haberler

Prof. Dr. Osman TURAN, Vefatının 45. Yılında Anıldı

Vefatının 45. yılında Prof. Dr. Osman TURAN konulu panel, Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ’ün moderatörlüğü ve Prof. Dr. Uğur ÜÇÜNCÜ ile Doç. Dr. Derya DERİN PAŞAOĞLU’nun panelist olarak katılımıyla Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Osman TURAN'ın Siyasetçi Kişiliği ve Cemiyetçiliği ile Prof. Dr. Osman TURAN'ın Türk Tarihçiliğindeki Yeri ana başlıkları çerçevesinde panelistlerin sunumlarını gerçekleştirdiği programa; Prof. Dr. Osman TURAN'ın yeğenleri Fuat TURAN ve Kemal TURAN ile Fuat TURAN’ın kızı Meltem TURAN, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi TOK, Türk Ocağı Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet SARI ve Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin ÇEBİ teşrif etti.

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü iş birliği ile gerçekleştirilen Vefatının 45. Yılında Prof. Dr. Osman TURAN Paneli’ne, Sivil Toplum Kuruluşları, Türk Ocağı Trabzon Şubesi temsilcileri, basın mensupları, öğretmenler ve akademik personelimiz ile farklı bölümlerden öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmasında “Öncelikle şahsım ve tüm ailem adına vefatının 45. yılında rahmetli amcamızı anan ve ailemin ilmini yaşatma gayesiyle bize destek olan ve yol açan Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne teşekkür eder, sizlerle burada Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Rahmetli amcam, çok sıkı ve prensipli çalışan, kendisini ilime adayan yapıda bir insandı. İmkânsızlıklar içerisinde olduğundan, evde elektriği ve sıcak bir sobası olmaması nedeniyle yakınındaki kahvehanede derslerini çalışmıştır. Üniversite yıllarında, Oniki Hayvanlı Türk Takvimi adlı eseri, Türk bilim dünyasına kazandırmıştır.” sözlerine yer veren Prof. Dr. Osman TURAN’ın yeğeni Fuat TURAN’ın ardından sözü alan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “Prof. Dr. Osman TURAN’ın fikirleri, aydın kişiliği, mütefekkir bir duruş sergilemesi, sadece teoride değil aynı zamanda eylemci olması bizim için iftihar kaynağı… Siyasete giriyor; hakkı, hakikati ve doğruyu söylüyor. Büyük bir erdem… Aramızda olmaları dolayısıyla ailesine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Program, panelistlerin sunumlarıyla devam etti. Doç. Dr. Derya DERİN PAŞAOĞLU “Prof. Dr. Osman TURAN'ın Türk Tarihçiliğindeki Yeri” başlıklı sunumunda “Prof. Dr. Osman TURAN, emekliliğinin ardından son senelerini İstanbul’da, talebeliğinden beri bir gün bile ayrılmadığı kitaplarının arasında ve artık benzerleri bir daha asla yazılamayacak olan son eserlerini hazırlamakla geçirmiştir. Eserlerinde, alan kaynaklarına hâkimiyeti oldukça güçlüdür. Dolayısıyla eserleri, alanındaki tartışmalara son noktayı koyacak niteliktedir. 64 yıllık ömrüne 20’den fazla kitap, 60’ın üzerinde makale, 3 çeviri yazısı sığdırmış ve ulusal gazetelerde fikri ve siyasi yaşamına dair yüzlerce köşe yazısı kaleme almıştır. Vefatı ile ilim dünyası bir yıldızı daha kaybetmiştir.” sözlerine yer verdi. Ardından Prof. Dr. Uğur ÜÇÜNCÜ “Prof. Dr. Osman TURAN'ın Siyasetçi Kişiliği ve Cemiyetçiliği” başlıklı sunumunda “Prof. Dr. Osman TURAN Hocamızın kitaplarından ve çalışmalarından beslenmemizin, ilim adamı olmasının yanı sıra siyasi kimliği de önem arz etmektedir. Hocamızın siyasete girmesinin, onun ilmi çalışmalarını olgunlaştırdığını düşünüyorum. Kaleme aldığı eserlere baktığımızda, siyasi kimliği ile ilmi kimliğini harmanladığını görüyoruz. Alışılmışın dışında bir siyasetçi portresi görmemizin nedeni; siyasette önemli yerlere gelmek değil siyaseti, hedefine giden yolda araç olarak görmesidir ve ilmi birikiminden beslenerek siyaset yapmıştır. Süreçte özellikle Ord. Prof. Dr. Fuad KÖPRÜLÜ’den etkilendiği kanaatindeyim…” dedi.

Panel, alanında uzman panelistlerin sunumlarının ardından Prof. Dr. Osman TURAN’ın yeğeni Fuat TURAN ile panelistlere plaket takdimi ve Prof. Dr. Osman TURAN’ın kitaplarının katılımcılara dağıtılması ile sona erdi.


19 Ocak 2023