adayöğrenci

Genel Bilgi

 

<

 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, iktisat, işletme, sosyoloji, psikoloji, sosyal politika ve hukuk gibi disiplinler aracılığıyla teorik ve uygulamalı düzeyde çalışma hayatına kapsamlı bir yaklaşım sunmaktadır. Bölümde, çalışma ekonomisi alanında emek piyasalarının işleyişi, çalışma sosyolojisi alanında çalışmanın toplumsal etkileri, çalışma psikolojisi alanında ise çalışma hayatında insan davranışının temelleri incelenmektedir. Ayrıca, iş hukuku dersleriyle bireysel ve toplu iş uyuşmazlıklarını çözmeye yönelik teorik ve pratik bilgilerin öğrenciler tarafından edinilmesi amaçlanmaktadır. Sosyal güvenlik alanındaki derslerle sosyal güvenlik ile ilgili teorik bilgilerin yanında ilgili mevzuat doğrultusunda sigortalıların sigortalarından doğan hakları ve işverenlerin yükümlülükleri hakkında bilgiler verilmektedir. Endüstri ilişkileri alanında verilen derslerle işçi, işveren ve devlet arasındaki ilişkiler çeşitli boyutlarıyla incelenmektedir.

Bölümümüz nitelikli akademik kadrosu ile çalışma hayatıyla ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilen, çalışma hayatında psikolojik, sosyal ve hukuksal sorunların çözümüne yönelik politika ve öneriler üretebilen, mesleki olarak yetkin, toplumsal değerlere saygılı ve etik değerleri benimsemiş, bilime ve topluma katkı sağlayan, kamu ve özel sektörün değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikli mezunlar yetiştirmek misyonuyla eğitim-öğretimine devam etmektedir.

Bölüm müfredatı, insana ve topluma değer veren yetkin “Çalışma Ekonomistleri” yetiştirilmesine odaklanmaktadır. Böylelikle, mezunlarımız daha adil ve insan odaklı bir çalışma hayatının oluşturulmasına katkıda bulunabilecek donanıma sahip olmaktadır.

Bölüm mezunlarımız oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptir. Öncelikle mezunlarımız özel sektörde insan kaynakları departmanları başta olmak üzere işçi-işveren ilişkileriyle ilgili görev ve pozisyonlarda uzman veya yönetici olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca, endüstri ilişkileri ve sendikacılık alanında edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikle sendikalarda uzman veya uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Kamu sektöründe ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarda çalışma hayatıyla ilgili pozisyonlarda uzman veya uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Buna ek olarak, mezunlarımızın bölümün disiplinler arası yapısı gereği bankacılık, finans, halkla ilişkiler, satış, pazarlama ve denetim gibi çeşitli sektörlerde kariyer fırsatları bulunmaktadır.

Eğitim Öğretim

Program Öğrenim Kazanımlarımız
 

Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler :
PÖK-1: Alanı ile ilgili teorik ve uygulamalı düzeyde temel bilgilere sahip olurlar.
PÖK-2: Alanı ile ilgili sorunları belirleyip, analiz ve çözümler üretebilirler.
PÖK-3: Alanına ilişkin verileri toplayabilecek, analiz edebilecek ve yorumlayabilecek beceri kazanırlar.
PÖK-4: Alanı ile ilgili çalışmalarda ve sorunların çözümünde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilirler.
PÖK-5: Alanı ile ilgili bilgi ve düşüncelerini ilgili kişi ve kuruluşlara teknoloji destekli araçlarla yazılı ve sözlü bir şekilde sunabilirler.
PÖK-6: Alanında yenilikçi, girişimci ve eleştirel düşünme becerisine sahip olurlar.
PÖK-7: Alanı ile ilgili güncel gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dile sahip olurlar.
PÖK-8: Alanı ile ilgili çalışmalarında etik ilke ve değerlere uygun ve sorumluluk bilincinde hareket ederler.
PÖK-9: Sosyal adalet, eşitlik, temel evrensel haklar ve iş sağlığı ve güvenliği alanında yeterli bilince sahip olurlar.

Anabilim Dallarımız

  • Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı
  • İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı
  • Yönetim Ve Çalışma Psikolojisi Anabilim Dalı
  • Yönetim Ve Çalışma Sosyolojisi Anabilim Dalı

Staj Programı

Bölüm öğrencilerimizin staj zorunlulukları olmamakla birlikte gönüllü staj yapabilmektedirler. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin staj yaptıkları süre boyunca İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primleri ve GSS primleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Sigorta işlemlerinin başlatılabilmesi için staj evraklarının staj başlama tarihinden  20 gün öncesine kadar KTÜ BYS (Bilgi Yönetim Sistemi) Staj Modülüne yüklenmesi gerekmektedir. Staj başvuruları ve stajla ilgili diğer tüm süreçler KTÜ BYS Staj Yönetim Sistemi üzerinden on-line olarak yürütülmektedir.

Sigorta girişinizin üniversite tarafından yapıldığına dair staj yaptığınız kurum sizden 4a SGK İşe Giriş Bildirgesini (sigorta giriş belgesi) isteyecektir. Bu belge e-Devlet üzerinden temin edilebilir.

Stajla ilgili diğer hususlar için KTÜ Uygulamalı Eğitimler Ana Yönergesini, ayrıca Fakülte ve Bölümünüzün Staj Yönergelerini incelemeniz faydalı olacaktır.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ Değişim Programı Birimi
  • 2) Farabi Değişim Programı Birimi
  • 3) Mevlana Değişim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

2023-2024 Yılı Başarılarımız

  • 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nda fakülte ikincisi  bölümümüz öğrencisi Elif Nehir Öztürk oldu
  • 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nda fakülte üçüncüsü bölümümüz öğrencisi İsmail Çöl oldu

Laboratuvar ve Uygulama

Bilgisayar Laboratuvarları Fakültemiz bünyesinde 'european computer' uluslararası yeterlilik sertifikasi olan iki adet bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarlarımız yeni teknoloji ile 82 bilgisayar tam kapasite hizmet sunmaktadır.

Mezunlarımız ve İstihdam

Bu alandan mezun olan öğrenciler

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtiçi ve yurtdışı birimlerinde, 
  • Müfettiş veya uzman olarak kamu kurum ve kuruluşlarında
  • Şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde
  • Sendikalarda istihdam edilebilmektedir.

 Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Bölümümüz öğrencileri İktisat bölümünde çift anadal, İşletme ve Sağlık Yönetimi bölümlerinde yan dal programlarına başvurulabilmektedir.

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (başvuru, kabul ve kayıt koşulları vs.) bilgi sahibi olmak için tıklayınız

 

 

Taban Puanı

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

-

 

-

-

-

 

103

992.368

241,43183

 

 

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.