Genel Bilgiler

1991 yılında kurulan Maden Mühendisliği Bölümü Türkiye ve yurtdışındaki seçkin üniversitelerden derecelerini almış yetkin eğitim kadrosu ile 3 ayrı anabilim dalında 12 profesör 4 doçent 1 doktor öğretim üyesi ve 6 araştırma görevlisi ile eğitim vermektedir. 30% İngilizce ağırlıklı bir eğitim programı yürütülen Bölümüzde yüksek lisans ve doktora programları da bulunmaktadır.

Lisans programında ilk 2 yıl ağırlıklı olarak matematik, temel bilimler ve mühendislik alanı dersleri yer almaktadır. İkinci yıldan itibaren başlayan meslek derslerinde yerüstü ve yeraltı maden üretim süreçleri ve üretilen cevherlerden faydalı minerallerin elde edilmesi çalışmalarını kapsayan cevher hazırlama ve zenginleştirme süreçleri öğretilmektedir. Uygulanan eğitim programında teorik dersleri zengin laboratuvar, bilgisayar tabanlı modelleme ve saha çalışmaları desteklemektedir. Her öğrenci farklı derslerde öğrendiği bilgileri tüm bir maden işletmesinin tasarımını kapsayan proje dersinde birleştirerek mezun olur.

Öğrencilerimiz temel maden mühendisliği eğitimine ek olarak tünelcilik ve madencilik dışı yeraltı yapılarının tasarımı, çevreye duyarlı madencilik, teknolojik atık madenciliği, iş güvenliği ve girişimcilik gibi alanlarda da kendilerini geliştirme olanağına sahiptir. Lisans öğrencilerimizden gerekli koşulları sağlayanlar, maden mühendisliği eğitimlerinin yanı sıra bir başka bölümde çift anadal veya yandal programı izleyebilir.

Lisans programımız Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından ilk olarak 2010 yılında akredite edilmiştir.  Eğitim programımıza EUR-ACE etiketi verilmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde ve Maden Mühendisliği Bölümleri arasında da ilk ve en uzun süreli akreditasyon alan bölümlerden olan Bölümümüzün hem MÜDEK akreditasyonu hem de EURACE etiketi 2026 yılına kadar uzatılmıştır. Bölümümüz 2024 yılı idariyle de Türkiye Yeterlikler Çerçevesinde (TYÇ) yer almaya hak kazanmıştır.

Maden Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, doğal kaynakların doğaya saygılı süreçlerde en verimli ve güvenli yöntemlerle kazanılması ve yeraltında madencilik dışı amaçlarla güvenli ortamlar oluşturulması hedefine yönelik bilimsel araştırmaların yapıldığı çalışmaları içerecek şekilde tasarımlandırılmıştır. Madencilik ve tünelcilik problemlerinin gelişen yöntem ve yaklaşımlarla ele alındığı çalışmalar uluslararası tanınırlıkları üst düzeydeki öğretim üyelerimiz kontrolünde sürütülmektedir. Doktora ve yüksek lisans programlarımız pek çok ulusal ve uluslararası destekli bilimsel araştırma projesinin ürünü olan ve kentsel atıklardan değerli metal kazanımından, maden atıklarının yeraltında güvenli depolanmasına, enerji ve küresel ısınmadan akıllı kazı sistemlerine ve değerli metal kazanımı süreçlerinin optimizasyonuna kadar pek çok alanda çalışmaların gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Bölümümüzde 120 lisans ve 160 yüksek lisans öğrencimiz aktif olarak kayıtlıdır. Mezunlarımız Türkiye ve yurtdışında çeşitli akademik, kamu, sanayi ve servis sektörlerindeki alanlarda çalışmaktadır. 29. Dönem mezunlarımız verdiğimiz 2024 yılı itibariyle yaklaşık 1.000 öğrencimiz lisans programımızdan mezun olmuştur. Süreç içinde 21 yüksek lisans ve 14 doktora öğrencimiz de mezun olmuştur.