Ocak

Kaynak Bilgisi:

TÜBİTAK

Amacı:

Ülkemiz açısından stratejik öneme sahip araştırma alanlarında yürütülecek projelere katkı sağlamak üzere, alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve/veya teknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurt dışında çalışma deneyimi olan başta Türk bilim insanları olmak üzere; ‘40 yaş altındaki genç araştırmacıların’ yurt dışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilmesi amaçlanmaktadır.

*Yapay zekâ alanında çalışan araştırmacılar için destek taban puanı ayrı belirlenerek, bu alanda çalışan araştırmacılara avantaj sağlanacaktır.

Kimler Başvurabilir?

(Proje Yürütücüsü /

İştirakçisi / Ortağı /

Araştırmacısı Olma

Şartları):

• Programa başvuracak araştırmacılar başvurunun ilk günü itibarıyla yurtdışında çalışıyor ve 40 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
  • Programa başvuracak araştırmacılar başvurunun ilk günü itibarıyla son 3 yıl içinde 6 aydan fazla Türkiye’de bulunmamış olmalıdır. GYK tarafından kabul edilecek mücbir sebepler ile mecburi askerlik hizmeti bu sürenin dışındadır.
  • Başvurunun ilk günü itibarıyla aşağıdaki çalışma deneyimlerinin herhangi birinin sağlanması gerekir.
  • Son 4 yıl içerisinde doktorasını tamamlamış ve yurt dışında en az 1 yıl doktora sonrası çalışma deneyimine sahip kariyerinin başında olan araştırmacılar
  • Özel sektörden başvuran araştırmacılardan en az 1 yılı özel sektörde olmak şartıyla lisans sonrası 4 yıl tam zamanlı çalışma deneyimi olan araştırmacılar (Yurt dışında tamamlanmış tezli yüksek lisans eğitimi süresinin en fazla 1 yılı ya da tamamlanmış doktora eğitimi süresinin en fazla 3 yılı bu kapsamda değerlendirilir).
  • Yukarıda belirtilen çalışma deneyimlerine sahip araştırmacıların aşağıdaki koşullardan birini sağlaması gerekir.
  • Başvuru ilk günü itibarıyla son üç yılın herhangi bir yılında Thomson Reuters tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesinde” bulunmak olmak:
  • Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirket
  • Scimago Kurumlar sıralamasında sağlık - yüksek öğretim - kamu - özel alt alanlarında ilk 250 kurum
  • En Fazla Yatırım alan Başarılı Start-Up ve Unicorn Şirketler
  • CBInsights tarafından yayınlanan ve girişim seviyesinden 1 milyar ABD doları ve üzeri değerlemeye ulaşan “Unicorn” şirketler listesi
  • Crunchbase ve CBInsights veritabanlarına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma

Bütçesi:

Destek Oranı:

Ev sahibi kurumun devlet üniversitesi olması durumunda %100’dür.

Süresi:

Destek süresi proje için en az 24 ay, en fazla 36 aydır.

Son Başvuru Tarihi:

30 Nisan 2024, Saat: 17.30

Nasıl Başvurulur? :

• Başvurular, çağrı duyurusunda ilan edilen tarihler içerisinde TYBS sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır.
  • Başvurudan önce başvuru koşulları ile değerlendirme yöntem ve süreci dikkatlice okunmalıdır (Bknz: Çağrı Duyurusu Madde 3 ve Madde 6).
  • Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe veya İngilizce olması gerekmektedir. Diğer dillerde hazırlanmış belgelerin onaylı Türkçe veya İngilizce tercümeleri yüklenmelidir.

Programa Ait Özellikler:

• Bu programlar kapsamında sağlanan destek kalemleri şöyledir;
  • Yürütücüye yönelik burs
  • Yürütücünün varsa eş veya çocuğu için aile yaşam gideri bursu
  • Araştırma başlangıç paketi ödeneği
  • Araştırma projesi desteği
  • Araştırma projesinde yer alacak araştırmacılara verilecek PTİ
  • Ev sahibi kurum/kuruluşa Kurum Hissesi
  • Yürütücü ile eş ve çocukları için sağlık sigortası desteği
  • Yürütücü ile eş ve çocukları için yol desteği
  • Mentorluk desteği
  • Proje ekibinde yer alacak bursiyerlerin en fazla ikisi yüksek lisans öğrencisi, biri ise doktora sonrası araştırmacı olabilir.
  • Araştırma başlangıç paketi ödeneği, desteğin başlatılmasını müteakip proje süresi içerisinde yürütücü tarafından Türkiye’de araştırma faaliyetlerinin başlatılması ve uygun araştırma ortamının oluşturulmasına katkı sağlanması amacıyla kullanılır.
  • Yürütücü, yurt dışında bulundukları kurum/kuruluşlardaki bilgi birikimlerini ülkemize daha kolay aktarabilmeleri amacıyla destek süresi boyunca her yıl 3 aya kadar yurt dışında bulunabilir.
  • Yürütücü, yurt dışında bulunacağı süreyi TÜBİTAK’a bildirmek zorundadır. Yurt dışında bulunduğu süre iş bu maddede belirtilen üst limitleri aşmadığı sürece proje durdurulmaz, burs ve destek ödemeleri devam eder.
  • Destek süresinin yurt dışında geçirilen bölümünün ayrıntılı gerekçesine gelişme raporlarında yer verilir.
  • Yürütücünün, herhangi bir kurum/kuruluşta kadrolu/sözleşmeli şekilde ücretli olarak çalışmaya başlaması durumunda da kendisine ve varsa ailesine yönelik bursu ödenmeye devam eder.
  • Herhangi bir kamu kurumundan destek alıp hali hazırda mecburi hizmet yükümlülüğü bulunan araştırmacılar bu programa başvuru yapamaz.

Detaylı Bilgi / Rehber: