aday öğrenci

Genel Bilgi

 

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 17.08.2011 tarihinde Fen Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Bölüm; Genetik, Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Gen Mühendisliği, Moleküler Hücre Biyolojisi, Biyoinformatik ile İşlemsel Biyoloji ve Sistem Biyolojisi olmak üzere 7 anabilim dalından oluşmaktadır. Genç ve dinamik bir öğretim üyesi kadrosuna sahip olup 5 Profesör, 4 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere 15 öğretim elemanı ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. İlk kez 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Lisans Programı ile eğitime başlamıştır. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Programı 15.08.2018 tarihinde ve Doktora programı ise 20.05.2020 tarihinde açılmıştır.

Bölümün misyonu; moleküler biyoloji ve genetik alanında bilgi ve becerilerle donanmış, yaşam boyu öğrenme ve öğretme ilkesini benimsemiş, girişimci, etik değerleri her zaman ön planda tutan, ulusal ve uluslararası yetkinliğe sahip moleküler biyologlar yetiştirmek, temel ve uygulamalı alanlarda yaptığı araştırmalar ile toplumun beklentilerini karşılayacak bilgi ve teknolojiler üreterek ülkemizin rekabet gücüne katkıda bulunmaktır.

Bölümün vizyonu, vereceği eğitim-öğretim ile yapacağı temel ve uygulamalı araştırmalar sonucunda ulusal ve uluslararası düzeyde öne çıkan ve tercih edilen bir bölüm olmaktır.

 

Eğitim Öğretim

 

Eğitim Amaçlarımız
KTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinin, güncel laboratuvar tekniklerine, araştırma bilincine, yeni teknolojilere hakim olarak mezun olmaları; yeni gelişmelere açık olmaları; ulusal ve uluslar arası düzeyde aktif rol almaları, etik kurallara uygun ve aktif proje üretilebilir halde eğitilmeleri amaçlanmaktadır. 

Öğrencilerimiz
Öğrencilerimiz KTÜGEN Kulübü gibi topluluklar oluşturarak uluslararası ve ulusal mesleki organizasyonlarla iletişimlerini sürdürmekte ve etkinlikler düzenlemektedirler. TÜBİTAK2209 öğrenci projeleri ile desteklenmektedirler.

Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP, TÜBİTAK projeleri ile sürdürmektedirler. Patent çalışmaları gerçekleştirmektedirler. Lisansüstü düzeyde bilinçli ve araştırmaya yatkın öğrencilere danışmanlık yapmaktadırlar.

Anabilim Dalı

Moleküler Biyoloji ve Genetik AbD

Staj Programı
KTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında,  pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
Öğrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 30 (otuz) iş günüdür. Staj yapacak öğrenciler 3. sınıfın tamamlanmasının ardından yaz döneminde zorunlu stajlarını yapabilirler.
Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz yurtiçi ve yurttışı birçok kurum ve şirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus Değişim Programı Birimi
  • 2) Farabi Değişim Programı Birimi
  • 3) Mevlana Değişim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

2022-2023 Yılı Başarılarımız

 

Laboratuvar ve Uygulama

 

Bölümümüzdeki araştırma ve öğrenci laboratuvarlarımız güncel araştırmaları gerçekleştirecek donanımlara sahiptir. Araştırma laboratuvarlarımız akademik personel ve lisansüstü öğrencilerimizin yanında çeşitli lisans projelerini yürüten lisans öğrencilerinin de kullanımına uygun yüksek olanaklara sahiptir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Araştırma Laboratuvarı;

  • Biyoteknoloji
  • Bakteriyoloji
  • Hücre Kültürü
  • Viroloji  

gibi farklı çalışma bölümlerine sahiptir.

Öğrenci laboratuvarları 50 öğrencinin rahat çalışmasına uygundur.

 

Mezunlarımız ve İstihdam

 

KTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ilk mezunlarını 2021 yılında vermiştir. Mezunlarımız birçok alanda çalışmalar gerçekleştirmektedir. Çalışan ve lisansüstü eğitimine devam eden mezunlarımız;

  1. Alanur KAYA- Gelişim Tıp Laboratuvarı- İstanbul   Alanur KAYA- Gelişim Tıp Laboratuvarı- İstanbul
  2. Sena SİVRİ- Sandoz İlaç Şirketi- Gebze      
  3. Dilanur KÖSE- Yüksek Lisans-KTÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü- Biyofizik
  4. Merve BALDAN- Yüksek Lisans- KTÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü- Biyoenformatik
  5. Nigar TÜRKMEN- Yüksek Lisans- KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü- Mol. Biy. ve Genetik
  6. Elif İlknur ŞAHİN- Yüksek Lisans- Kocaeli Üniversitesi- Tıbbi Biyoloji
  7.  

Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunları birçok alanda görev alabilmektedirler. Moleküler biyolog unvanı ile;

  • Hastanelerde;
  • İlaç firmalarında;
  • Kök hücre, genetik tanı ve tüp bebek merkezlerinde;
  • Adli tıp kurumlarında;
  • Biyoteknoloji ve biyoinformatik şirketlerinde;
  • Gıda ve tarım işletmelerinde;
  • Üniversitelerde akademisyen veya Ar-Ge personeli olarak çalışma imkânı bulabilirler.

 

Ayrıca Biyolog olarak aşağıda belirtilen alanlarda çalışma imkanı bulabilirler.

 ÇALIŞMA ALANLARI

 

1) 30.07.2019 tarih ve 30847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler konusunda eğitime katılarak, düzenlenecek sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alarak başarılı olan biyologlar çevre görevlisi belgesini alma hakkını elde ederek, özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda çevre görevlisi olarak çalışabilirler. 

2) 04.07.2019 tarih ve 30821 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “BİYOSİDAL ÜRÜNLERİN KULLANIM USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı biyosidal ürün kullanarak mücadele etmek isteyen özel sektöre ait firmalarda mesul müdür ve ekip sorumlusu olarak çalışabilirsiniz.

 3) 20.04.2019 tarih ve 30751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Tarım ve Orman Bakanlığından) “BİLİMSEL AMAÇLAR İÇİN KULLANILAN SUCUL OMURGALI CANLILARIN REFAH VE KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİK” gereğince biyoloji, zooloji ve hidrobiyoloji alanlarında lisans veya lisansüstü eğitim almış olanlar deneysel ve bilimsel amaçlar için deney canlılarını kullanan birimlerde sorumlu yönetici olarak görev yapabilir.

 4) 09.03.2019 tarih ve 30709 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİNE YÖNELİK LABORATUVARLARIN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince biyologlar, halk sağlığı laboratuvarlarında laboratuvar sorumlusu, laboratuvar birim sorumlusu, kimyasal analiz laboratuvarı birim sorumlusu, numune kabul birim sorumlusu ile raporlandırma birim sorumlusu, laboratuvar teknik personeli ve kalite yönetim temsilcisi olarak görev yapabiliyor. (biyolog, tıbbi biyolog, moleküler biyolog)

 5) 16.02.2018 tarih ve 30334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “BİTKİ SAĞLIĞI TEŞHİS VE ANALİZ LABORATUVARLARININ KURULUŞ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince ziraat fakültelerinin bitki koruma anabilim dalında en az tezli yüksek lisans yapmış olan biyologlar, zararlı organizmaların teşhis ve analizlerini yapacak laboratuvarlarda teknik personel olarak çalışabilir.

 6) 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ” gereğince özel sektöre ait toplama-ayırma tesislerinde çevre görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

 7) 09.11.2017 tarih ve 30235 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ YAPILACAK DENEMELER HAKKINDAKİ YÖNETMELİK” gereğince bitki koruma ürünlerinin biyolojik etkinlikleri ve kalıntı ile ilgili aynı konuda yürütülen projelerde veya yapılan biyolojik etkinlik ve kalıntı denemelerinde en az sekiz denemede görev yapmak şartı ile en az dört yıl süre ile çalışmış biyologlar deneme yapacak kişiler arasında yer alır.

 8) 01.02.2017 tarih ve 29966 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Millî Eğitim Bakanlığından) “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ULAŞTIRMA HİZMETLERİ MESLEKİ EĞİTİM VE GELİŞTİRME KURSLARI YÖNETMELİĞİ” gereğince karayolu yolcu ve eşya-kargo taşımacılık faaliyetleri için öngörülen mesleki yeterlilik eğitimini veren özel mesleki yeterlilik kurslarında ilkyardım eğitmeni olarak çalışabilirsiniz. Bu kurslarda ilkyardım eğitmeni olarak görev yapabilmek için, 29.07.2015 tarih ve 29429 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği kapsamında alınmış ilkyardım eğitmeni sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. (Bu maddeye moleküler biyoloji ve genetikte eklenebilir araştırmak lazım)

 9) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete'de (Mesleki Yeterlilik Kurumundan) “ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA DAİR TEBLİĞ” (Biyolog “Seviye 6” Ulusal Meslek Standardı) yayımlanmıştır. Tebliğde biyologların meslek tanımı yapılarak, biyologların çalışma ortamı ve koşulları, biyologların görevleri, işlemleri ve başarım ölçütleri, biyologların kullandığı araçlar, gereçler ve ekipmanlar, biyologların bilgi ve becerileri, biyologların tutum ve davranışları belirtilmiştir.

 10) 24.01.2017 tarih ve 29958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından) “İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle ilgili iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapacak özel veya kamuya ait kurum ve kuruluş laboratuvarlarında kalite yöneticisi ve laboratuvar yöneticisi olarak çalışabilirsiniz. (Bu maddeye moleküler biyoloji ve genetikte eklenebilir araştırmak lazım)

 11) 31.12.2016 tarih ve 29934 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan (Ekonomi Bakanlığından) “İHRACATTA TİCARİ KALİTE DENETİMLERİNİN RİSK ESASLI YAPILMASI AMACIYLA FİRMALARIN SINIFLANDIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda laboratuvar elemanı ve sorumlu denetçi olarak çalışabilirsiniz.

(sorumlu denetçi moleküler biyoloji ve genetik olabilir- Sorumlu Denetçi: Dört yıllık yükseköğretim lisans programını tamamlamış)

12) 29.07. 2015 tarih ve 29429 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “İLKYARDIM YÖNETMELİĞİ” gereğince İlkyardım eğitmeni sertifikasını alarak, özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların ilkyardım eğitim merkezlerinde mesul müdür, ilkyardım eğitmeni veya ilkyardım eğitimci eğitmeni olarak çalışabilirsiniz. (Bu maddeye moleküler biyoloji ve genetikte eklenebilir araştırmak lazım)

13) 03.07.2015 tarih ve 29405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) “BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN TANITIM FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel sektörde ürün tanıtım temsilcisi olarak çalışabilirsiniz.

 14) 27.06.2015 tarih ve 29399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU PATENT VEKİLLİĞİ VE MARKA VEKİLLİĞİ SINAV VE SİCİL İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİK” gereğince patent vekili ve marka vekili olabilirsiniz.

 15) 25.06.2015 tarih ve 29397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel sektörde sorumlu müdür olarak çalışabilirsiniz.

16) 20.03.2015 tarih ve 29301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ” gereğince atık taşıma faaliyetinde bulunan özel sektöre ait firmalarda tehlikeli madde güvenlik danışmanı ve çevre görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

 17) 13.12.2014 tarih ve 29204 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince yeterlilik belgesini alarak özel sektöre ait kimyasal madde ve müstahzarları üreten ve ithal eden firmalarda güvenlik bilgi formu hazırlayıcısı olarak çalışabilirsiniz.

 18) 12.12.2014 tarih ve 29203 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE PLANLARINI HAZIRLAYACAK KURUM VE KURULUŞLARIN ASGARİ ÖZELLİKLERİNE DAİR TEBLİĞ” gereğince risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarını hazırlayacak özel sektöre ait kurum/kuruluşlarda biyolog olarak çalışabilirsiniz.

19) 30.09.2014 tarih ve 29135 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ UYGULAMALARI VE ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince tıp fakültelerinin histoloji ve embriyoloji anabilim dalında doktora programını tamamlayıp ÜYTE laboratuvar uygulamaları sertifikası alan biyologlar özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların merkezlerinde ÜYTE laboratuvarı sorumlusu olarak çalışabilir.

20) 22.05.2014 tarih ve 29007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN DİĞER MESLEK MENSUPLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK” gereğince sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımları yapılmıştır.

 21) 22.05.2014 tarih ve 29007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından) “TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ” gereğince tehlikeli maddeleri taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan özel sektöre ait işletmelerde tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak çalışabilirsiniz.

22) 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “TIBBİ CİHAZ SATIŞ, REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİ” gereğince piyasaya arz edilen tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunan özel sektöre ait firmalarda sorumlu müdür, satış-tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışabilirsiniz.

 23) 04.04.2014 tarih ve 28962 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “İNSAN DOKU VE HÜCRE ÜRÜNLERİNİN RUHSATLANDIRILMASI VE BU ÜRÜNLERİN ÜRETİM, İTHALAT, İHRACAT, DEPOLAMA VE DAĞITIM FAALİYETLERİNİ YÜRÜTEN MERKEZLER HAKKINDA TEBLİĞ” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların merkezlerinde merkez sorumlusu, kalite yönetim birimi sorumlusu, kalite kontrol birimi sorumlusu ve doku-işleme birimi sorumlusu olarak çalışabilirsiniz.

 24) 25.12.2013 tarih ve 28862 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARLARI YETERLİK YÖNETMELİĞİ” gereğince çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapacak, özel veya kamuya ait kurum ve kuruluş laboratuvarlarında laboratuvar sorumlusu, kalite yöneticisi/kalite yöneticisi temsilcisi ve  ölçüm ve analiz yapacak personel olarak çalışabilirsiniz.

 25) 03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından“SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİM HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ” gereğince Sağlık Bakanlığında sağlık denetçisi olarak çalışabilirsiniz.

 26) 02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan) “AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER TEBLİĞİ” gereğince özel sektöre ait üretim yerlerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

27) 05.07.2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ” gereğince Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü ile protokol imzalayan özel eğitim kurumlarında hijyen eğitimi verebilirsiniz.

 28) 30.05.2013 tarih ve 28662 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU SAĞLIK DENETÇİLERİ YÖNETMELİĞİ” gereğince Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda sağlık denetçisi olarak çalışabilirsiniz.

 29) 29.05.2013 tarih ve 28661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Milli Eğitim Bakanlığından) “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ” gereğince  özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında çalışabilirsiniz.

 30) 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜRÜN DENETMENLİĞİ YÖNETMELİĞİ” gereğince Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda denetmen olarak çalışabilirsiniz.

31) 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından) “İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince Bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren kurslarda eğitmen olarak çalışabilirsiniz.

 32) 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından) “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ” gereğince ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde sorumlu müdür olarak çalışabilirsiniz.

 33) 16.12.2012 tarih ve 28499 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan) “SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ” gereğince LPG otogaz istasyonlarında sorumlu müdür olarak çalışabilirsiniz.

 34) 19.07.2012 tarih ve 28358 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “DOĞAL ÇİÇEK SOĞANLARININ ÜRETİMİ, DOĞADAN TOPLANMASI VE İHRACATINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” gereğince özel sektöre ait firmalarda teknik personel olarak çalışabilirsiniz.

 35) 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU” gereğince kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirsiniz.

 36) 20.03.2012 tarih ve 28239 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Milli Eğitim Bakanlığından) “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ” gereğince özel sektöre ait okullarda, kurslarda, dershanelerde, etüt eğitim merkezlerinde, hizmet içi eğitim merkezlerinde ve uzaktan eğitim merkezlerinde öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici olarak çalışabilirsiniz.

37) 30.12.2011 tarih 52388 sayılı Makam oluruyla yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “DOKU TİPLEME LABORATUVARLARI YÖNERGESİ” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların doku tipleme laboratuvarlarında doku tipleme laboratuvarı sorumlusu,  doku tipleme laboratuvarı sorumlu yardımcısı, tetkik ve analiz sorumlusu, laboratuvar teknisyeni ve kalite yönetim sorumlusu olarak çalışabilirsiniz.

38) 29.12.2011 tarih ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “GIDA KONTROL LABORATUVARLARININ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARININ BELİRLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK” gereğince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda kontrol laboratuvarlarında çalışabilirsiniz.

39) 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “SPERMA, OVUM VE EMBRİYO ÜRETİM MERKEZLERİNİN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların üretim merkezlerinde sorumlu yönetici olarak çalışabilirsiniz.

40) 13.12.2011 tarih ve 28141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “DENEYSEL VE DİĞER BİLİMSEL AMAÇLAR İÇİN KULLANILAN HAYVANLARIN REFAH VE KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİK” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda biyolog olarak çalışabilirsiniz.

41) 11.12.2011 tarih ve 28139 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “VETERİNER TEŞHİS VE ANALİZ LABORATUVARLARI YÖNETMELİĞİ” gereğince özel sektöre ait laboratuvarlarda teknik personel çalışabilirsiniz.

42) 17.06.2011 tarih ve 27967 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE NOKTASAL KAYNAKLI KİRLENMİŞ SAHALARA DAİR YÖNETMELİK YETERLİLİK BELGESİ TEBLİĞİ” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda proje koordinatörü ve biyolog olarak çalışabilirsiniz.

 43) 26.04.2011 tarih ve 27916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ATIK ARA DEPOLAMA TESİSLERİ TEBLİĞİ” gereğince tehlikeli atıkların dışındaki özel sektöre ait ara depolama tesislerinde çevre görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

 44) 06.03.2011 tarih ve 27886 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel sektöre ait laboratuvarlarda biyolog,  yüzme havuzlarında ise mesul müdür ve havuz suyu operatörü olarak çalışabilirsiniz.

 45) 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “İNSAN DOKU VE HÜCRELERİ İLE BUNLARLA İLGİLİ MERKEZLERİN KALİTE VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince doku ve/veya hücre merkezlerinde, merkezin faaliyeti ile ilgili alanlarda doktora yaparak merkez sorumlusu olarak çalışabilirsiniz.

 46) 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların gıda ve yem işletmelerinde çalışabilirsiniz.

47) 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ” gereğince akustik rapor-gürültü haritası-eylem planı hazırlayan, çevresel gürültü konusunda değerlendirme ve arka plan gürültü seviyesinin ölçümünü yapan özel veya kamuya ait kurum/kuruluşlarda çalışabilirsiniz.

48) 31.12.2009 tarih ve 27449 sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanan (Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan) “BİYOSİDAL ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ” gereğince biyosidal ürün veya aktif maddeler üreten özel sektöre ait işletmelerde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

49) 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ” gereğince Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlayan özel sektöre ait şirketlerde biyolog ve rapor koordinatörü olarak çalışabilirsiniz.

50) 30.10.2009 tarih ve 27391 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından) “DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE GÖREVİ VEREBİLECEK ŞİRKET/KURUM/KURULUŞLARIN SEÇİMİNE VE YETKİ BELGESİ BULUNAN ŞİRKET/KURUM/KURULUŞLAR İLE KIYI TESİSLERİNİN ÇALIŞMA USULLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ” gereğince petrol ve diğer zararlı madde kirliliğine müdahale yetki belgesi almak isteyen şirket/kurum/kuruluşlarda biyolog olarak çalışabilirsiniz.

51) 24.07.2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Milli Savunma Bakanlığından) “TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ” gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinde Çevre yönetim işlem sorumlusu ve çevre denetim görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

52) 15.05.2009 tarih ve 27229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından“TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ” gereğince Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi alarak doku kültürü ile tohumluk üreticisi iş yeri açabilirsiniz.

53) 14.01.2009 tarih ve 27110 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE GÖREV ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK” gereğince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Ulusal Gıda Referans Laboratuvarında çalışabilirsiniz.

54) 21.11.2008 tarih ve 27061 ve 27110 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığından) “ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ” gereğince çevre denetim görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

55) 11.08.2007 tarih ve 26610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Orman ve Su İşleri Bakanlığından) “HAYVANAT BAHÇELERİNİN KURULUŞU İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların hayvanat bahçelerinde sorumlu yönetici olarak çalışabilirsiniz.

56) 25.06.2007 tarih ve 26563 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “SAĞLIK BAKANLIĞINCA YAPILACAK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince piyasa gözetimi ve denetimi yapan personel olarak çalışabilirsiniz.

57) 08.10.2005 tarih ve 25960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığından) “YETKİLİ SINIFLANDIRICILARIN LİSANS ALMA, FAALİYET VE DENETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda yetkili sınıflandırıcı personel olarak çalışabilirsiniz.

58) 05.07.2005 tarih ve 25866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “KORDON KANI BANKACILIĞI YÖNETMELİĞİ” gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarının banka ekibinde çalışabilirsiniz.

59) 23.05.2005 tarih ve 25823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan) “KOZMETİK YÖNETMELİĞİ” gereğince kozmetik ürünler üreten özel sektöre ait imalathane ve fabrikalarda sorumlu teknik eleman olarak çalışabilirsiniz.

60) 21.04.2005 tarih ve 25793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “PELOİDLERİN ÜRETİMİ VE SATIŞI HAKKINDA TEBLİĞ” gereğince özel sektöre ait peloid üretim tesislerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

61) 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel sektöre ait firmaların içme suyu işleme fabrikalarında mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

62) 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Orman ve Su İşleri Bakanlığından) “AVCI EĞİTİMİ VE AVCILIK BELGESİ VERİLMESİ  USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince avcı eğitimi veren özel şirketlere ait kurslarda uzman öğretici olarak çalışabilirsiniz.

63) 01.12.2004 tarih ve 25657 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan) “DOĞAL MİNERALLİ SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel sektöre ait doğal mineralli su tesislerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

64) 31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Adli Tıp Kurumu Başkanlığından) “ADLİ TIP KURUMU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ” gereğince Morg İhtisas Dairesinde ve Biyoloji İhtisas Dairesinde çalışabilirsiniz.

65) 29.06.2004 tarih ve 25507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ” gereğince özel sektöre ait su ürünleri yetiştirilen tesislerde teknik personel olarak çalışabilirsiniz.

66) 16.05.2004 tarih ve 25464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Orman ve Su İşleri Bakanlığından) “AVLAKLARIN KURULUŞU, YÖNETİMİ VE DENETİMİ ESAS VE USULLERİ İLE İLGİLİ YÖNETMELİK” gereğince özel sektöre ait örnek avlaklarda avlak yöneticisi olarak çalışabilirsiniz.

67) 24.07.2001 tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ” gereğince özel sektöre ait kaplıca tesislerinde mesul müdür olarak çalışabilirsiniz.

68) 04.09.2000 tarih ve 24160 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) “ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARLARININ KURULUŞ VE FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK” gereğince özel gıda kontrol laboratuvarlarında laboratuvar personeli ve sorumlu yönetici olarak çalışabilirsiniz.

69) 10.06.1998 tarih ve 23368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (Sağlık Bakanlığından) “GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşların genetik hastalıklar tanı merkezlerinde çalışabilirsiniz.

70) 14.04.1928 tarih ve 863 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TABABET VE ŞUABATI SAN'ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN” gereğince özel veya kamuya ait kurum ve kuruluşlarda perfüzyonist olarak çalışabilirsiniz.

71) Sağlık Bakanlığından çıkarılan “TÜRKİYE KÖK HÜCRE KOORDİNASYON MERKEZİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ” gereğince Sağlık Bakanlığına ait kök hücre koordinasyon merkezinin tarama ve eşleştirme biriminde çalışabilirsiniz.

Son Güncellenme: 19.08.2019

Derleyen: Biyolog Dr. Yalçın DEDEOĞLU

Kaynak:https://www.populerbiyoloji.com/biyologlarin-calisma-alanlarinin-guncellenmis-listesi/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR2GGTG2_VLG5L5OHnNaW1bXEmIGzbBTVLcVsZnz2RiRn65pwighxqFWL40 (22.08.2019) 

 

 

Çift Ana Dal ve Yan Dal

 

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (başvuru, kabul ve kayıt koşulları vs.) bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

 

 

Taban Puanı

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

taban puanı

0,12 Katsayı ile

Tavan Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

taban puanı

0,12 Katsayı ile

tavan puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

taban puanı

0,12 Katsayı ile

taban puanı

31

296,80218

383,94361

30

354,66659

408,02618

30

 

 

 

 

 

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

 

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.