KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Millî Mücadele'nin Gür Sesi "İstikbal Gazetesi" Üniversitemizde Dijitalleştirildi
Millî Mücadele Dönemi’nin en önemli yayın organlarından biri olan “İstikbal Gazetesi” akademisyenlerimiz tarafından taranarak Wikilala veri tabanına aktarıldı.
Barutçuzade Faik Ahmet Efendi, kurtuluş savaşında düşman işgaline “Dur!” demek için Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Millîye Cemiyeti’ni destekleyerek İstikbal Gazetesi’ni çıkarmaya karar verdi. Millî Mücadele’ye Trabzon’dan yakılan meşale (İstikbal Gazetesi) 1918 yılında yayın hayatına başladı. Millî Mücadele yıllarında Trabzon başta olmak üzere bölge illerinin sesi olan dönemin en uzun soluklu yayın organı “İstikbal Gazetesi”nin orijinal nüshaları, akademisyenlerimiz tarafından taranarak dijital kütüphaneye aktarıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne de adı verilen Faik Ahmet BARUTÇU’nun sahibi olduğu ve başyazarlığını üstlendiği gazete, Wikilala veri tabanında erişime açıldı.
“En Uzun Soluklu Gazete”
Gazetenin dijitalleşme sürecine ilişkin bilgi veren Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Personeli Öğr. Gör. Beyhan KARPUZ konu ile ilgili olarak “Faik Ahmet BARUTÇU ve arkadaşları, avukat kimliğini bırakıp bir gazete çıkarmaya başlıyor. İstikbal Gazetesi ile birlikte Anadolu’nun sesi, Trabzon’dan ülkemize duyurulmaya çalışılıyor. İstikbal Gazetesi, Erzurum Kongresi’nin toplanması sürecinde emeği geçen, bu sürece destek olan bir yayın organıdır ve Cumhuriyet kurulmadan önceki dönemde, Anadolu’nun en uzun soluklu gazetesidir. Müze değeri taşıyan bu gazeteyi gelecek kuşaklara aktarmak adına tüm sayılarını dijitalleştirdik. Orijinal nüshalarını, gazetenin zarar görmemesi için kullanıcılarımızla paylaşamıyoruz. Veri tabanı abonelikleri olan tüm üniversite kütüphaneleri, gazeteye erişim sağlayabiliyor.” dedi.
Haftada 6 gün basılan İstikbal Gazetesi, kapatıldığı 1925 yılına kadar toplam bin 426 sayı ile okuyucunun karşısına çıkmış, her nüshası Anadolu’da büyük ses getirmişti.
02 Mayıs 2024
COST | European Cooperation in Science and Technology
10 Ocak 2025
TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2024 yılı 2. döneminde ARDEB'e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
03 Ocak 2025
Üniversitemizde Profesör kadrosuna ataması yapılan akademisyenlerimiz için KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde 'Profesörlük Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi.
31 Aralık 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet AYAR, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'na Atandı
18 Aralık 2024
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Üyesi Öğrencimiz İsmail UZUNEL Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Üyesi Seçildi
16 Aralık 2024
Panele, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M.Hakan Hakeri konuşmacı olarak katıldı
13 Aralık 2024
Kasım 2024 - Sayı 89
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024