haberler

Düşünceyi Yazıya Çeviren Teknoloji

TÜBİTAK 2237 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Önder AYDEMİR’in üstlendiği Uygulamalı Beyin Bilgisayar Arayüzü Eğitimi, Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitime, ülkemizin çeşitli üniversitelerinden lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki 20 öğrenci davet edildi ve öğrenciler, kamuoyunda "düşünce gücü" olarak isimlendirilen Beyin Bilgisayar Arayüzü teknolojisi hakkında teorik ve uygulamalı eğitim aldı.

Beyin Bilgisayar Arayüzü, kişilerin sadece düşünceleri ile bilgisayar gibi elektronik cihazları kontrol etmelerine olanak tanıyan ve özellikle felçli insanların hayatlarına ışık tutmayı amaçlayan bir teknolojidir. Gerçekleştirilen eğitim ile Sinirbilim ve Beyin Bilgisayar Arayüzü teknolojisine ilgi gösteren ve üniversitelerin bu alandaki lisans, yüksek lisans, doktora programlarında eğitim gören öğrencilerin farkındalıklarını arttırmak, ülkemizin teknolojik ve bilimsel gelişimine katkıda bulunmak ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Doç. Dr. Önder AYDEMİR ve ekibi bilimsel araştırmalarını Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Nörofizyoloji Mühendislik Laboratuvarı altında sürdürmektedirler. Araştırma ekibi bir sonraki hedefini iki farklı şehirde bulunan kişilerin sadece düşünceleri ile bilgisayar ekranı üzerinden iletişim kurmalarını sağlayan sistemi üretmek olarak belirlemişlerdir.

 


03 Haziran 2024