duyurular

30

Kasım

Üniversitemiz Ev Sahipliğinde, 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı Düzenlendi

KTÜ Rektörlüğü

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde “Ulusal Kutup Bilim Programı 2018-2022” kapsamında yürürlüğe giren ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü (TÜBİTAK MAM KARE) tarafından 2017 yılından bu yana organize edilen ve bu yıl 30 Kasım-1 Aralık 2022 tarihleri arasında Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi ile Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Her yıl kutup alanında Türk bilim insanları tarafından yürütülen bilimsel proje ve çalışmaların, önem verilmesi gereken alanların ele alındığı, bilimsel seferlerin sonuçlarının masaya yatırıldığı 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı, 2018-2022 Ulusal Kutup Bilim Programı’nın uygulanmasından Bilimsel Kutup Seferleri icra edilmesine kadar birçok araştırma ve çalışmayı gerçekleştirme misyonunu üstlenen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü (TÜBİTAK MAM KARE) tarafından organize edildi.

Ülkemizde hem Kuzey Kutbu hem de Güney Kutbu’nda çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmek isteyen araştırmacıların her yıl düzenli olarak bir araya geldiği ve bu yıl Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’nın açılış oturumu; Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL ile TÜBİTAK MAM Başkanı Yrd. V. ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü (TÜBİTAK MAM KARE) Müdürü Prof. Dr. Burcu ÖZSOY, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “Ülkemizde yapılacak kutup çalışmalarının koordine etmek üzere 2019 yılında TÜBİTAK MAM bünyesinde Kutup Araştırmaları Enstitüsü kurulmuş olup Enstitü, ülkemiz bilim insanlarının yapacağı kutup çalışmalarını desteklemektedir. Bu tür çalıştaylar ile kutuplar konusunda bilimsel literatüre katkı sağlanmakta olup bilim insanları ve öğrenciler arasında kutup çalışmalarına dikkat çekmektedir. Bunun yanında kutup çalışmaları desteklemek için TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı kapsamında Kutup Çağrısı başlığı altında proje çağrısına çıkılmakta ve kabul edilen projeler desteklenmektedir. Buna ek olarak TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Başkanlığı (BİDEB) tarafından lise öğrencileri arasında 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Proje Yarışması düzenlenerek kutuplar konusunda öğrenciler arasında farkındalık oluşturulmaktadır.” sözlerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından sergi ve stant alanları gezildi.

Çalıştay programı, birden fazla oturumun eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam etti. Alanında uzman bilim insanlarının; Kutup Bilimleri Oturumu, Fiziki Bilimler Oturumu, Yer Bilimleri Oturumu, Yaşam Bilimleri Oturumu ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Oturumu başlığı altında sözlü sunumlarını gerçekleştirmesi ve kutup bölgeleri ile ilgili araştırma ve incelemelerine ait somut verileri örnekler ile anlatmasının ardından poster sunumları gerçekleştirildi. Programın ikinci gününde, TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması bilgilendirme sunumu ve poster sunumlarının ardından çalıştay sona erdi.