü takdirde öğrenciye bir mülakat ve uygulama yaptırılabilir. Yeterli görülmeyen stajlar kısmen veya tamamen iptal edilebilir.
Staj (Mesleki Deneyim-1 ve Mesleki Deneyim-2 dersleri) mezuniyet sınavına girmeye engel değildir, tek dersi kalmış öğrenci stajları yapmamış dahi olsa mezuniyet sınavına girebilir. Başarılı olması halinde stajlarını daha sonra tamamlayabilir. Mezuniyet için staj dönem kaybına neden olmamaktadır. Transkriptinde Mesleki Deneyim-1 ve Mesleki Deneyim-2 olan öğrenciler tekrar bu dersleri almalarına gerek yoktur. Transkriptinde bulunmayan öğrencilerin bu dersleri alması gerekmektedir.
HER BÖLÜMÜN STAJ SÜREÇLERİ KENDİ BÖLÜM SAYFALARINDA YER ALMAKTADIR. AYRICA STAJ İÇİN GEREKLİ TÜM BELGE VE DOSYALARA BYS STAJ YÖNETİM SİSTEMİNDEN ERİŞİLEBİLİR.