haberler

AB Destekli DOORS Projesi 3. Genel Kurul Toplantısı Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Avrupa’dan ve Türkiye'den birçok temsilcinin yer aldığı “Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea (DOORS)”  Projesi'nin paydaşları, 3. Genel Kurul Toplantısı için Üniversitemiz ev sahipliğinde bir araya geldi.

Karadeniz ekosistemine yönelik insan ve iklim değişikliği etkilerine çözüm bulmak için yapılan, Avrupa Birliği'nin desteklediği DOORS Projesi'nin 3. Genel Kurul Toplantısı, Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde 13 Haziran 2023 tarihinde saat 09.30'da başladı. Üç gün süren Proje Genel Kurul Toplantısı kapsamında, İklim Değişikliğinin Karadeniz’e Etkisi ve Trabzon’daki Yoroz, Rize’deki Fındıklı ve Artvin’deki Hopa Limanları Üzerine Etkileri hakkında görüşmeler yapıldı.

DOORS Projesi 3. Genel Kurul Toplantısı açılış oturumunda, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI yaptığı konuşmada sözlerine “Sevgili DOORS ailesi üyeleri ve değerli konuklar, sizi bugün burada görmek gerçekten memnuniyet verici." diyerek başlayan Rektörümüz, Üniversitemizin kuruluş tarihini ve öğrenci sayılarını aktararak genel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Ayrıca DOORS Projesi'nin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “DOORS Projesi'nin iddialı yapısını kabul etmem gerekiyor. Karadeniz Bölgesi, deniz ekosisteminin yönetimini giderek zorlaştıran birçok zorlukla karşı karşıya. Aşırı avlanma, kirlilik, iklim değişikliği ve habitat tahribi, Karadeniz'in sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Mevcut koşulları dikkate aldığımızda, bölgenin güvenliği ve istikrarı daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir.” dedi. Üniversiteler arası iş birliğinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Rektörümüz, bu projenin başarısı için sürdürülebilir kaynak yönetimi ve barışın öneminin altını çizdi.

“Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea (DOORS) Projesi'nin bu yıl gerçekleştirilen 3. Genel Kurul Toplantısı’na; 16 ülkeden 35 üye katıldı. Bu ortaklar arasında; Yunanistan'dan Hellenic Centre for Marine Research (HCMR), Romanya'dan GeoEcoMar, İspanya'dan LifeWatch ERIC, Almanya'dan Helmholtz-Zentrum Hereon, Geesthacht, Türkiye'den Middle East Technical University (ODTÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi önemli üniversiteler ve araştırma kurumları bulunuyor.

Üniversitemiz Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerinden  Prof. Dr. Kadir SEYHAN, Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Atasaral ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden  Doç. Dr. Koray Özşeker ve Dr. Öğretim Üyesi Ömerhan Durrani’nin görev aldığı proje 4 yıl sürecektir. Proje ekibimiz ayrıca Türkiye’deki tüm paydaşlarla ilgili çalışmalarda koordinatörlük görevini de üstlenmektedir. Bilim, politika ve endüstriyi bir araya getirmek amacıyla 16 ülkeden 35 ortak üyeli projenin koordinatörlüğünü Romanya yürütmekte olup, Türkiye’den ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi de proje ortaklarındandır.

 


14 Haziran 2023