duyurular

22

Temmuz

Uluslararası Öğrenci Lisans-Önlisans 1. Ek Yerleştirme Başvuru işlemleri ve Açıklamalar (23-31 Temmuz 2024)

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Kontenjanlar İçin Tıklayınız.

Online Başvuru ve Tercih (PowerPoint) Sunumu İçin Tıklayınız.

Başvuru ve Tercih İşlemleri İçin Tıklayınız:

Uyarı: Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden adaylar, Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduğunu belgeleyen adaylar ile lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) gören uyruğundan biri T.C olan çift uyruklu ve T.C uyruğunda bulunan adaylar, Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar-A Genel İlkeler-ikinci maddenin (c) bendinin (ii) alt bendi uyarınca Eczacılık ve Diş Hekimliği programlarına ayrılan kontenjanlar dolduğundan tercih yapamazlar.

 

A. BAŞVURU (23-31 Temmuz 2024)

a) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı uluslararası öğrencilerin Başvuru, Yerleştirme ve Geçici Kayıt işlemleri belirlenen tarihler arasında online yapılır.

b) Adayların başvuru yapmadan önce; yerleştirme takvimi, başvuru şartları, öğrenim ücretleri ve geçen yıl adayların hangi programa kaç puanla yerleştikleri vb. bilgilerin yer aldığı https://www.ktu.edu.tr/oidb/uluslararasiogrenci adresini dikkatle incelemeleri, başvuru ve kayıt sürecinde kendileri için yararlı olacaktır.

c) 2024-2025 eğitim öğretim yılı asıl (ilk) alımda yerleşen adaylar Üniversitemize geçici kaydını (online) yapmasına bakılmaksızın tekrar başvuru yapamaz.Daha önce kayıt olan adaylar yeni başvuru yapmadan Uluslararası Öğrenci Tercih Sistemini tıklayarak başvurularını güncelleyecektir. 

ç) Başvuru değerlendirme sürecinde eksik, hatalı veya yanlış belge yükleyen adaylara sisteme kaydoldukları mail üzerinden hata mesajı gönderilecektir. Bu nedenle adayların başvuru sürecinde mail adreslerini sık sık kontrol etmesi ve hata mesajı alması durumunda belirtilen eksikleri tamamlayıp başvurusunu güncellemeleri gerekmektedir. Hata mesajı aldığı halde başvuru tarihleri arasında gerekli düzenlemeyi yapmayan adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.

d) Başvuru sürecinde sahte bilgi/belge sunan adayların Üniversitemize kesin kayıt yaptırdığı takdirde, öğrenim aşaması fark etmeksizin tespit edildiği takdirde Üniversitemizden kaydı silinir ve bu kişiler hakkında hukuki süreç başlatılır.

e) Adayların sisteme yükleyecekleri fotoğraf daha sonraki öğrenci kartı vb. tüm resmi işlemlerde kullanılacağından, fotoğrafın 4,5x6 ebadında, son altı ay içinde, biyometrik olarak çekilmiş olması gerekmektedir.

f) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (%30 İngilizce, lisans), Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (lisans) ve Gemi Makineleri İşletmeciliği (ön lisans) Programlarına kesin kayıt için Gemiadamı Olur Sağlık Raporu, Programın stajını yapabilmek için ise Gemiadamı Cüzdanı almak gerekmektedir. (Pasaport yerine geçen belge niteliği bulunan gemiadamı cüzdanları, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde veya Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde denizcilik ile ilgili eğitim-öğretim gören ve/veya mezun olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan ya da 25/09/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun kapsamındaki Türk soylu yabancılara verilebilmektedir. Yabancı ülke vatandaşı olarak ülkemiz yükseköğretim kurumlarında denizcilik ile ilgili ön lisans ve lisans programlarında eğitim alan/alacak öğrencilere aldıkları denizcilik eğitimi neticesinde yeterlik belgesi sınavlarına girme hakkı ve gördükleri eğitimlere uygun olarak da eğitim belgeleri düzenlenebilmektedir. Ancak yabancı uyruklu kişilere gemiadamı cüzdanı düzenlenememektedir. Yabancı uyruklu kişiler gemiadamı cüzdanını vatandaşı oldukları ülkelerden talep etmeleri gerekmektedir. Buna bağlı olarak bazı ülkeler kız öğrencilere Gemi Adamı Cüzdanı vermediğinden Gemi Adamı Cüzdanını alıp alamayacaklarını tercihlerinden önce kendi ülkelerinin ilgili makamlarından öğrenmeleri kendilerinin lehine olacaktır.)

g) Eczacılık Programına yerleşen öğrenci adaylarının kesin kayıt esnasında kayıt belgeleriyle beraber Eczacılık eğitimini yapmasına engel oluşturacak rahatsızlığının olmadığına dair Sağlık Raporu getirmeleri gerekmektedir.

ğ) Başvuru ücreti 1000 TL (Türk Lirası) olup başvuru ücreti kredi kartı/banka kartı ile online ödenecektir.  Başvuru ücretini BAŞVURU SİSTEMİ’ndeki adımları takip ederek ödeyebilirsiniz. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru ücreti; hatalı ödeme yapanlara, başvurusu reddedilenlere ve başvurusu kabul edilen ancak yerleşemeyenlere iade edilmeyecek ya da yerleşen adayların eğitim ücretinden düşülmeyecektir.

h) İlk başvuruda başvuru ücretini ödeyen ancak herhangi bir programa yerleşemeyen veya başvurusu eksik, hatalı ya da yanlış olduğu için reddedilen adaylardan tekrar başvuru ücreti alınmayacak, mevcut şifreleri ile sisteme giriş yaparak başvuru belgelerini güncelleyebilecek ve tercihlerini yapabileceklerdir.

i) Başvuru yapacak adaylar için Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan sınavlardan; lise bitirme sınavları statüsündeki eşdeğer ABITUR, INTERNATIONAL BACCALAUREATE, GCE, TAWJIHI ve benzeri sınavların geçerlilik süreleri konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak üniversite giriş sınavı statüsünde olan SAT, ACT ve TR-YÖS sınavların geçerlilik süreleri iki yıldır.

j) Öğrenciler başvuru sürecinde belgelerinin Türkçe veya İngilizce çevirisini yüklemek zorundadır.

 Başvuru İçin Online (Çevrimiçi) Yüklenecek Belgeler:

1. Pasaport veya Kimlik Belgesi

2. Sınav Sonuç Belgesi

3. Ortaöğretim (Lise) Mezuniyet Belgesi. (Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği, Konsolosluğu ya da Türkiye’deki noter makamlarınca onaylı Türkçe örneği, Mezun olacak ortaöğretim son sınıf öğrenciler, lise müdürlüğünce onaylanmış öğrenci ve not ortalamasını gösteren belgelerini yüklemelidirler.)

4. Ortaöğretim Genel Not Ortalamasını Gösterir Belge (Transkript, Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği, Konsolosluğu ya da Türkiye’deki noter makamlarınca onaylı Türkçe örneği)

5. Mavi Kart (T.C. vatandaşlığından çıkıp mavi kart alan adaylar yükleyecektir)

6. Nüfus Kayıt Örneği (T.C. vatandaşı olan, T.C. vatandaşlığından çıkan adaylar yükleyecektir.)

7 Ortaöğretimlerini yurtdışında örgün eğitim veren bir kurumda tamamlayan T.C. vatandaşı ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların, lise eğitimi süresince diplomanın alındığı ülkede bulunduklarını veya bu ülkeye giriş ve çıkışlarını gösterir belge (onaylı pasaport veya emniyet kayıtları)

Başarı Şartı (Tablo–1)

GRUP

SINAV VEYA DİPLOMA TÜRÜ

BAŞARI ŞARTI

 

A

TRYÖS

En az 220 puan almak.

 

 

 

 

B

SAT (Scholastic Assessment Test)

En az 1000 toplam puan ve en az 500 matematik puanı almak.


ACT (American College Test)

Fen, matematik ve toplam puan olarak en az 21 puan almak.

Fen, matematik ve toplam puan olarak en az 21 puan almak.


En az 1000 toplam puan ve en az 500 matematik puanı almak.

 

 

C

ORTAÖĞRETİM PUANI

-Ulusal/Uluslararası Lise Bitirme Sınavları (Bakalorya)

-Ulusal/Uluslararası Ortaöğretim Genel Not Ortalaması (OGNO)

 

En az 60 puan almak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOTLAR: GCE (A Level) sınav adı ile başvuracak adaylar sınav sonucu puanını aşağıda belirtilen harf notlarına karşılık gelen sayısal değerleri toplayıp ders sayısına bölerek elde edeceklerdir.

Harf notlarının sayısal karşılığı: A&A+ =100, B=90, C=80, D=70, E=60, F=50

Ortaöğretim Puanının 100’lük Sisteme Dönüştürme Formülü:

Yüzlük Sistemdeki Karşılık= Ortaöğretim Not Ortalaması / Mezun Olunan Sistemdeki Tam Puan X 100

TRYÖS Puanının 100’lük Sisteme Dönüştürme Formülü:

Yüzlük Sistemdeki Karşılık= (TRYÖS Puanı -100) / 4

B. DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

23.11.2023 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında; kendi yaptıkları sınavlara ve üniversitelerin yapmış oldukları sınavlara (YÖS) ilişkin esasların iptal edilmesi, yurtdışından öğrenci kabulünde TR-YÖS’ün kabul edilmesi uygun görülmüştür. Bu çerçevede Üniversitemizin ve diğer üniversitelerin yapmış oldukları sınav sonuçları (YÖS) ile öğrenci kabul edilmeyecektir.

a) Yerleştirmelerde öncelik sıralaması:

 Tablo-1’de tanımlı A, boş kontenjan kalması halinde B yine boş kontenjan kalması halinde C grubunda yer alan sınav puanlarına göre yapılacaktır.

b) Yerleştirme puanlarında eşitlik olması durumunda, öncelikle ortaöğretim not ortalamasına (A ve B grubu için ), tekrar eşitlik olması halinde tercih sırasına göre yerleştirme işlemi yapılır. Bunların sonunda da eşitlik olması durumunda, yaşı küçük olan aday tercih edilir. (A, B ve C grubu için)

c) %20 aynı ülke uyruklu barajı uygulanmayacaktır.

d) Yerleştirme sonuçları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde belirlenen tarihte ilan edilerek yerleşen adaylara e-posta yolu ile bilgilendirme gönderilir. Ayrıca yazılı tebligat yapılmaz.