KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı Kapsamında İlk Projemiz Kabul Edildi
Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN’ın yürütücülüğünü yaptığı, Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretimüyesi Prof. Dr. Belgin KÜÇÜKÖMEROĞLU ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar DİZMAN’ın yürütücü olarak yer aldığı “6 Şubat 2023 Depreminin Meydana Geldiği Bölgelerdeki Termal Sularda ve Toprakta Radon Miktarının Tespiti ve Deprem ile İlişkisinin Araştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı Kapsamında kabul edildi.
Dr. Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi.
Deprem, iç mekanizmasında birçok değişkeni barındıran ve doğrusal olmayan karmaşık bir yapı olduğundan dolayı deprem ön izleyicileri ile deprem ilişkisi bağlantısı kurma noktasında farklı alanlarda çok disiplinli çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir. Bu ön izleyicilerden toprakta ve yer altı sularında radon gazı konsantrasyonu değişimlerinin izlenmesi birçok araştırmacı tarafından uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir alan olmuştur. Toprakta ve yer altı sularındaki radon gazı ölçümleri, depremlerin önceden belirlenmesi çalışmalarında en etkili ve en önemli yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya bu yönteme gerekli önemi vermiş ve büyük miktarda kaynak ayırmıştır ve birçok radon ölçüm ağı oluşturmuştur. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin depremlerin önceden belirlenmesi amacı ile sadece Parkfield, California bölgesinde yüzden fazla radon ölçüm istasyonu mevcuttur.
Toprak gazında ve yer altı sularında anormal radon değişimlerinin birçok deprem için uyarı işareti olduğu ve radon anomalilerinin sismik olaylar için faydalı bir jeokimyasal izleyici olduğu yapılan birçok çalışma ile ortaya koyulmuştur. TÜBİTAK, olası Marmara depremini önceden kestirebilmek amacıyla 16 noktada radon gazı incelemesi başlatmıştır. Uzmanlara göre depremden önce bölgedeki radon gazı çıkışında ciddi oranda artış meydana gelmektedir.
Türkiye’de termal su kaynaklarının dağılışı ile fay hatları arasında çok uyumlu bir ilişki olduğu görülür (Şekil 1). Bu durum özellikle ana fay kuşaklarının geçtiği zonlarda termal kaynaklarının yoğunlaşmasını da beraberinde getirmiştir.
06.02.2023 pazartesi günü 04.17 ve 13.24 saatlerinde Kahramanmaraş ili merkezli, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerimizi de etkileyen depremler meydana gelmiştir. Şekil 1’den görüleceği üzere deprem fay hattında ve çevresinde bulunan bu 10 ilde sıcak su kaynakları ve termal tesis mevcuttur.
Uzun Duran vd. tarafından 2020’de yayınlanan bir çalışmada, tüm Türkiye kapsamında 70 kaplıcada radon gazı ölçümü yapılmış ve ölçüm değerleri belirtilmiştir. Depremden etkilenen 10 il arasında yer alan yalnızca dört ilde Osmaniye (Düziçi Haruniye Termal K.), Kahramanmaraş, (Vali S. Çotur Kaplıcası), Hatay, (Kumlu Green Hamamat Termal) ve Şanlıurfa’da (Merkez Karaali Kaplıcası) da bulunan birer kaplıcada bir defaya mahsus kısa süreli radon gazı ölçümü yapılmıştır. Bu illerde bulunan diğer kaplıcalarda radon gazı ve radyoaktivite ölçümü yapılmamıştır
Bu proje kapsamında 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye illerinde bulunan aşağıda isimleri belirtilen kaplıcaların sularında anlık radon gazı ölçümü yapılacaktır. Bu kaplıca çevresinde ve tespit edilen fay hattı üzerinde toprakta radon gazı ölçümü yapılacaktır
17 Şubat 2023
Üniversitemde, Türk Tarih Kurumu tarafından "Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı" düzenlenen törenle hizmete açıldı.
07 Mayıs 2025
"İleri Yaşta Kanıta Dayalı Fiziksel Aktivite İle İlgili Boşlukları Kapatıyor muyuz?" temalı "PhysAgeNet&EGRAPA Konferansı 2025" bu yıl Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor.
07 Mayıs 2025
Üniversitemiz; iki yeni Araştırma ve Uygulama Merkezi kurarak Yapay Zekâ, Veri Bilimi ile Sensör ve Dedektör Teknolojileri alanında öncü bir adım attı.
04 Mayıs 2025
"Rotamız Gemi-2" Kariyer Günleri etkinliği, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
26 Nisan 2025
Mart 2025 - Sayı 93
25 Nisan 2025
26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR'26) İİBF koordinesinde ve ev sahipliğimizde 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlendi.
24 Nisan 2025
Üniversitemiz, iş dünyası ve akademiyi buluşturan örnek bir etkinliğe daha imza attı. 'Karadeniz Teknoloji ve İnovasyon Günü: Yatırımcı Buluşmaları' başarıyla tamamlandı.
22 Nisan 2025
Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından ev sahipliğimizde gerçekleştirilen "I. Ulusal Nörobilim ve Yapay Zekâ Tıp Öğrenci Kongresi"nin açılışı, yoğun katılımla gerçekleşti.
19 Nisan 2025
"Bilimle Şekillenen, Sanayi ile Güçlenen Bir Gelecek!"
16 Nisan 2025
Avrupa Birliği'nin en büyük sivil Ar-Ge ve inovasyon programı olan Ufuk Avrupa hakkında bilgilendirme ve proje yazım eğitimlerini içeren üç günlük program başladı.
15 Nisan 2025
Üniversitemiz Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümü anısına 'Şanlı Direniş: Son Kale Çanakkale' paneli düzenlendi.
18 Mart 2025
"Onbinler" olarak adlandırılan on bin paralı askerin MÖ. 400-401 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in ise 1461'de, Bayburt'tan Trabzon'a kuzeye doğru yürürken takip ettiği rota belirlenecek.
14 Mart 2025
Şubat 2025 - Sayı 92
13 Mart 2025
Panelde, alanında uzman konuşmacılar tarafından kadına yönelik şiddet ile nasıl mücadele edilebileceği; psikolojik, hukuki ve dini boyutuyla aktarıldı.
07 Mart 2025