haberler

Üniversitemiz Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı'na Ev Sahipliği Yaptı: Türkiye'de Deprem Gerçeği Değerlendirildi

Üniversitemizde Başlayan Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı, International Civil Engineering and Architecture Conference (ICEARC'23), 14 Ekim’e Kadar Devam Etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde iki yılda bir geleneksel olarak düzenlenen ‘Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı’nın (ICEARC'23) 3’üncüsü 12 ülke ve Türkiye’den 85 üniversiteden bilim insanının katılımıyla 12 Ekim’de başladı. Konferansın açılışına Trabzon Valisi Sayın Aziz YILDIRIM, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Uğur KORKMAZ, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin GENÇ ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yeniliği yönlendirmede ön sıralarda yer aldığına ve bu çalıştayın Türkiye açısından önemine dikkat çekti.

Fikirlerin Yeşerdiği Yerdeyiz
Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni ‘fikirlerin yeşerdiği’ yer olarak nitelendiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Burası fikirlerin yeşerdiği, yeteneklerin beslendiği ve geleceğin liderlerinin yetiştirildiği bir yerdir. Bu bağlamda, üniversitemizin İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümlerinin ortaklaşa hazırladığı ve 3. kez ev sahipliğini yaptığımız Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı (ICEARC'23), dünyanın değişik yerlerinden araştırmacılara, akademisyenlere ve profesyonellere fikir alışverişinde bulunabilecekleri, yenilikleri keşfedebilecekleri ve değerli ortaklıklar kurabilecekleri benzersiz bir platform sunmaktadır. ICEARC'23'ü daha da özel kılan şey, bu yılın başında meydana gelen ve bizi yakından ilgilendiren bir konuya odaklanmasıdır. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli depremler özelinde ülkemizde deprem gerçeği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı "6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri: Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Alınacak Önlemler" konulu panel, kurumlarımızda depremle ilgili en üst düzeyde görev yapan kişilerle bilim camiasının önde gelen isimlerini bir araya getirecektir. 12 farklı ülkeden 400'ün üzerinde araştırmacı ve bilim insanını bir araya getirecek olan ICEARC'23, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık alanındaki en son gelişmelerin konuşulacağı ve bunun yanı sıra bünyesinde gerçekleştirilecek deprem paneli vesilesiyle önemli bir konuya yönelik çözüm önerilerinin sunulacağı eşsiz bir fırsat olacaktır” dedi.

Uzman Kişiler Değerlendirme Yaptı
Konferansın organizasyonunu yapan KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK, konferansta Kahramanmaraş depremlerinin incelediği için ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, “Depremden sonra göz önünde olan Adıyaman’da İsias Otel, Kahramanmaraş’ta Ebrar Sitesi, Hatay’da Rönesans binası gibi şu an ismi çok basına düşmüş olan binalar var. Bu binaların yıkılmasında etkili olan faktörler, binanın projeye uygunluğu, malzeme değerleri ve zemin etütleri yani binanın projelendirilmesi, yapımı ve bitimine kadar her türlü işin içinde olan kişileri değerlendiriyoruz ve bu binanın yıkılıp insanların ölümünde dahil olan kişiler var mı, bu kişiler kimlerdir, kusur derecelerini belirlemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Alınabilecek Tedbirler Görüşüldü
12 Ekim’de başlayıp, 14 Ekim’e kadar devam eden konferansta inşaat mühendisliği, mimarlık gibi alanında uzman kişiler, 50 oturumda sunumlar yaparak ilgili bilimlerde yeni teknolojik gelişmeleri anlattı. Dünya genelindeki depremlerde yaşananlardan örnekler verilecek konferansta, 6 Şubat’ta meydana gelerek 11 ilde binlerce ölüme neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler özelinde, Türkiye’nin deprem gerçeği ve alınabilecek tedbirler masaya yatırıldı.


14 Ekim 2023