doktora programlarına başvuru ve yerleştirme işlemleri

Başvuru İlanı

 İlanı PDF formatında görüntülemek için tıklayınız . . .    

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2024-2025 GÜZ YARIYILI / DOKTORA PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI VE KABUL İLANI

 

ALES PUANI  (ALES belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.)

Tezli yüksek lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuracak adaylar için en az

En az 55 olmak koşulu ile, başvuru yapılacak Anabilim Dalına göre belirlenir. Asgari başvuru koşulları için tıklayınız...

Lisans diplomasıyla doktora programlarına

başvuracak adaylar için en az

80

MEZUNİYET PUANI

Tezli yüksek lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuru için

Başvuru işlemleri için asgari Lisans mezuniyet puanı aranmaz.

Lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuru için

Lisans mezuniyet puanı 4'lük sisteme göre en az     3.20 veya 100'lük sisteme göre en az 81,33 olmalıdır.

DOKTORA KABUL MEKTUBU (ACCEPTANCE)

Bu ilanda belirtilen asgari başvuru koşullarını sağlayarak doktora programına başvurmak isteyen adayların; ilgili anabilim dalında doktora danışmanlığı yürütmek için gerekli koşullara sahip bir öğretim üyesinden Kabul Mektubu (Acceptance) alması zorunludur. Kabul mektubu, başvuru işlemi sırasında aday tarafından çevrimiçi başvuru sistemine yüklenir. Diğer başvuru koşulları uygun ve yeterli olsa dahi, onaylı kabul mektubu bulunmayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Başvuruda sunulan kabul mektubunun uygunluğu ve adayın yeterliliği,, Enstitü tarafından değerlendirilir. Doktora adayı için kabul mektubunu onaylayan öğretim üyesi; adayın programa kabulünden sonra ve tüm doktora süresi boyunca akademik danışmanlığını yürütür. Kabul Mektubu veren öğretim üyesi; sonradan imzalanması gerekli olan Danışman-Öğrenci sözleşmesinde belirtilen tüm sorumlulukları da yerine getirmekle yükümlüdür.

 

SANAYİ/KAMU/ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA ÖZEL BAŞVURU KOŞULLARI

1. Sanayi/Kamu/Üniversite İşbirliği kapsamında başvuru yapılabilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanmış olması zorunludur:

  • Başvuruda bulunacak adayların herhangi bir kamu ya da sanayi kuruluşunda çalışıyor olması ve yüksek lisans tez çalışmalarını bu kurum ve kuruluşta gerçekleştirmek üzere yazılı bir protokol yapılmış olması  (Protokol belgesi başvuru aşamasında sisteme yüklenir), veya
  • Kurum/kuruluş ile bir protokol yoksa, Enstitümüz web sayfası Ortak Formlar kısmında bulunan FBE-FR-O20 SANAYİ/KAMU İŞBİRLİĞİ ONAY FORMU'nun doldurulmuş ve taraflarca imzalanmış olması. (İmzalı form başvuru aşamasında sisteme yüklenir).

2. Bu kontenjanlara sadece alan içi (Anabilim Dalının adı ile aynı lisans mezuniyet alanına sahip) adayların müracaatları kabul edilir.

NOT:  Bu programa başvuran adaylar, aynı anda diğer lisansüstü programlara başvuru yapamazlar.  Sanayi/Kamu/Üniversite İşbirliği kapsamında yapılan başvuru esnasında sisteme yüklenen "Protokol Belgesi" veya "Sanayi/Kamu İşbirliği Onay Formu" Enstitü tarafından kontrol edierek onaylanır. Yukarıdaki koşullara uygun olmayan başvurular onaylanmaz ve iptal edilir.

 

YABANCI DİL (İNGİLİZCE) MUAFİYETİ

  • Doktora programlarına başvuru yapabilmek için; YDS/YÖKDİL veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından (Yabancı Dil Sınavlarının Eşdeğerlikleri) en az 55 puan (veya eşdeğeri)alınmış olması zorunludur (Sanayi/Kamu/Üniversite İşbirliği kapsamındaki kontenjanlar dahil). Doktora programlarına başvurusu kabul edilen ve yerleştirmesi yapılan adaylar, yabancı dilden muaf sayılır.
  • Muafiyet için kullanılacak yabancı dil belgelerinin geçerlik süresi (Üniversitelerin yapmış oldukları İngilizce Hazırlık Programı Muafiyet Sınavı belgeleri dahil) sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl olup, Üniversitelerarası Kurul'ca kabul edilen eşdeğer belgeler için ise 2 yıldır.

 

DOKTORA GİRİŞ BAŞARI PUANI HESAPLAMASI (GBP)

Doktora programına başvuran adaylar için başarı puanı hesaplaması yapılmaz. Asgari ALES puanı, Yabancı Dil puanı, Lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuracak adaylar için mezuniyet puanı ve kabul mektubu alma koşullarını sağlayan tüm adayların başvuruları ilgili anabilim dalı tarafından incelenerek, doktora programına yerleştirme yapılır.   

 

Doktora programlarına başvuruda bulunan adaylara ayrıca sözlü/yazılı mülakat sınavı uygulanmaz.

 

EŞDEĞERLİK VE DÖNÜŞÜM TABLOLARI

 

ÇEVRİMİÇİ BAŞVURU SİSTEMİNİN KULLANIMI

1. Adım:

Ön Başvuru

  • Başvuru sistemindeki "Ön Kayıt Başvuru" linkine tıklanarak ön başvuru ekranı açılır.
  • Kabul mektubunun (Acceptance), başvuru işlemi sırasında aday tarafından çevrimiçi başvuru sistemine yüklenmesi zorunludur.
  • Bu ekranda T.C. Kimlik Numarası, e-posta adresi, son 5 yılda alınan ALES puanlarından en yükseği ve puan türü bilgileri girilerek ve seçenekli kısımlar işaretlenir. Belirtilen alana 4,5x6 cm ebadında vesikalık bir resim dijital ortamda yüklenir (Öğrenci kimlik kartında kullanılacak uygunlukta olmalıdır, aksi halde yeni bir vesikalık resim talep edilir). Yükleme yapılmadan sonraki başvuru aşamasına geçilmez.
  • "Ön Başvuru Bilgilerini Sisteme Gönder" düğmesine basılır.
  • Onay işlemi sonrasında, KTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından, aday tarafından ön başvuruda belirtilen E-posta adresine ön başvurunun alındığını teyit eden bir mesaj ile 2. Aşama olan "Bilgi ve Tercih Giriş Ekranı" na giriş yapabilmek için kullanılacak şifre ve bağlantı linki gönderilir.  
  • Lisansüstü programlara başvuruda bulunan adayların üniversite mezuniyet bilgileri, mezuniyet transkript puanları, ALES ve yabancı dil puanları YÖKSİS ve ÖSYM veri tabanlarından otomatik olarak çekilmekte bu sistem üzerinde doğrulama yapılabilmektedir.

 

2. Adım:  

Bilgi ve Tercih Girişi

  • Lisansüstü Ön Kayıt Sistemi - "Bilgi ve Tercih Giriş Ekranı" üzerinden açılan formda T.C. Kimlik Numarası, adayın e-posta adresine gelen şifre girilir. Başvuru şekli (son mezuniyet durumu) ve Enstitü olarak Fen Bilimleri Enstitüsü seçilerek "Giriş Yap" butonuna basılır. Başvuru sistemi tarafından açılan sayfada başvuru yapılacak anabilim dalı ve program tercihleri seçilip kayıt butonuna tıklanarak başvuru işlemi tamamlanır.

Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

  • Enstitü tarafından, "Lisansüstü Programlara Başvuru ve Yerleştirme Takvimi" nde belirtilen tarihte yerleştirme sonuçları ilan edilir. Yerleştirmesi yapılan adaylar, başvuru işleminde kullanılan "Lisansüstü Ön Kayıt Sistemi" üzerinden T.C. Kimlik No ve şifreleri ile "Yerleştirme Sonuç Belgesi" ni görüntüleyebilir ve yazdırabilir.

Başvuru Yapılabilecek Lisansüstü Program Sayısı Sınırı

  • Adaylar, başvuru koşullarını sağladıkları lisansüstü programlarından sadece birine başvuru yapabilir. Birden fazla başvuruda bulunan adayların en son yapmış oldukları başvuru, sistem tarafından geçerli kabul edilir.

Belgelerin Geçerlilik Süreleri

  • ALES ve YDS/YÖKDİL belgelerinin geçerlilik süreleri, yapıldıkları tarihten itibaren 5 (beş) yıldır.
  • Yabancı dilde bu süreyi aşmış olanlar veya belgesi olmayanların başvuruları kabul edilmez.

Başvuru Geçerlilik

İlkesi

  • Enstitümüz Anabilim Dallarına ALES sayısal puan türü geçerlidir.
  • Tercih hatası yapan veya yanlış beyanda bulunan adayların müracaatları geçersiz sayılarak, sistem tarafından iptal edilir. Çevrimiçi başvuru sisteminin kullanımı sırasında adayların yaptıkları tüm işlemlere (sisteme giriş/ekle/silme/değiştirme vs.) ilişkin kayıtlar sunucuya kaydedilmektedir.
  • Akademik ortalamalar (mezuniyet notu) YÖKSİS programından otomatik çekilmektedir. Adaylar başvuruda bulunmadan önce notlarının doğru olup olmadığını kontrol etmelidirler. Not hesaplamasında YÖKSİS ten otomatik olarak getirilen puan kullanılmakta olup, sonradan yapılacak değişiklik talepleri dikkate alınmaz.

Bilgi / Destek

Her türlü sorularınız için irtibat e-posta : ktufbe@ktu.edu.tr

 

YERLEŞTİRMESİ YAPILAN ADAYLARIN "LİSANSÜSTÜ KESİN KAYIT SİSTEMİNE" YÜKLEMESİ GEREKEN BELGELER

 

AŞAĞIDA BELİRTİLEN BELGELER SİSTEME AYRI DOSYALAR ŞEKLİNDE "PDF" FORMATINDA YÜKLENECEKTİR (BARKODLU/KAREKODLU E-DEVLET ÇIKTILARI DA KABUL EDİLMEKTEDİR)

  • Lisansüstü yerleştirme sonuç ekranı çıktısı (başvuru sisteminden yazdırılıp imzalandıktan sonra taranarak kayıt sistemine yüklenir),
  • Lisans, Yüksek Lisans Diplomaları ve Transkriptleri (Diploma /mezuniyet belgesi ve transkriptler için barkodlu/karekodlu e-devlet çıktısı da kabul edilir).
  • Yurt dışındaki Üniversitelerden alınan diplomanın denklik belgesi ve transkriptin Türkçe çevirisi olması zorunludur.
  • ALES belgesi,
  • Doktora programına başvuruda bulunabilmek için YDS, YÖKDİL (İngilizce) sınavlarından den en az 55 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puanın eşdeğeri bir puanın bulunması zorunludur. Doktora programlarına başvurusu kabul edilen ve yerleştirmesi yapılan adaylar, yabancı dilden muaf sayılır,
  • Askerlik sevk tehir işlemi yaptıracak erkek adaylar öğrenci kayıt işlemini yaptırdıktan sonra "Askerlik Durum Belgesi" ni bir dilekçe ekinde Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına vermeleri gerekmektedir. Aksi durumda sevk tehir işlemi yapılmaz.
  • Kontrol amaçlı olarak, çevrimiçi sisteme yüklenen belgelerin asılları öğrencilerden talep edilebilir. Bu nedenle; yarıyıl başladığında, belirtilen belgelerin asıllarının öğrencilerin yanında bulunması gerekmektedir.
  • Eksik dosya yüklenmesi halinde kayıt işlemi (kabul edilmez) yapılmaz.

 

ÖNEMLİ NOTLAR

 

Lisansüstü programlara alan dışındanbaşvuracak adaylar "KTÜ ? Fen Bilimleri Enstitüsü - Lisansüstü Programlara Başvuruya Esas Teşkil Eden Programlar" listesinden, mezuniyet alanlarının başvuru yapmaya uygun olup olmadığını öğrenebilirler. Başvuru yapılacak yüksek lisans ve doktora programları için alan içi veya alan dışı olma durumu, lisans mezuniyet alanına göre belirlenir.

 

 

Başvuru ve Yerleştirme Takvimi

 

DOKTORA PROGRAMLARINA BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE KAYIT TAKVİMİ

Doktora Programları İçin Kontenjanların İlanı

10 Haziran 2024

Çevrimiçi Başvuru Sistemi Üzerinden Başvuruların Alınması

Doktora programlarına başvurular 

https://lisansustubasvuru.ktu.edu.tr/ adresi üzerinden çevrimiçi olarak alınır.

Çevrimiçi Başvuru Sistemi 24 Haziran 2024 tarihinde  açılır ve 01 Temmuz 2024  - Saat 17:00 da otomatik olarak kapanır ?

24 Haziran - 01 Temmuz 2024

Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

04 Temmuz 2024

Yerleştirilen Adayların Kesin Kayıtları;

Kayıt için gerekli belgelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın "Lisansüstü Kesin Kayıt Sistemi"ne yüklenmesi ile tamamlanır.

04-09 Temmuz 2024

Çevrimiçi Ders Kayıtlarının Yapılması

16-20 Eylül 2024

 

Başvuru Kontenjanları

DOKTORA BAŞVURU KONTENJANLARI

 

ANABİLİM DALI

Alan İçi Kontenjan

Kamu/Sanayi/Üniversite İşbirliği Kontenjanı

Alan Dışı

Kontenjan*

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Doktora programları için kontenjan ilan edilmemekte olup; asgari başvuru koşullarını sağlayarak doktora programına başvurmak isteyen adaylar, ilgili anabilim dalındaki bir öğretim üyesinden Kabul Mektubu (Acceptance) almak suretiyle doğrudan doktora başvurusunu çevrimiçi başvuru sisteminde gerçekleştirebilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Biyoloji

Biyoteknoloji

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Fizik

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Harita Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği

İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri (İstatistik)

Jeofizik Mühendisliği

Jeoloji Mühendisliği

Kimya

Lif ve Kağıt Teknolojisi

Maden Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Matematik

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

Mimarlık

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Orman Endüstri Mühendisliği

Orman Mühendisliği

Peyzaj Mimarlığı

Şehir ve Bölge Planlama

* Başvuru yapılacak doktora programları için alan içi veya alan dışı olma durumu, lisans mezuniyet alanına göre belirlenir. Yüksek lisans programlarına alan dışından başvuracak adaylar "Fen Bilimleri Enstitüsü - Lisansüstü Programlara Başvuruya Esas Teşkil Eden Programlar" listesinden, mezuniyet alanlarının başvuru yapmaya uygun olup olmadığını kontrol edebilmektedir.

 

 

Asgari Başvuru Koşulları

 

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ANABİLİM DALLARINA GÖRE DOKTORA PROGRAMLARI İÇİN ASGARİ BAŞVURU KOŞULLARI

 

ANABİLİM DALI

Lisans Diploması ile Başvuru

Tezli Yüksek Lisans Diploması ile

Başvuru

ALES

Akademik Ortalama

ALES

Lisans Akademik

Ortalama

Yüksek Lisans Akademik

Ortalama

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

80

3,20

55

Başvuru işlemleri için

asgari Lisans / Yüksek Lisans mezuniyet puanı aranmaz.

Bilgisayar Mühendisliği

80

3,20

70

Biyoloji

80

3,20

60

Biyoteknoloji

80

3,20

55

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

80

3,20

55

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

80

3,20

70

Elektronik Mühendisliği

80

3,20

70

Endüstri Mühendisliği

80

3.20

70

Fizik

80

3,20

60

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Müh.

80

3,20

55

Harita Mühendisliği

80

3,20

70

İnşaat Mühendisliği

80

3,20

70

İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri (İstatistik)

80

3,20

70

Jeofizik Mühendisliği

80

3,20

55

Jeoloji Mühendisliği

80

3,20

60

Kimya

80

3,20

55

Lif ve Kağıt Teknolojisi

80

3,20

60

Maden Mühendisliği

80

3,20

55

Makine Mühendisliği

80

3,20

70

Matematik

80

3,20

70

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

80

3,20

60

Mimarlık

80

3,20

70

Moleküler Biyoloji ve Genetik

80

3,20

70

Orman Endüstri Mühendisliği

80

3,20

60

Orman Mühendisliği

80

3,20

60

Peyzaj Mimarlığı

80

3,20

60

Şehir ve Bölge Planlama

80

3,20

70

Yenilebilir Enerji Kaynakları Teknolojileri

80

3,20

60

 

DOKTORA BAŞARI PUANI HESAPLAMASI

 

Doktora programına başvuran adaylar için başarı puanı hesaplaması yapılmaz. Asgari ALES puanı, Yabancı Dil puanı, Lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuracak adaylar için mezuniyet puanı ve kabul mektubu alma koşullarını sağlayan tüm adayların başvuruları ilgili anabilim dalı tarafından incelenerek, doktora programına yerleştirme yapılır.   

Doktora programlarına başvuruda bulunan adaylara ayrıca sözlü/yazılı mülakat sınavı uygulanmaz.

 

Mezuniyet Alanına Göre Başvuru Yapılabilecek Alan Dışı Programlar

Doktora Kabul Mektubu (Acceptance)

Sanayi / Kamu İşbirliği Onay Formu

İngilizce Düzey Belirleme ve Muafiyet Sınavı

2024-2025 Güz Yarıyılında Yeni Kayıt Yaptıran Lisansüstü Öğrenciler için Düzey Belirleme ve Muafiyet Sınavı

 

10 Eylül 2024 - Lisansüstü Düzey Belirleme Sınavı

(Güz Yarıyılında Yeni Kayıt Yaptıran Lisansüstü Öğrenciler için)

Düzey Belirleme Sınav sonuçlarına göre Hazırlık Sınıfı Muafiyet Sınavına girmeye hak kazanan adaylar aynı listede ilan edilir. Düzeyleri A1 ve A2 olan adaylar KTÜ BYS sisteminde Bahar Dönemi için Hazırlık Sınıflarına yerleştirilir.

  • Düzey Belirleme Sınavı Muafiyet sınavı değildir. Seviyesi B1 olan adaylar bir sonraki gün Yabancı Diller Yüksekokulu Binasında Muafiyet Sınavına girerler.

 

11 Eylül 2024 - Lisansüstü Hazırlık Sınıfı Muafiyet Sınavı

(Güz Yarıyılında Yeni Kayıt Yaptıran Lisansüstü Öğrenciler için)

  • Sınav Yabancı Diller Yüksekokulu binası B Blok 2. Katta yapılır.
  • Sınav Salonları ve Sınıf Listeleri ydyo@ktu.edu.tr/duyurular adresinden ayrıca ilan edilecektir.
  • Tüm oturumlara katılmak zorunludur.
  • Sınav sonuçları KTÜ Bilgi Yönetim Sisteminden duyurulur.

1.Oturum : Saat 09.00 Dil Becerileri/Yazma Sınavı

2.Oturum : Saat 11.30 Dinleme Sınavı

3.Oturum : Saat 13.00 Konuşma Sınavı

Başvuru Sistemine Giriş

 

1. Adım: Ön Kayıt Başvurusu

2. Adım: Bilgi ve Tercih Girişi

 2024-2025 GÜZ YARIYILI İÇİN BAŞVURULAR 

1. BAŞVURU DÖNEMİ İÇİN:  24 HAZİRAN - 01 TEMMUZ 2024 TARİHLERİ ARASINDA,

2. BAŞVURU DÖNEMİ İÇİN:  26 - 29 AĞUSTOS 2024 TARİHLERİ ARASINDA ALINACAKTIR . . .

 

Yerleştirme Sonuçları

 

 

>> Yerleştirme Sonuç Belgesi

 

Kesin Kayıt İşlemleri

 

 

>> Çevrimiçi Kesin Kayıt Sistemine Giriş

 

>> Yerleştirilen Adaylardan İstenen Belgeler

 

NOT: Kayıtlar 04-09 Temmuz 2024 tarihleri arasındadır.

 

 

KTÜ Tanıtım Filmi

Enstitü Tanıtım Filmi