Bölüm Başkanının Mesajı

Sevgili Gençler

Hayatınızın en önemli seçimlerinden birini yapma aşmasındasınız. Çoklu göreve yatkınlık, anlık ve çabuk çözümler üretebilme, karmaşık süreçleri yönetebilme, farklı değişkenlerle ve fazla miktarda veriyi kullanarak tasarım geliştirebilme gibi yeteneklerinizin var olduğuna inanıyorsanız ve üst düzey teknolojik araç ve sistemlerle çalışmaya yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız maden mühendisliği sizin için doğru seçenek olabilir.

1991 yılında kurulan Maden Mühendisliği Bölümü 33 yıllık dönemde eğitim ve araştırma performansı ile Ülkemizin önde gelen bölümlerinden birisidir. Aralıksız 16 yıllık MÜDEK akreditasyonu ve EURACE etiketine sahip olan Bölümümüz 2024 yılından başlayarak Türkiye Yeterlikler Çerçevesinde yer almaya hak kazanan ilk bölüm olmuştur. MÜDEK akreditasyonu EURACE etiketi ve TYÇ etiketi bölümümüzde yürütülen eğitim programının kalitesinin göstergeleridir.

Maden Mühendisliği Bölümü yürütülen bilimsel araştırmalarla da Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Üniversitelerin yetkinliklerinin değerlendirildiği Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) araştırmasında Bölümüz 2023 yılı itibariyle maden mühendisliği bölümleri arasında araştırma kalitesi ve hacmi (miktarı) ölçütlerine göre en başarılı bölüm olmuştur. Karadeniz Teknik üniversitesi içinde ise 2. sırada yer almıştır.

 

Sevgili Gençler

Maden Mühendisliği geleneksel olarak doğal kaynakların üretilmesi ve değerli minerallerin kazanılması ve yeraltında madencilik amaçları dışında açıklıklar oluşturulması çalışmaları ile ilişkilendirilir. Ancak gelişen koşullar maden mühendisliği bilgisinin yeni alanlarda uygulanmasına da gereksinim duymaktadır. Bugün, uzay madenciliği, teknolojik atıklardan değerli metal kazanımı, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yeraltında depolanması gibi alanlar artık maden mühendisliğinin çalışma alanları arasında yer almaktadır. Ek olarak gelişen teknoloji geleneksel çalışma alanlarında yeni yöntem ve yaklaşımların uygulanmasını gerektiren süreçleri de içermektedir. Yapay zekâ ve robotik konusundaki çalışmaların önemli bir uygulama madencilik süreçleridir. Kazı makineleri, cevher ayrıma/zenginleştirme süreçleri, ekipman seçimi ve madencilik süreçlerinin yönetilmesi gibi alanlar bu yöntem ve teknolojilerin uygulandığı alanlar olarak öne çıkmaktadır.

Geleneksel mühendislik alanlarından birisi olan maden mühendisliği hem kendi çalışma alanları ile hem de yeni gelişecek alanlara temel oluşturma potansiyeli ile sizin ideal mesleğiniz olabilir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünde alacağınız eğitim maden mühendisliği bölümü tercih eden adaylara Yüksek Öğretim Kurumu ve özel kuruluş ve meslek birliklerinin bursları ile eğitiminizi sürdürme olanağı da sağlayabilecektir. Ayrıca sosyal olanakları gelişmiş bir şehirde mesleki ve sosyal etkinliklerle dinamik bir öğrencilik dönemi yaşama fırsatı da bulacağınızı belirtmek isterim.

Bölümüz ve eğitim olanakları ile ilgili merak ettiğiniz konularda iletişim kanallarımız ile sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşmaktan çekinmeyin.

 

Seçiminizin size mutluluk ve başarılar getirmesini dilerim.

 

 

                                                                                                Prof. Dr. Kerim AYDINER

                                                                                         Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı