KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
KTÜ'den 'Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'ne Destek
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde oluşturulan “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu”na seçildi.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on bir ili etkileyen deprem felaketi sonrasında, TÜBİTAK ve AFAD koordinasyonunda “Afet Yönetimi Bilimsel Destek Kurulu” oluşturulmuş olup Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM bu kurulda da görev almış ve deprem anından itibaren gerek alanda gerekse analiz aşamasında önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Şimdi ise Cumhurbaşkanımızın himayesinde, afete dirençli şehirler oluşturarak şehirleri yeniden inşa ve ihya etmek için Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu afet kavramı altında toplanabilecek tüm tehlike ve tehditleri birlikte değerlendirebilmek amacıyla alanında uzman akademisyenler ile “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu” oluşturulmuştur.
Kahramanmaraş depremleri sonrası oluşan bu durumun çevre, şehircilik ve iklim değişikliği perspektifinden izlenmesi ve yönetimi ile şehirlerimizin bundan sonraki afetlere de hazır hale getirilebilmesi için uygulanacak politikaların belirlenmesinde, katkı sunmaları amacıyla alanında uzman isimlerden oluşan disiplinlerarası bir kurulun oluşturulması kararlaştırılmıştır.
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli, afet yönetiminin; afet öncesi, afet anı ve afet sonrası bütün aşamalarını kapsayan; sürecin tüm açılardan izlenmesini, yönetimini, ihya ve yeniden inşa politikalarını belirlemek amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat KURUM'un başkanlığında; Başkan Yardımcısı, Danışma Kurulu, Genel Sekreterlik ve içerisinde akademisyenlerin de bulunduğu 13 alt kuruldan oluşan, ülkemizde sürdürülebilir afet yönetimini sağlamak üzere kurulmuş bir afet yönetimi modelidir.
Öğretim Üyemiz Sayın YILDIRIM; Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler, Sayın ALTUNIŞIK ise Hasar Tespiti ile Yeni Yapı Teknolojileri konularında çalışmalar yapmak üzere görevlendirilmiştir.
Akademisyenlerimiz, deprem bölgesindeki alan çalışmalarının ardından hazırladıkları gözlemleri, raporları ve önerileri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat KURUM başkanlığında İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan Değerlendirme Çalıştayı’na katılmışlardır. Bir dizi kararın alındığı Değerlendirme Çalıştayı’nın ardından varılan sonuçlar ve uygulamalar, 26 maddede özetlenerek kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Topraklarının büyük bir kısmı afet riski altında olan ülkemizin, bütün afetlere karşı hazırlıklı olması ve en son Kahramanmaraş depremlerinde görüldüğü üzere afetlerle mücadele kapasitesinin her anlamda geliştirilmesi, afetlere dirençli şehirlerin ve toplumsal yapının oluşturulması amacıyla hayata geçirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin başarısı için gerekli bütün gayretin, Üniversitemiz tarafından gösterilmeye devam edeceğinin bilinmesini isteriz. Bu noktada, Bilim Kurulu’na seçilen akademisyenlerimizi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
18 Nisan 2023
Üniversitemiz "Milli Teknoloji Hamlesi"ne tam destek ile teknolojilerin keşfedildiği, yenilikçi projelerin sergilendiği TEKNOFEST'e ödüllerle damga vurdu.
04 Ekim 2024
Üniversitemizde, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini ele alan 'Türkiye'nin Havacılık Seyri' başlıklı seminer, Uçak Mühendisi Can Erel tarafından gerçekleştirildi.
03 Ekim 2024
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
02 Ekim 2024
Devlet idaresinde, kararlı yönetim tarzı ve askerî dehası sayesinde kısa sürede otoriteyi sağlayarak Osmanlılar'ın dünya siyasetindeki ivmesini yükselten Yavuz Sultan Selim konuşuldu.
30 Eylül 2024
Mersin'de bu yıl ilk kez düzenlenen "TEKNOFEST İnsansız Deniz Araçları Yarışması"na, Üniversitemizin Creatiny Su Üstü Takımı damgasını vurdu.
25 Eylül 2024
Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem sonrası hasar tespit yöntemlerinde, robotik köpekler ve yapay zekâ ile hızlı ve güvenli bir sistem geliştiriyor.
25 Eylül 2024
Üniversitemizin 2024-2025 Akademik Yılı Açılışı Çelenk Sunma Töreni; akademik ve idari personel ile öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.
23 Eylül 2024
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince; Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Üniversitemize yeniden Rektör olarak atadı.
21 Eylül 2024
Üniversitemiz, TÜBİTAK Yüksek Teknoloji Platformları, Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı'nda yerini aldı.
18 Eylül 2024
Öğrencimize, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında "En Başarılı Yüksek Lisans Tez Ödülü" verildi.
18 Eylül 2024
7 farklı kurumdan toplamda 24 araştırmacının katılımıyla KTÜ TTM ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
06 Eylül 2024
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2023-2024 Dünya Alan Sıralaması açıklandı.
23 Ağustos 2024
Üniversitemizin Creatiny Hyperloop Takımı, TEKNOFEST Hyperloop Yarışması'nda şampiyonluk elde ederken Enerji Teknolojileri Topluluğu, Elektrikli Araç Yarışması'nda 2'nci oldu.
18 Ağustos 2024
Üniversitemiz; ÖSYM tarafından açıklanan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Genel Yerleştirme sonuçları ile ön lisans ve lisans programlarında, yüz güldüren bir başarıya imza attı.
14 Ağustos 2024