A-Yurtdışı Görevlendirmeleri:
Üniversitemiz Yönetim Kurulunca öğretim elemanlarının, yılda bir kez olmak üzere, uluslararası bilimsel toplantılarda poster veya sözlü bildiri sunmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Uzakdoğu Ülkeleri'nde görevlendirilmeleri halinde, yolluk, gündelik ve toplantıya katılım giderleri toplamının 3.000 (üçbin)TL'ye kadar olan kısmının; diğer ülkelere görevlendirilmeleri halinde ise 2.500 (ikibinbeşyüz) TL'ye kadar olan kısmının, öğretim elemanının bağlı olduğu birimin; yeterli ödeneğin bulunması halinde döner sermaye bütçesinden, döner sermaye bütçesinde yeterli ödenek bulunmaması halinde ise özel bütçesinden karşılanmasına (Sunulacak olan bildirinin çok yazarlı olması durumunda, yukarıda tespit edilen ödeme miktarlarından, sadece bildiriyi sunmasına muvafakat edilen tek yazar faydalanır.) uygun olduğuna karar verilmiştir.
Söz konusu ÜYK Kararına göre 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca yapılacak hesaplamalar ve Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği esas alınarak, ödeme belgelerine eklenmesi gereken belgeler hakkında işlemlerin aşağıdaki açıklamalara göre yürütülmesi gerekmektedir.
- Ödemeler öncelikle, yeterli olması durumunda ilgili birimin döner sermaye ödeneğinden karşılanacaktır.
- Gündelikler: Her yıl çıkarılan Yurtdışı Gündeliklerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının ekli cetvellerinde ülkelere göre belirlenmiş yabancı para tutarı esas alınır. Bu tutar ilk on gün için %50 artırımlı olarak uygulanmaktadır. Yurtdışı gündeliklerinin bu şekilde belirlenen tutarı, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle Türk Lirasına çevrilir.
- Konaklama ücreti: Yurtdışı geçici görevin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40’ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. %40’ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70’i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin % 70’inden fazla olamaz.
- Yol masrafları: Yurtdışında tren veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir. Ayrıca, buna istasyon, terminal ile ikamet yeri arasındaki taşıt ücreti ilave olunur.
- Toplantıya katılım ücreti: Yurtdışı geçici göreve ilişkin çalışma ve toplantının gerektirdiği kaydiye, aidat ve gidere katılma gibi ödemeler için yerel teamüle uygun olarak düzenlenmiş fatura veya benzeri belge ile toplantıya katılım belgesinin ibraz edilmesi halinde ilgili bütçe tertibinden ödeme yapılabilmektedir.
- Belgeleme: Yapılan harcamalar, “Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi” düzenlenip imzalanmak suretiyle beyan edilir. Yurtdışında bu kapsamda yapılan harcamaların belgelendirilmesinde yerel teamüle uygun olarak düzenlenmiş fatura veya benzeri belgelerin ibrazı gerekir. Söz konusu belgelerin dairesince onaylanmış tercümelerinin de ödeme belgesine bağlanması gerekmektedir.
- Yapılacak hesaplama sonunda ortaya çıkan tutar; ÜYK tarafından belirlenen destek miktarından daha düşük ise hesaplanan tutar, fazla ise destek miktarı üzerinden ödeme yapılacaktır.
B-Yurtiçi Görevlendirmeleri:
Üniversitemiz Yönetim Kurulunca öğretim elemanlarının, uluslararası bilimsel toplantılarda poster veya sözlü bildiri sunmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere yurtiçinde görevlendirilmeleri halinde, yolluk ve gündelik giderlerinin tamamının veya bilimsel toplantıya katılım ücretinin 750 (yedivüzelli) TL'ye kadar olan kısmının, öğretim elemanının bağlı olduğu birimin; yeterli ödeneğin bulunması halinde döner sermaye bütçesinden, döner sermaye bütçesinde yeterli ödenek bulunmaması halinde ise özel bütçesinden karşılanmasına (Sunulacak olan bildirinin çok yazarlı olması durumunda, yukarıda tespit edilen ödeme miktarlarından, sadece bildiriyi sunmasına muvafakat edilen tek yazar faydalanır) uygun olduğuna karar verilmiştir.
- Üniversite Yönetim Kurulu Kararına göre yurtiçi harcırah veya toplantıya katılım ücretinden birisi tercih edilebilecektir. Buna göre;
- Yurtiçi harcırah tercih edilmesi halinde, 6245 sayılı Kanuna göre hesaplanacak yurtiçi gündelik, yol masrafı ve konaklama ücretinin tamamı ödenebilecektir.
- Toplantıya katılım ücretinin tercih edilmesi halinde, 750 TL’ye kadar olan kısım ödenebilecektir.
- Harcırah Kanununa göre yapılabilecek ödemeler;
- Gündelik: Yılı Bütçe Kanununa ekli “H” (6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca verilecek Gündelik ve Tazminat Tutarları) cetveline göre belirlenir.
- Yol masrafı: Seyahatin uçakla yapılması halinde uçak biletinin ödeme belgesine bağlanması gerekmektedir. Havaalanı istasyon arası havaş vb. ulaşım araçlarının kullanılması, istasyon-ikamet veya görev yeri arasında ise (bir gidiş-dönüş olmak üzere) taksi ücreti ödenebilmektedir.
- Konaklama: 6245/33-d maddesine göre; yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenmektedir. (2016 Mali Yılı Bütçe Kanunu eki “H” cetvelinde; bu fıkraya göre yapılacak ödemelerde görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının esas alınacağı belirtilmiştir.10 günden fazla süreli konaklamalar için söz konusu cetvelde belirtilen açıklamalara göre uygulama yapılacaktır)
- Toplantıya katılım ücreti: Üniversite Yönetim Kurulu Kararına göre yurtiçi harcırah yerine toplantıya katılım ücretinin talep edilmesi halinde;
- Yurtiçinde toplantıya katılım ücretleri “03.5.9.03 Kurslara Katılma ve Eğitim Giderleri” ekonomik kodundan ödenmektedir. Bu nedenle katılım ücretlerine ilişkin ödenek ihtiyaçlarının “03.5 Hizmet Alımları” kodundan yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Yılı Bütçe Kanunu “E” (Bazı Ödeneklerin Kullanılması ve Harcanmasına İlişkin Esaslar) cetveline göre; Kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen bilimsel nitelikli toplantılara katılmaları kurumlarınca gerekli görülenlerin katılma giderleri bütçenin ilgili tertibinden ödenebilmektedir. Bunun dışındaki kuruluşlara (dernek, vakıf vb.) ilişkin katılım ücretlerinin ödenebilmesi için hizmet satın alınması (doğrudan temin) gerekmektedir.
- Belgeleme:
- Uçak biletlerinin muhatabı tarafından 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tevsik edici belge olarak kullanılabilmesi için hava yolu firmaları tarafından kaşe/damga tatbik edilmesi; acenteler tarafından ise kaşe/damga tatbik edilmesi ve imzalanması gerekmektedir. (462 Sıra No.lu VUK Tebliği)
- Taksi ücretlerinin belgelendirilmesinde fatura veya perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişi kullanılabilmektedir.
- Diğer ödemeler için fatura veya fatura yerine geçen belgeler (kamu kuruluşlarınca düzenlenen alındı) kullanılmalıdır.