lisans öğrencilerine yönelik araştırma projesi hazırlama eğitimi | 2024 - 2. dönem

Duyuru Afişi

Katılım

Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 01-03 Kasım 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlencektir. 

  • Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • Etkinlik ücretsiz olup, katılımcılara program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
  • Katılımcıların toplantıya kişisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.

Amaç

Son yıllarda TÜBİTAK 2209 programlarına başvuran lisans öğrencilerinin sayısı gittikçe artmaktadır.  Üniversitelerimizde öğrenim gören lisans öğrencilerin, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik edilmesi ve programlar tanıtılarak araştırma projesi yazımı ve yürütülmesi aşamasında rehberlik ve danışmanlık yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda mevcut etkinliğin amacı, üniversitelerimizde fen fakültesi bünyesinde Biyoloji  (Moleküler Biyoloji ve Genetik dahil), Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencilerinin Ar-Ge projesi yazım ve yürütme becerilerinin geliştirilmesidir.

Kapsam

Eğitimler bir genel ve 5 gruplara ait olmak üzere 6 ayrı çevrimiçi sınıf kullanılacaktır. Etkinlik fen alanlarına yönelik olarak, Biyoloji  (Moleküler Biyoloji ve Genetik dahil)  (2 grup), Kimya, Fizik ve Matematik alanlarında 5 gruba ayrılarak teorik ve grup çalışması şeklinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Katılımcılara proje ile ilgili temel kavramlar, araştırma konusu seçimi ve belirlenmesi ile araştırma ile ilgili bilgi toplama yolları, araştırmanın planlanması (özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet, bütçe) ve lisans öğrencilerinin başvuru yapabilecekleri programların tanıtımı (TÜBİTAK 2209 programları, TÜSEB program vb.) eğitimlerle anlatılacaktır. Teorik eğitimlerle birlikte grup çalışmaları yaptırılarak her gruba verilecek farklı anahtar kelimelerle öncelikle gruplar konu belirleyip o konu üzerinden bir TÜBİTAK 2209 projesi yazımı gerçekleştirilecektir. Grup çalışmaları sırasında her gruptan bir eğitmen sorumlu olacak ve eğitmenler bütün grup çalışmaları sırasında cevaplayıp, proje konusunun belirlenmesi, literatür taraması ve yazımı aşamasında grupların sorularını cevaplayarak proje yazımının tamamlanmasına kadar yönlendirme yapacaktır. Eğitmenlerin yönlendirmeleriyle proje fikirleri ve yazımı olgunlaşacaktır. Eğitim son günü her grup yazmış oldukları projelerin sunumunu gerçekleştirip projelerini savunacak ve diğer gruplar tarafından TÜBİTAK panel sistemi gibi puanlanması gerçekleştirilecektir. TÜBİTAK ARDEB tarafından kullanılan proje değerlendirme formu Microsoft Forms üzerinden oluşturularak projelerin sunumları sırasında diğer grupların sunum yapan projeyi oylamaları sağlanacaktır. Ayrıca proje savunmaları sırasında tartışma ortamı oluşturularak diğer gruplar tarafından aktif tartışılması sağlanacaktır.

Etkinliğe ülkemizdeki üniversitelerdeki biyoloji (moleküler biyoloji ve genetik dahil) (2 grup), kimya, fizik  ve matematik alanında aktif öğrenim gören 35 lisans öğrencisinden oluşacak şekilde planlanmıştır.

 

Eğitim Ekibi

Etkinlikte proje konusunda tecrübeli 5 eğitmen görev alacaktır. Koordinatör de etkinlikte eğitmen olarak görev alacaktır. Eğitmenler, AB, TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB projeleri yürütmüş ve yürütmekte, lisans öğrencilerine TÜBİTAK 2209 projelerinde danışmanlık yapan veya lisansüstü ve lisans öğrencilerine yönelik birçok proje yazma eğitimleri vermiş aşağıda belirtilen akademisyenlerden oluşmaktadır:

  • Prof. Dr. Asim KADIOĞLU  |  KTÜ / Biyoloji Böümü (Koordinatör ve Eğitmen)
  • Prof. Dr. Bülent GÜVEN   |  Trabzon Üniversitesi / Matematik Eğitimi (Eğitmen)
  • Prof. Dr. Serdar MAKBUL  |  RTEÜ / Biyoloji Bölümü (Eğitmen)
  • Prof. Dr. Ufuk Kemal ÖZTÜRK  |. KTÜ / Fizik Bölümü (Eğitmen)
  • Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU  |  KTÜ / Kimya Bölümü (Eğitmen) 

 

 

 

 

Katılımcı Kriterleri

Katılımcılar, yurt içinde öğrenim gören lisans öğrencileri arasından seçilecek olup, toplamda 35 katılımcının Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı?ndan faydalanması planlanmıştır.

Katılımcılardan Aranacak Genel Kriterler

a) Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
b) Katılımcıların Biyoloji (Moleküler Biyoloji ve Genetik dahil), Kimya, Fizik ve Matematik alanlarında alanlarından birinde 2., 3., veya 4. sınıflarında lisans eğitimi gören öğrenciler olması,
c) Lisans genel not ortalaması 2,00?nin üzerinde olması (diğer şartların sağlanması durumunda genel not ortalaması en yüksek olanlara öncelik tanınacaktır),
d) Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 4 kere katılmış olması, daha önce 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır,
e) Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması,
f) Katılımcıların etkinliğe bir proje fikri ile katılıyor olması,
g) Başvuru oranlarına göre kadın erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir,
h) Öncelikle farklı disiplinlerden eşit sayıda katılımcı alınması planlandığından, etkinliğe kabul başvuru sırasına göre yapılmayacaktır. Biyoloji (Moleküler Biyoloji ve Genetik dahil), Kimya, Fizik ve Matematik alanlarının her birinden yeterli başvurunun olmaması durumunda, eksiklikler diğer alanlardan karşılanacaktır.
i) Kamera, mikrofon ve hoparlörü eksiksiz bir bilgisayar olanağına ve internet bağlantısına sahip olması,
j) Ders esnasında videolarının ve seslerinin kayıt altına alınmasına izin vermesi,
k) Etkinlik sürecine aksatmadan katılacağını ve etkinlikte eğitmenler tarafından verilen görevleri yerine getireceğini taahhüt etmesi.

Etkinlik Yeri

Eğitim etkinliği, Zoom uzaktan toplantı uygulaması üzerinden Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. 

Etkinlik Programı

Başvuru İçin Tıklayınız

Etkinlik başvurusunda bulunmak için aşağıda butonu tıklayarak açılan formu doldurunuz . . .