KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Gülcemal Dolgu Alanı Projesi, Üniversitemizde Konuşuldu
Ortahisar Gülcemal Dolgu Alanı Projesi’nin planlanması ve tasarımına yönelik Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlattırılan 3 ayrı konsept projenin, özellikle mekânsal, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerinin değerlendirmesinin yapılarak katılımcıların katkılarının alınması amacıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Üniversitemizde bir toplantı düzenlendi.
Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi koordinatörlüğünde, Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu’nda, Mühendislik Fakültesi’nden İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Harita Mühendisliği Bölümü ile Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün katkılarını almak amacıyla düzenlenen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenap SANCAR, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel VAROL, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer KARA ile alanında uzman birçok akademisyen katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI yaptığı açılış konuşmasında, “Şehir ile uyumlu, şehrin beklentilerine cevap veren, sorunlarına yönelik çözüm önerisi sunan bir yükseköğretim kurumu olma vizyonumuz çerçevesinde, Trabzon’un diğer önemli dinamikleri ve paydaşları ile bugün, burada bir araya gelerek enine boyuna tartışacağımız Gülcemal Dolgu Alanı Projesi ile ilgili akademisyenlerimiz, uzmanlık alanları çerçevesinde çeşitli sunumlar gerçekleştirecek ve önerilerde bulunacak. Bu noktada akademisyenlerimizin üzerinde titizlikle çalıştıkları önemli husus, projenin özellikle kentin, kentlinin beklentilerinin çok iyi tanımlaması ve kentin genel vizyonu ve beklentileriyle doğrudan ilişkili olması gerektiği oldu. Böyle özgün bir projenin şehrimize kazandırılması ve bilime verdiği değer noktasında Belediye Başkanımıza ve özverili bir biçimde proje üzerinde çalışarak önerilerde bulunan akademisyenlerimize teşekkür ederim.” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, dolgu alanı düzenlemesinin, kentin vizyon projelerinden biri olduğunu ifade ederek bunu tüm kentin aktörleriyle paylaşmak istediklerini, bu aktörlerin önde geleni Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin katkılarının çok önemli olduğu düşüncesiyle bu toplantının gerçekleştirildiğini aktardı ve benzer bir toplantının kentin diğer paydaşlarıyla da gerçekleştirildikten sonra geniş tabanlı bir oturum ile nihai sonuca varmak istediklerini vurguladı. Açılış konuşmalarından sonra tüm katılımcıların meslek alanlarına yönelik görüşleri alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantıda, genel itibariyle yaklaşık 1 milyon m2’lik alanda gerçekleştirilecek tasarımın, kent kültürünü ve kent kimliğini yansıtacak bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Bunu yaparken kentin drenaj alanlarının/kanallarının (vadilerin, derelerin, vb.) dikkate alınarak sonrasında oluşacak risklerin göz önünde bulundurulması gerektiği aktarıldı. Söz konusu alanda; uygulamaya yönelik etaplamaların, tamamlanan tahkimatlar çerçevesinde özellikle deniz ile olan ilişkisi dikkate alınarak kamusal kullanımların ön planda olduğu ancak turizm, ticaret, eğlence, dinlenme tarafının da olması gerektiğine vurgu yapıldı. Bölgelemelerde; turizmin, ticaretin, eğlencenin, dinlenmenin ve sporun olduğu alanların, bir bütün içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine ve mutlaka taşıma kapasitesi dikkate alınarak tasarım alanının, kenti yormayacak şekilde yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Projenin özellikle kentin toplu taşıma sistemleri ile entegre olması; kentin meskun alanları ve diğer rekreasyon alanları ile çevre dostu olması; yaya, bisiklet kullanımı noktasında güvenilir olması ve konforlu bir şekilde erişebilir olması gerektiğine dikkat çekildi.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, madencilik alanında "Ömür Boyu Başarı" Kategorisi'nde dünyada 16. sırada yer aldı.
18 Ocak 2025
COST | European Cooperation in Science and Technology
10 Ocak 2025
TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2024 yılı 2. döneminde ARDEB'e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
03 Ocak 2025
Üniversitemizde Profesör kadrosuna ataması yapılan akademisyenlerimiz için KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde 'Profesörlük Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi.
31 Aralık 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet AYAR, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'na Atandı
18 Aralık 2024
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Üyesi Öğrencimiz İsmail UZUNEL Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Üyesi Seçildi
16 Aralık 2024
Panele, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M.Hakan Hakeri konuşmacı olarak katıldı
13 Aralık 2024
Kasım 2024 - Sayı 89
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024