Dekanımızın üniversite ve bölüm tercihi yapacak öğrencilere mesajı
Sevgili Mühendis Adayı Öğrenciler
Şu anda hayatınızın önemli adımlarından biri olan üniversite ve bölüm seçme aşamasındasınız. Sizlere Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak fakültemiz ve bölümlerimiz hakkında kısa bilgiler vermek suretiyle seçiminize ışık tutmak istiyorum. Bu süreçte bölümlerimizle ilgili daha detaylı bilgileri bölüm web sayfalarından, tanıtım videolarından ve sosyal medya hesaplarından alabilirsiniz. Ayrıca doğrudan bölüm başkanlarımızı ve biz fakülte yönetimini istediğiniz zaman arayabilir ve fakülte ve bölümlerimiz hakkında çok daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.
1963 Yılından Bugüne Gelenekleri Olan Köklü Bir Fakülte
Türkiye’nin 4. Üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde 1963 yılında kurulmuş olan Mühendislik Fakültemiz gelenekleri olan, dünyaya açık, köklü bir geçmiş ve dinamik bir yapıya sahip olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Fakültemizde eğitim-öğretim veren aktif 10 bölüm (İnşaat Mühendisliği (1963), Makina Mühendisliği (1963), Jeoloji Mühendisliği (1965), Harita Mühendisliği (1968), Elektrik-Elektronik Mühendisliği (1963), Bilgisayar Mühendisliği (1993), Jeofizik Mühendisliği (1981), Maden Mühendisliği (1991), Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (2003); Endüstri Mühendisliği (1995)) ve yeni kurulmuş olan Yazılım Mühendisliği (2021) olmak üzere toplam 11 bölüm bulunmaktadır. Bölümlerimiz alanlarında uzman nitelikli akademik ve idari kadrolara sahiptir.
Kampüs Ekosistemi, Uygulamalı Eğitim ve Güçlü Teknolojik Alt Yapı
Fakültemiz, Türkiye’nin sayılı mimari yerleşim planına sahip Trabzon şehir merkezinde bulunan Kanuni Kampüsü içerisinde yer almaktadır. Kanuni Kampüsü, yaya olarak hava limanına yaklaşık 5 dakika, otogara ise yaklaşık 10 dakika mesafede olup; öğrencilere nitelikli yaşam, barınma ve sosyal etkinlik alanları sunmaktadır. Fakültemiz Bölümleri kendilerine ait binalarda, güçlü laboratuar imkânları ve araştırma alt yapıları ile uygulamalı eğitim-öğretimin en güzel örneklerini sunmaktadır. Öğrencilerimizin farklı bölümlerde Çift Anadal ve Yandal yapmaları teşvik edilmektedir. Öğrencilerimiz, üniversitemizin Türkiye'de örnek teknik kütüphanelerden biri olan merkez kütüphanesinde veri tabanları üzerinden farklı disiplinlerden on binlerce kitap ve makaleye ulaşarak Eğitim-Öğretim sürecinde ihtiyaç duyacakları bilimsel kaynaklara kolaylıkla ulaşabilmektedir. Mezunlarımızın proje yürütme becerisine sahip olarak mesleki kariyerlerine başlamalarını ve mezuniyet öncesinde öğrencilerimizin etkin bir şekilde proje ekosistemi içinde gelişmelerini sağlamak amacıyla öğrencilerimize Teknoloji Transfer Merkezi ve Kariyer Merkezi bünyesinde proje yazma eğitimlerine, proje fuarlarına, yarışmalarına ve pazarlarına katılma imkânları sunulmaktadır. Ayrıca öğrencilerimize Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde aktif olarak faaliyet yürüten öğrenci kulüplerinde görev alarak disiplin içi ve disiplinler arası çalışmalara katılma imkânı sunulmakta ve kendilerine ulusal ve Uluslararası yarışmalara katılım desteği verilmektedir.
Lisans Programları ve Uluslararasılaşma İmkânları
Fakültemizde %100 İngilizce (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği), %30 İngilizce (Makine Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği] ve %100 Tükçe [Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği] eğitim veren 11 adet bölüm bulunmaktadır. İngilizce alt yapısı yeterli olmayan öğrencilerimize, yetkin İngilizce eğitmenleri ve teknolojik alt yapıya sahip Yabancı Diller Yüksekokulu’muzda bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimiz, uluslararasılaşma kapsamında Erasmus+ değişim programı ile Avrupa ülkelerindeki anlaşma yapılmış üniversitelerde eğitim-öğretim ya da staj faaliyetlerine katılabilmektedirler.
Dünyanın Her Yerinde Geçerli Diploma
Fakültemizde eğitim-öğretim veren tüm bölümler, mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak için kurulmuş Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilmiştir. Bu belge mezunlarımızın uluslararası tanınırlıkları ve istihdam edilebilirlikleri açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda mühendislik fakültemizden alınan diplomaların, dünyanın her yerinde tanınırlığı ve geçerliliği vardır. Ayrıca öğrencilere diploma ile birlikte diplomanın akademik ve profesyonel anlamda tanınmasını kolaylaştıran Diploma Eki de verilmektedir. MÜDEK akreditasyon belgesi, Diploma Eki ve Transkriplerde bulunan İngilizce dersler mezunlarımıza, uluslararası alanda iş ararken ya da lisansüstü eğitime başvururken büyük avantajlar sağlamaktadır.
Son Söz
Türkiye’nin en eski ve köklü üniversitelerinden biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi ve yine bu üniversiteye teknik üniversite kimliğini veren Mühendislik Fakültesi olarak; nitelikli ve dünyaya açık öğretim üyesi kadrosu, modern eğitim-öğretim anlayışı, gelişmiş laboratuvarları ve teknolojik alt yapısı, her türlü sosyal imkânları sunabilen kampüsü, dünyanın her yerinden gelen öğrenci renkliliği ve uluslararası tanınır kurumlar tarafından akredite edilmiş bölümleriyle yarınlarımıza şekil verecek siz sevgili öğrencilerimizi Karadeniz Teknik Üniversitesi ailesinin bir ferdi olmaya davet ediyorum.
Prof. Dr. Gençağa Pürçek
Mühendislik Fakültesi Dekanı
16 Ağustos 2021