KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde 2022 Yılı Patent ve Faydalı Model Alan Araştırmacılarımız Ödüllendirildi
Araştırma Üniversitesi vasfıyla yoluna emin adımlarla devam eden Üniversitemiz, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” kültürünün oluşmasına önem vermektedir. Bu kapsamda Üniversitemizde, akademisyenlerimizin ortaya koyduğu bilimsel çalışmaların ürünü olan buluşlara, maddi ve uzman personel desteği sağlamaktadır. Patent başvurusu sırasındaki tüm maddi yükümlülükler, Üniversitemiz tarafından karşılanarak süreçler, ulusal ve uluslararası platformlar aracılığıyla devam ettirilmektedir.
2017 yılı itibariyle Üniversitemizde ulusal ve uluslararası alanda, Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar kapsamına alınan 189 adet proje başvurusundan 79’u tescilli olup Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen Patent Tebrik Töreni’nde; 16 ulusal patent, 1 uluslararası patent ve 5 faydalı model tescil sahibi akademisyenimize plaket takdim edildi.
Savunma Sanayii, Enerji, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Sağlık, Tarım, Makine ve Yazılım alanlarında gerçekleşen patent ve faydalı model başvurularının ticarileştirme süreçlerine yönelik olarak TÜBİTAK 1702-Patent Lisans Programı ve TÜBİTAK 1512-Girişimcilik Destek Programı’na hazırlık ve patentli teknolojiye sahip akademisyenlerin TEKNOKENT bünyesinde yürüttüğü şirketleşme çalışmalarına destek verilmektedir.
TÜBİTAK 1702-Patent Lisans Programı özelinde Üniversitemizin başvuru sahibi olduğu 2018/07628 başvuru numaralı ‘Gözeneksiz Yüzeylerde Uygulanan Süper Glu Yöntemi ile Oluşan Vücut İzlerinin 4'-Hidroksiantosiyanin Bileşiği ile Boyanarak Görünür Hale Getirilmesi’ başlıklı ulusal patentimiz, ticarileşme başarısı elde ederek Gençtürk Grup firmasına lisanslanmıştır.
Multidisipliner çalışmalara örnek teşkil etmesi amacıyla Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Fen Fakültesi mensubu Öğretim Üyelerimiz: Prof. Dr. Abdülkadir GÜNDÜZ, Prof. Dr. Ahmet KALKAN, Prof. Dr. Ali Osman KILIÇ, Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI’nın geliştirdikleri 2019/07971 başvuru numaralı ‘Anti_Grayanotoksin Özgül Antikorların Üretilmesi ve Grayanotoksinin İmmünolojik Olarak Ölçülmesi’ başlıklı patentli çalışma tescil almıştır.
Kanser hücrelerinde başarılı multidisipliner çalışmalar yürüten ekibimiz, Kimya ve Eczacılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU, Doç. Dr. Arzu ÖZEL ve Doç. Dr. Burak BARUT’un, ortak olarak geliştirdikleri ‘Suda Çözünebilen, Agregasyon Göstermeyen Akciğer, Karaciğer, Meme Ve Melanoma Kanser Türlerine Karşı In Vıtro Antikanser Etkili Yeni Bir Silisyum Ftalosiyanin Bileşiği’ başlıklı tescilli patentin, ilaç firmaları özelinde ticarileştirme süreçleri Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
Altın rezervleri bakımından zengin olan Sudan Cumhuriyeti’nde yer alan bir firma ile ticarileşme süreçlerinin yürütüldüğü altın ayrıştırma işlem aşamalarına yönelik çalışmalar yürüten Prof. Dr. İbrahim ALP’in buluş sahibi olduğu ‘Farklı Auxhgy Formlarında Bulunabilen Au-Hg Metal Alaşımlarından Cıva (Hg) ve Altının (Au) Birlikte Kazanımı ve Birbirinden Seçimli Olarak Ayrılması İçin Bir Yöntem ve Alternatif Reaktifler’ başlıklı patent, TEKNOKENT bünyesinde, akademisyenimize ait şirket ile ticarileşmektedir.
2022 yılında tescil alan akademisyenlerimiz için tıklayınız.
2023 yılına girerken başarılı patent başvuru ve tescil süreçlerine ilişkin Üniversitemizin “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” kapsamında yapılan çalışmalara katkı sağlayan ve geleceğin genç bilim insanlarına ilham veren tüm bilim insanlarımızı, geliştirdikleri patentli teknolojileri adına tebrik ederiz.
22 Aralık 2022
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet AYAR, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'na Atandı
18 Aralık 2024
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Üyesi Öğrencimiz İsmail UZUNEL Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Üyesi Seçildi
16 Aralık 2024
Panele, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M.Hakan Hakeri konuşmacı olarak katıldı
13 Aralık 2024
Kasım 2024 - Sayı 89
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024