proje çağrıları

19

Temmuz

TUBİTAK "3005 Programı" Kapsamında "Sivil Toplum Araştırmaları" Çağrısı Açıldı!

 

Program Adı:

3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı “Sivil Toplum Araştırmaları” Çağrısı

Hibe Sağlayıcı Kurum /

Kaynak Bilgisi:

TÜBİTAK

Amacı:

2024-2028 yıllarını kapsayacak olan On İkinci Kalkınma Planı kapsamında, Kalkınma Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları Özel İhtisas Komisyonu kurularak sivil toplum alanı yeniden müstakil bir konu başlığı olarak ele alınmış; “Demokratik, katılımcı, kapsayıcı, hesap verebilir ve iş birliği, uyum yeteneği ve aktif vatandaşlık bilinci yüksek bir sivil toplum yapısının oluşturulmasını teminen sivil toplum kuruluşları (STK)’nın kamu politikalarının planlama, yapım, izleme ve denetleme aşamalarında etkin bir rol oynaması temel amaçtır.” hedefi altında politika ve tedbirlere yer verilmiştir.

 

İlgili hedef doğrultusunda, kamu politikalarının geliştirilmesi süreçlerine bilimsel girdilerin sağlanmasına yönelik olarak sivil toplum alanında akademik bilgi birikimi geliştirilerek gerek sivil toplum sektörüne gerek kamu sektörüne uygulanabilir, yol gösterici ve yenilikçi çözümler üreten araştırmaların desteklenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK iş birliğinde "Sivil Toplum Araştırmaları" başlıklı çağrısı açılmıştır.

Kimler Başvurabilir?

 

(Proje Yürütücüsü /

İştirakçisi / Ortağı /

Araştırmacısı Olma

Şartları):

Proje yürütücüsünün;

  • En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olması ve projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli olmaları gerekmektedir.
  • Emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar için kadrolu/tam zamanlı çalışma şartı aranmaz. Söz konusu kişiler PTİ almamak şartıyla proje yürütücüsü olabilirler.
  • Özel kuruluşta yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün söz konusu kuruluşta, projenin öneri tarihi itibariyle en az altı ay görev almış olması gerekir.
  • Doktora öğrencileri/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık öğrencileri/sanatta yeterlik öğrencileri; PTİ almamak şartıyla, herhangi bir kurum/kuruluşta kadrolu olarak çalışma şartı aranmaksızın, projenin yürütücüsü olarak başvuru yapabilirler. Söz konusu öğrencilerin sundukları proje önerilerinde; öğrencisi oldukları yükseköğretim kurumu projenin yürütüleceği kurum/kuruluş olabilir.

Bütçesi:

En fazla 700.000 TL

Destek Oranı:

% 100

Süresi:

En fazla 18 ay

Son Başvuru Tarihi:

30 Eylül 2024

Nasıl Başvurulur? :

https://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr/

Programa Ait Özellikler:

  • Sivil Toplum Araştırmaları Çağrısı kapsamında; STK’ların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, sivil toplum algısı, karar alma mekanizmalarına aktif sivil toplum katılımının sağlanması, sivil toplum ve gönüllülük, bağışçılık, sivil toplum alanında iletişim ve dijitalleşme gibi araştırma konuları çerçevesinde sivil toplum sektörünün kapsayıcı bir şekilde ele alınması beklenmektedir.
  • Proje önerilerinin bu konu başlıklarından en az birisiyle ilişkilendirilmesi ve bu başlıklardan hangisi/hangileri ile ilişkilendirildiğinin başvuru formunda “Ulusal Kazanımlar, Toplumsal ve Kamusal Fayda Potansiyeli” bölümünde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
  • Bu çağrı kapsamında sunulan projeler, ARDEB tarafından yürütülen destek programları için uygulanan projelerde görev alabilme limitinin dışında tutulur.
  • Bu çağrı kapsamında en fazla 1 projede proje yürütücüsü ve 2 projede araştırmacı olarak görev alınabilir.
  • Bu çağrı kapsamında, “3005 - Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı – Sivil Toplum Araştırmaları Çağrısı” için hazırlanan güncel Başvuru Formunun kullanılması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi / Rehber:

https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2024-07/3005_sivil_toplum_arastirmalari_cagri_metni.pdf