KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
OECD İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU) Uygunluk Belgesi, İLAFAR Yönetim Kurulu Üyeleri ve Personeline Takdim Edildi
23 Ocak 2024 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) “OECD Good Laboratory Practices (İyi Laboratuvar Uygulamaları-GLP) Uygunluk Belgesi” almaya hak kazanan Üniversitemiz İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) personelinin katılımıyla Belge Takdim Töreni düzenlendi.
Beşeri, zirai ve veterinerlik alanında ilaç etkin madde formülasyonu geliştirmek, preklinik Ar-Ge çalışmaları ile yüksek teknolojili araştırmalar yapmak, bu alanlarda ulusal ve uluslararası tanınırlık kazanmak vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetimler sonucunda alınan “OECD Good Laboratory Practices (İyi Laboratuvar Uygulamaları-GLP) Uygunluk Belgesi” Üniversitemiz İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) Yönetim Kurulu Üyeleri ve personeline, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından takdim edildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akif CİNEL, Prof. Dr. Cemil RAKICI ve Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ ile Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER ve Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Ali Haydar DOĞU’nun katıldığı törende; İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) yönetim ekibi, Yönetim Kurulu Üyeleri ile merkez bünyesindeki akademik ve idari personelinin yanı sıra burada araştırmalarını sürdüren doktora ve yüksek lisans öğrencileri, TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B projeleri yürüten lisans öğrencileri, TÜBİTAK Star Programı bursiyer öğrencileri ile Ersamus Değişim Programı kapsamında stajlarını yapan yabancı uyruklu öğrenciler hazır bulundu.
İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena SEZEN, törende yaptığı konuşmada; desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Rektörümüz, Rektör Yardımcılarımız ve Genel Sekreterimize ayrı ayrı teşekkür ederek İLAFAR bünyesinde TÜBİTAK 1004, TÜBİTAK 1002, TÜBİTAK 2209, TAGEM, TÜSEB, kamu ve özel sektör ile kontratlı projeler yürütüldüğünü dile getirdi. Merkezin bir amacının da genç araştırmacılara destekte bulunmak olduğunu ve bu kapsamda başta Tıp, Eczacılık, Fen ve Mühendislik Fakültesi’nden birçok lisans ve lisansüstü öğrencisinin, İLAFAR’da kendileri ile birlikte araştırma ekosistemine dâhil olduğunu belirtti.
İLAFAR’a takdim edilen bu belge hem KTÜ’nün hem de İLAFAR’ın uluslararası tanınırlığına çok önemli bir katkıda bulunacak olup merkez bünyesinde yürütülen çalışmalar, KTÜ’nün, Araştırma Üniversitesi statüsüne yükselmesi sürecine önemli somut katkılar sağlayacaktır. İLAFAR akademik ve idari personelini tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, başarılı çalışmalarının devamını diledi.
İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU); klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmalarının planlanması, yapılması, izlenmesi, kaydedilmesi, arşivlenmesi ve rapor edilmesi şartları ve yönetim usulleri ile ilgili kalite sistemidir. İLU prensipleri; çalışmanın kalitesinin, güvenilirliğinin, bütünlüğünün; doğrulanabilir sonuçlarının raporlanmasını ve verilerin izlenebilirliğinin güvence altına alınmasını amaçlamaktadır.
OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development-Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) İLU İlkeleri; hükümetler tarafından gelecekteki bilimsel güvenlik çalışmalarının kalite ve veri güvenilirliğinin sağlanabilmesi için düzenleyici kontrol mekanizmaları olarak ihdas edilmiştir. Uluslararası uyumlaştırılmış İLU İlkeleri, OECD tarafından düzenlenmiş ve 1981 yılında yayınlanmıştır. Birçok ülkede, OECD İLU uygunluğu, bir düzenleyici kontrol mekanizması olarak kanunlarda yer almaktadır.
OECD İLU İlkeleri’nin odak noktası, çalışmaların özgün olmasıdır. Banlar, laboratuvarlar için şartları ortaya koyan kalite yönetim sistemleridir. İLU (İyi Laboratuvar Uygulamaları) OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development-Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında uyumlaştırıldığından, hükümetler diğer ülkelerden gelen verileri, geçerli ve kabul edilebilir nitelikte olacağına dair güvence ile kabul etmektedir.
Ülkemizde İLAFAR ile birlikte OECD İLU Uygunluk Belgesi olan 12 merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerin 9’u, özel sektör; 1’i, T.C. Sağlık Bakanlığı ve 2’si devlet üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. İLU Uygunluk Belgelerinin kapsamlarına bakıldığında ise KTÜ-İLAFAR, “Toxicity Studies” uzmanlık alanı ile bu belgeyi alan “İlk Devlet Üniversitesi” oldu.
07 Mart 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet AYAR, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'na Atandı
18 Aralık 2024
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Üyesi Öğrencimiz İsmail UZUNEL Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Üyesi Seçildi
16 Aralık 2024
Panele, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M.Hakan Hakeri konuşmacı olarak katıldı
13 Aralık 2024
Kasım 2024 - Sayı 89
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024