KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde, Anayasa Mahkemesi Kararlarında Sağlık Hakkı ve Malpraktis Hukuku Paneli Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Tıp Fakültesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü, Sağlık Hakkı ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) ve Trabzon Barosu iş birliğinde düzenlenen Anayasa Mahkemesi Kararlarında Sağlık Hakkı ve Malpraktis Hukuku Paneli; Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki HAKYEMEZ, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M. Hakan HAKERİ’nin konuşmacı olarak katılımıyla Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“Herkes, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevrede Yaşama Hakkına Sahiptir”
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA, Trabzon Baro Başkanı Hakan ORHAN, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevdegül AYDIN MUNGAN, önceki Rektörlerimizden Prof. Dr. İbrahim ÖZEN’in iştirak ettiği panelin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, katılımcılara hitabında “Sağlık hakkı, anayasal bir hak olarak bireylerin yaşam kalitesini artıran ve devlete belirli yükümlülükler yükleyen temel bir insan haktır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesi; ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’ hükmü ile bu hakkı güvence altına almıştır. Ayrıca sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve vatandaşların bu hizmetlerden adil bir şekilde yararlanmasının sağlanması, devletin asli görevlerinden biri olarak belirlenmiştir. Anayasa Mahkemesi; sağlık hakkını, bireylerin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü korumayı amaçlayan bir hak olarak ele almıştır. Bu bağlamda, Anayasa Mahkemesi kararlarında sağlık hizmetlerine erişim, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve kamu otoritelerinin sorumlulukları üzerinde durulmaktadır. Özellikle yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle bireylerin yaşam ve sağlık hakkının ihlal edilip edilmediği, Anayasa Mahkemesi kararlarında sıkça tartışılmaktadır.” sözlerine yer verdi.
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sedat BOSTAN’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşmacılar tarafından Anayasa Hukuku alanında dünyada yaşanan gelişmeler bağlamında, sosyal hukuk devletini oluşturan esaslardan biri olan “Sağlık Hakkı”nın, bireyin temel hak ve özgürlükleri noktasında, mahrum olmaması gerektiği bir unsur olduğunun önemine vurgu yapılarak süreçte karşılaşılan engeller ve eksikliklere dikkat çekildi. Bireyin sağlık hakkı çerçevesinde, sağlık hizmetine ulaşabilmesinin, devletin süreçte önemli bir rol oynayan tesis, personel, ilaç…vb. hizmetleri temin etmesi ile mümkün olabileceğinin ve süreçte karşılaşılan herhangi bir beşeri hata nedeniyle yol açılan maddi ve manevi zararların dile getirildiği panelde, sağlık hakkının uygulama alanının genişliği ve bireylerin diğer temel hakları ile ilişkisi noktasında, Anayasa Mahkemesi ve Uluslararası Mahkemesi kararları kapsamında incelendiği durumlar ele alındı. Sağlık sisteminde, başta hekimler olmak üzere sağlık personelinin, mesleklerini icra ederken hastanın muayene, teşhis, tedavi ve bakım sürecinde ona verilen zararlar nedeniyle açılan “Malpraktis Davaları” derinlemesine bir biçimde ele alındı ve Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararları ile hem bireylerin sağlık hizmetlerinden eşit ve etkili bir şekilde yararlanmasını sağlamayı hedeflediği hem de sağlık çalışanlarının mesleki sorumluluklarını yerine getirmelerine katkıda bulunduğu vurgulandı.
Program, panelistlere plaket ile Teşekkür Belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024